Εικόνες από το δικό μου «Άξιον Εστί»

Το «Άξιον Εστί» για εμένα
είναι μια βραχώδης ακτή που τη δέρνει το δρολάπι
σε μια ταβέρνα έξω από τα Φιλιατρά
Είναι μια χειμωνιάτικη νύχτα στο Σάλτσμπουργκ
ένας ταύρος που ψυχορραγεί στην αρένα
Είναι οι ψυχές που ανεβαίνουν ολοένα σαν χαρταετοί
σύντροφοι που τους καταπίνει η ομίχλη στο Καράκας
το κλάμα ενός μωρού παιδιού στο ερειπωμένο Χαλέπι
«Άξιον Εστί» είναι η κάθε φορά που κοιτάζω τον γιο μου
τα κυνικά καύματα που σαρώνουν τη θεσσαλική γη
Είσαι εσύ αδελφέ μου, είναι ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο
είναι το δίκοπο μαχαίρι του ποιητή
το αδούλωτο πνεύμα μιας δεκάτης εβδόμης του Νοέμβρη
Θα νικήσουμε αδελφέ μου, θα νικήσουμε!

Σίμος Φωκιανός


Για τη μεταφορά:

Ευτυχώς, γράφονται ακόμα τόσο ωραία και μεστά ποιήματα!

Στ. Ελλ.

 

Μετρό Παρίσι

Γαλλικές οργανώσεις για το περιβάλλον σε θέσεις που νοίκιασαν στα διαφημιστικά ταμπλό σε σταθμούς μετρό του Παρισιού τοποθέτησαν αφίσες με ελληνικά τοπία που κινδυνεύουν άμεσα από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις οποίες αναγράφεται «Επισκεφτείτε τα Άγραφα, τα Κύθηρα, την Αστυπάλαια κ.λπ. πριν να είναι πολύ αργά»! Μια έξυπνη κίνηση αλληλεγγύης την ώρα που οι ήρωες-ακτιβιστές που προσπαθούν στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα να εμποδίσουν την τσιμεντοποίηση των βουνοκορφών δεν μπορούν να μεταφέρουν την αγωνία και τη δράση τους στην καρδιά των πόλεων ώστε να καταλάβει περισσότερος κόσμος ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τις μικρές κοινότητες των νησιών και των ορεινών περιοχών.

Νικόλ Πετρίδου

Σακούλες πτωμάτων
Με πάνω από 270.000 νεκρούς και πάνω από 13 εκατομμύρια μολυσμένους και με τα νοσοκομεία σε ορισμένες πολιτείες ήδη ασφυκτικά γεμάτα, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχασαν τις προεδρικές εκλογές συνεχίζουν το παρελκυστικό τους έργο σε βάρος των πληγέντων που έχουν υποστεί καθολική καταστροφή. Γι’ αυτό, οι ακτιβιστές των οργανώσεων SPACEs In Action και ShutDownDC αράδιασαν μπροστά στις πόρτες των σπιτιών μερικών αδιάλλακτων γερουσιαστών σακούλες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όσων χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, μήπως πάψουν να εμποδίζουν την έγκριση ενός μεγάλου πακέτου οικονομικής βοήθειας που εκκρεμεί. Οι πλούσιοι δεν βιάζονται…
Ερμόλαος Σταύρου

Όχι άλλη καταστροφή

Με σοβαρή καθυστέρηση ιδρύθηκε το πανελλαδικό δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, αφού έχουν ήδη ψηφιστεί νόμοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. για την παραχώρηση όλης της Ελλάδας, ακόμα και των προστατευόμενων περιοχών, των ακτών και των κορυφογραμμών στις επιχειρήσεις που λυμαίνονται τα χρήματα που το κράτος μέσα από τους φόρους και τα χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποσπάει από τον φτωχοποιημένο λαό για να τα μοιράσει σε λίγες εταιρίες που τις εγκαθιστούν και τις εκμεταλλεύονται και να στηρίξει τα γερμανικά εργοστάσια που τις κατασκευάζουν!

Δυστυχώς, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, τη χρησιμοποίηση της αστυνομίας και την παθητική στάση τοπικών περιφερειαρχών, δημάρχων και συμβούλων, η καταστροφή συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς ακόμα και μέσα στην πανδημία!

Ας ευχηθούμε, πάντως, στο Δίκτυο να τα καταφέρει σ’ αυτόν τον πολυμέτωπο αγώνα.

Θρασύβουλος Παγουλάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!