Έντονη συζήτηση για την ακολουθούμενη πολιτική, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η πολιτική της κυβέρνησης τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στο εσωτερικό της χώρας βρέθηκε, όπως αναμένονταν, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός από τα 201 μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής τακτικής και επιτέθηκε σε όσους επιδιώκουν μια ταπεινωτική συμφωνία. «Κάποιοι από τους εκπροσώπους των δανειστών επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε την απόφαση της 20ής του Φλεβάρη. Το ίδιο περιμένουμε, όμως, και από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί «ακρότητες» και «εξευτελιστικούς όρους», επιμένοντας στην προοπτική μιας «λύσης» και όχι απλά συμφωνίας, ενώ επιτέθηκε στους «γνωστούς ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα και το λαό». Αναφερόμενος, τέλος, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε «μύθο» τις κριτικές ότι αυτό έχει ξεχαστεί, ενώ απαρίθμησε πλευρές του κυβερνητικού έργου που έχει μέχρι τώρα συντελεστεί.

 

Ανησυχίες και κριτική

Έντονες, ωστόσο, ήταν οι ανησυχίες αλλά και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν για την ακολουθούμενη πολιτική. Μέλη της Κ.Ε. άσκησαν κριτική στη στάση που τηρείται στη διαπραγμάτευση, ενώ αρκετοί επέμειναν στο ξεθώριασμα των «κόκκινων γραμμών» και την απομάκρυνση από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιρρήσεις για την ασκούμενη πολιτική εκφράστηκαν από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε τροπολογία στην προτεινόμενη απόφαση της Κ.Ε. όπου τονίζεται ότι «έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα», ενώ προβάλλεται η προειδοποίηση ότι «η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου, εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων».

Συνολική για την πολιτική φυσιογνωμία που εκτιμούν ότι δρομολογείται στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η κριτική που ασκήθηκε από 10 μέλη της Κ.Ε., μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Δ. Κοδέλας, Ελ. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου και ο Ρ. Ρινάντι, μέλος της Π.Γ. του κόμματος. Σε κείμενο που κατέθεσαν στην αρχή των εργασιών της Κ.Ε. με τίτλο Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι Κεντροαριστερά τονίζουν ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς».

Υποστηρικτικές για τους βασικούς κυβερνητικούς χειρισμούς ήταν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των τάσεων Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010 και Πρωτοβουλία των 53 με τους τελευταίους να ασκούν κριτική σε επιμέρους τομείς. «Παρά το σημαντικό έργο της κυβέρνησης, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό» τονίζουν σε τροπολογία που έγινε αποδεκτή στην αρχική απόφαση.

Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν μια σειρά ακόμα ψηφίσματα, τροπολογίες και κείμενα συμβολής, ενδεικτικά μάλλον της ανησυχίας που εκδηλώνεται από τμήματα του κόμματος. Αντικείμενό τους, είτε η κεντρική πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε άλλα θέματα όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια και η προοπτική εκποίησής τους, η ανάγκη αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους και άλλα.

Η τελική απόφαση της Κ.Ε. κινήθηκε στη λογική της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας την τακτική της Συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο στο εσωτερικό. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσαν 6 μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας μαζί με 3 ακόμα μέλη της Κ.Ε. (Αξελός, Κοδέλας, Σωτηρίου) αφού έλαβε 75 ψήφους υπέρ έναντι 95 κατά (και 1 λευκό). Εξάλλου, κείμενο όπου εξηγούν «γιατί δεν ψηφίζουμε το σχέδιο απόφασης» κατέθεσαν 20 μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνελεύσεις πραγματοποιούνται, τέλος, αυτές τις μέρες σε όλες σχεδόν τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο συζήτησης, η πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. και οι πολιτικές εξελίξεις.

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!