Του Κώστα Μ. Σκηνιώτη*

 

Πολύ συζήτηση διεξάγεται, αυτές τις μέρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Σάκης Ρουβάς θα τραγουδήσει στη Νέα Σμύρνη, προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, το Άξιον Εστί.

Πρόκειται για ένα έργο συνδεδεμένο με τα ιερά και τα όσια μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, όπου ο ελληνικός λαός εκπαιδεύτηκε στην ποίηση μέσα από τη μουσική του μεγάλου και παγκόσμιου καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι γνωστό ότι την περίοδο που ο Οδυσσέας Ελύτης ζήτησε από τον Μίκη να μελοποιήσει το έργο του, ο συνθέτης δέχθηκε σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις από αρκετούς από τους τότε επιφανείς της Αριστεράς.

Θεωρούσαν ότι η αδυναμία να τύχει το έργο της μουσικής επιμέλειας που επιθυμούσε ο συνθέτης, θα μείωνε την αξία του. Όμως ο Μίκης πίστευε στο λαϊκό αισθητήριο και στην πολιτιστική ταυτότητα που διέπει ανά τους αιώνες τον ελληνικό λαό. Έτσι προχώρησε στη μελοποίηση του έργου.

Για τον ίδιο λόγο, απαίτησε να παραμείνουν μέσα στο στούντιο ηχογράφησης στην Κολούμπια οι μαθητές ενός σχολείου που έτυχε να είναι παρόντες σε αυτή την ιστορική ηχογράφηση. «Θέλω να ακούγονται οι ανάσες τους και οι κτύποι από τις καρδιές τους», είπε τότε.

Ο υπογράφων δεν είναι σε θέση, ούτε και επιθυμεί να κρίνει τον Σάκη Ρουβά ως καλλιτέχνη. Αυτό είναι δουλειά άλλων.

Πιστεύω όμως στη Δημοκρατία και στην ελεύθερη βούληση και θεωρώ ότι αξίζει να πιστεύουμε όλοι, ότι όταν ένας καλλιτέχνης αποφασίζει να συνδέσει τον εαυτό του με ένα τέτοιο έργο, λαμβάνει μεν αξία από την τεράστια δύναμη αυτού του έργου, αλλά προσθέτει δε σε αυτό το έργο και τη δική του αξία.

Το κύριο θέμα, όμως, είναι ότι στη Νέα Σμύρνη θα ακουστεί το Άξιον Εστί.

Το κύριο θέμα όμως είναι ότι στη Νέα Σμύρνη θα ακουστούν οι πανδαισιακές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι η ανάταση που χρειάζεται ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο. Είναι η δύναμη, η αισιοδοξία, η πίστη ότι θα καταφέρει να αντιπαλέψει όλα τα δύσκολα που βρίσκονται μπροστά του. Είναι η πεποίθηση ότι η Αριστερά μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τις εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη. Είναι η πεποίθηση, η διάθεση, η πρόθεση να βρει η χώρα και ο ελληνικός λαός το δρόμο που του αξίζει. Το δρόμο της Δημοκρατίας, το δρόμο της κοινωνικής συνοχής, το δρόμο του δικαιώματος στην εργασία, το δρόμο για συμμετοχή στην Παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Το δρόμο για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Να βρουν οι νέοι το αύριο και την ελπίδα που τους αξίζει. Να βρουν οι μεγαλύτεροι την ηρεμία, τη χαρά, την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει για τον κόπο που έχουν καταβάλει μια ολόκληρη ζωή. Κάθε προσπάθεια (απ’ όπου και αν γίνεται αυτή) προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντική.

Το Άξιον Εστί είναι το επιμύθιο στη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κόντρα στη νεοφιλελεύθερη ελίτ της Ευρώπης.

Άξιον Εστί, ο ελληνικός λαός και η πατρίδα να απαλλαγούν από το ζυγό, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προχωρήσουν μπροστά.

Μπροστά και ψηλά γιατί αυτή είναι η μόνη οδός που μας αξίζει.

 

* O Κώστας Μ. Σκηνιώτης είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!