Πολιτική και όχι νομική η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών Σκουριές, Ολυμπιάδα

Tου Γιώργου Κυρίτση

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου.

Σημαντικό ρόλο παίζει, βεβαίως, το ΣτΕ και ιδίως το καθ’ ύλη αρμόδιο Ε’ Τμήμα, στην προστασία του περιβάλλοντος. Η νομολογία του ΣτΕ, κατά τη δεκαετία του ’90, με αφετηρία ευθείας αναφοράς στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης την υπόθεση Petrola και με επιβεβαίωση της σχετικής νομολογίας την υπόθεση της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, όπου κρίθηκε ότι «από την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος απορρέουν οι περιορισμοί εκείνοι στην αναπτυξιακή πολιτική της Πολιτείας που είναι αναγκαίοι για την πρόληψη της βλάβης στο περιβάλλον, κατά τρόπο ώστε όχι κάθε ανάπτυξη αλλά μόνο η βιώσιμη, δηλαδή εκείνη που δεν επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον και άρα είναι διατηρήσιμη και όχι πρόσκαιρη, να είναι επιτρεπτή από το Σύνταγμα».

 

Ποιος θα υποστεί ζημιά

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 δημοσιεύθηκε η με αριθμό 299/2015 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ που έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Η Επιτροπή Αναστολών θεώρησε, κατά πλειοψηφία, ότι είναι «αόριστη» η ανωτέρω επίκληση της ζημίας που θα υποστεί το περιβάλλον από τη συνέχιση αυτής της «ούτως ή άλλως περιβαλλοντικά επιβαρυντικής δραστηριότητας» και έκρινε ότι είναι σημαντικότερη η ζημία που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στον ένα μήνα μέχρι την έκδοση της απόφασης, στην περίπτωση που είναι θετική για την εταιρία.

 

Το ζήτημα δηλαδή ανάγεται στα χρήματα

Εδώ να σημειώσουμε ότι η απόφαση Σκουρλέτη δεν έκλεισε τις παραγωγικές δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, δηλαδή τις Μαύρες Πέτρες και την παραγωγή χρυσοφόρου συμπυκνώματος από τον εμπλουτισμό των παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας. Ήταν απόφαση της Ελληνικός Χρυσός να βάλει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων της, με προφανή στόχο να εκβιάσει την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία ολόκληρη.

Η Επιτροπή Αναστολών πήρε μια πολιτική και όχι νομική απόφαση για επανέναρξη των εργασιών. Στάθμισε την οικονομική ζημία που υφίστανται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την εταιρία, με τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που (πολύ σωστά) επικαλέστηκε το Δημόσιο.

Πρέπει να γίνει απ’ όλους κατανοητό ότι ο μοναδικός στόχος των πολυεθνικών, όπως είναι και η Eldorado Gold, είναι το κέρδος και το κέρδος επιτυγχάνεται με την, ολοένα και αυξανόμενη, άγρια εκμετάλλευση πόρων και ανθρώπων, στο πλαίσιο ενός βρόμικου παιχνιδιού.

Να μην τρέφουμε αυταπάτες για τη λειτουργία των θεσμών της Δικαιοσύνης, όσο και αν θεωρητικά ηχεί ως παράδοξο, υπακούει όλο και περισσότερο στα αδιόρατα αλλά τελικά πολύ συγκεκριμένα πλαίσια-συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας. Φαίνεται ότι όλα τα είδη εξουσιών συνδέονται με υπόγειους, παρασκηνιακούς αλλά άρρηκτους δεσμούς αλληλοϋποστήριξης και αλληλοκάλυψης.

Αν κερδίσει η πολυεθνική, χαμένοι θα είμαστε όλοι: και οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι και το περιβάλλον και για να μην κερδίσει η πολυεθνική την ευθύνη την έχουμε όλοι μας και όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής που στάθηκαν οδόφραγμα στις απαιτήσεις της πολυεθνικής, με τεράστιες «απώλειες» αλλά συνάμα και με τεράστιο απόθεμα δυνάμεων.

Την ευθύνη την έχουμε όλοι μας και εκεί θα κριθούμε.

 

* Ο Γιώργος Κυρίτσης είναι Δικηγόρος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!