Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι η κυβέρνηση της Αριστεράς, ποιος;

Του Γιώργου Κυρίτση*

 

Ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που καλείται η νέα κυβέρνηση -κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά- να λύσει άμεσα, είναι της προστασίας του περιβάλλοντος στις Σκουριές Χαλκιδικής, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά-οικονομικά και δικονομικά εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ένα έγκλημα που για να πάρει σάρκα και οστά παραβίασε κάθε κανόνα Δικαίου, αναστέλλοντας συνταγματικά δικαιώματα και ευρωπαϊκές συνθήκες ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η λειτουργία των θεσμών της Δικαιοσύνης υπάκουσε στα αδιόρατα αλλά, τελικά, πολύ συγκεκριμένα πλαίσια-συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας με παρασκηνιακούς αλλά άρρηκτους δεσμούς αλληλοϋποστήριξης και αλληλοκάλυψης. Παραβιάστηκαν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα, ως και αυτή η αρχή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος.

Η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που σκοπό έχουν να σταματήσει η παράνομη και καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη περιοχή Σκουριές Χαλκιδικής, σύμφωνα με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς αλλά και της Δικαιοσύνης, σημαίνει και απόφαση να ενταχθούν ή να δημιουργήσουν εγκληματικές οργανώσεις σύμφωνα με το -απαράδεκτο κατά την άποψή μου- άρθρο 187 του Π.Κ.

Στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής ποινικοποιήθηκε η έκφραση γνώμης, η συμμετοχή σε ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες. Είναι τουλάχιστον τραγικό οι συναντήσεις των κατοίκων της περιοχής με θέμα τη νομιμότητα ή όχι της λήψης γενετικού υλικού να θεωρείται ύποπτη συνάντηση από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς αλλά και από τη Δικαιοσύνη, να θεωρείται συνάντηση της δήθεν εγκληματικής οργάνωσης και να δίνεται η άδεια από την Εισαγγελία για μαζική παρακολούθηση των τηλεφώνων των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

 

Η καταστροφή συνεχίζεται

Σήμερα, χιλιάδες στρέμματα από το άλλοτε ανέγγιχτο, αρχέγονο δάσος με τα αιωνόβια δέντρα έχει μετατραπεί σε ένα βαθιά ανασκαμμένο τοπίο και η καταστροφή συνεχίζεται.

O ομογενής ομοσπονδιακός βουλευτής του Καναδά, Τζιμ Καρύγιαννης, δήλωσε ότι ένιωσε «μειωμένος ως Έλληνας», μετά την επίσκεψή του στις Σκουριές Χαλκιδικής, και εμφανίστηκε λάβρος κατά της επένδυσης της καναδικής Eldorado Gold για την εξόρυξη χρυσού.

Η Ελίζαμπεθ Μέι, μέλος της καναδικής Βουλής, δήλωσε ότι οι Kαναδοί πολίτες έχουν μόλις αρχίσει να μαθαίνουν για τα αμφιλεγόμενα ορυχεία χρυσού που σχεδιάζει η Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα: «Σκοπεύω να εργαστώ για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης στον Καναδά, ώστε να βοηθήσω τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μας. Το έχει θέσει η βουλευτής του New Democratic Party, Niki Ashton, όπως κι εγώ».

Η Niki Ashton, η Καναδή βουλευτής, ελληνικής καταγωγής, συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δήλωσε ότι στηρίζει τους διαδηλωτές ενάντια στο σχέδιο εξόρυξης χρυσού και τον βασικό μέτοχό του, την καναδική μεταλλευτική εταιρία Eldorado Gold.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι αλληλέγγυοι, οι εκατοντάδες διωκόμενοι, το κίνημα, περιμένουν από την κυβέρνηση της Αριστεράς ΤΩΡΑ και όχι αύριο:

-Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική ζώνη, την αναστολή των εργασιών στην περιοχή των Σκουριών, την αποκατάσταση της νομιμότητας.

-Τα θέλουν ΤΩΡΑ και ΟΛΑ και αν δεν τα κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, τότε ποιος;

 

ΥΓ. Την Τετάρτη, 4/2, το κίνημα της Χαλκιδικής θα είναι στην Αθήνα, έξω από το ΣτΕ, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής εργασιών.

 

* Ο Γιώργος Κυρίτσης είναι δικηγόρος των αγωνιζόμενων πολιτών της Χαλκιδικής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!