Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμφισβήτητα, σε αυτό το συνέδριο, η φιγούρα που συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη προσοχή.

Η δυνατότητα μιας ανατροπής στην Ελλάδα, που θα συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζοντας από το Νότο, ήταν η σκέψη και η ελπίδα που φώλιαζε στα μυαλά όλων των συνέδρων και των προσκεκλημένων του ΚΕΑ. Ενδεικτική ήταν από αυτή την άποψη η στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας (καμιά σχέση με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα!), που δεν συμμετέχει στο ΚΕΑ ούτε καν ως παρατηρητής, αλλά παραβρέθηκε στο συνέδριο και προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει στην προεκλογική καμπάνια στην Ολλανδία. Στην ομιλία του μετά την εκλογή του ως κοινού υποψήφιου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ πήρε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Η Ευρώπη, και ειδικότερα η ΕΕ, βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Τα διλήμματα που έχει μπροστά της είναι υπαρξιακά και αφορούν την κοινωνική συνοχή, το ίδιο το μέλλον των λαών. Η Ευρώπη που οικοδόμησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των κοινών οραμάτων της αλληλεγγύης και της προόδου. Είναι μια Ευρώπη που αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων – ενώ για τους φτωχούς και τους αδύναμους επιφυλάσσει φτώχεια, εξαθλίωση και πόνο.
Άρα, οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια συμβατική πολιτική αναμέτρηση. Είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης και της προοπτικής της για τους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του ΚΕΑ να οργανώσει καμπάνια υποψηφιότητας για την Προεδρία της Κομισιόν δεν έχει μόνο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Θέλουμε να καταθέσουμε τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην Ευρώπη της φτώχειας, του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού την οποία έχουν οικοδομήσει οι κυρίαρχες δυνάμεις.
Ξέρουμε ότι αυτή η αναμέτρηση δεν είναι μια πλατιά και ανοιχτή δημοκρατική αναμέτρηση, διότι οι δυνάμεις που οικοδόμησαν τη σημερινή Ευρώπη φοβούνται τη δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, έστω και αυτή τη χαραμάδα δημοκρατίας, αυτή τη δυνατότητα που μας δίνει η διαδικασία που έχει οριστεί, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα την αξιοποιήσει, προκειμένου να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στους αποτυχημένους πολιτικούς, τους αποτυχημένους ηγέτες που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή θλιβερή κατάσταση για την Ευρώπη και τους λαούς της».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!