Έκπληκτοι είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να δυναμώσουν την οικονομία της Ηπείρου με ήπιες μορφές ανάπτυξης, όπως είναι η αξιοποίηση των υπέροχων πέτρινων σπιτιών στα μαγευτικά ορεινά χωριά και η προσέλκυση επισκεπτών που δεν ψάχνουν για πισίνες και θορυβώδη μπαρ. Ξαφνικά, διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τη Ζίτσα, το Πωγώνι, το Ζαγόρι και τη Δωδώνη σε αραβική έρημο!

Είναι χαρακτηριστική του σοκ που έχουν υποστεί, Έλληνες και ξένοι, η ανοικτή επιστολή που έστειλε στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη ένας γνωστός ισραηλινός επιχειρηματίας που οργανώνει εκδρομές με ταξιδιώτες που αγαπούν την «αμόλυντη ομορφιά της Ηπείρου»:

«Κύριοι,

όπως γνωρίζετε προσωπικά, εδώ και σχεδόν δεκατρία χρόνια είμαι αφοσιωμένος φίλος της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου τα τελευταία πέντε χρόνια, εργαζόμενος χέρι-χέρι με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση του εξαιρετικού της τουριστικού προϊόντος στην ισραηλινή αγορά. Και όπως επίσης γνωρίζετε, μπορώ να είμαι περήφανος για τη μεγάλη επιτυχία των προσπαθειών, των δικών μου και των συνεργατών μου, προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ήπειρος είναι μια μοναδική περιοχή, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Το υπέροχο τοπίο και η φύση της, ο υψηλός πολιτισμός και το εξαιρετικό φαγητό της είναι φυσικά πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα στο πεδίο της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας. Όμως, για τους έμπειρους και γνώστες της ταξιδιωτικής αγοράς, που γνωρίζουν πολλές παρόμοιες, ανταγωνιστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, η Ήπειρος προπορεύεται εμφανώς σε μια ακόμα πιο δυνατή πτυχή: το εξαιρετικά καθαρό, παρθένο και αμόλυντο φυσικό της περιβάλλον.

Δυστυχώς, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ήπειρο, με έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων για τα σχέδια μεγάλης κλίμακας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε πολλές από τις περιοχές της, όπως το Ζαγόρι και η Δωδώνη. Οι άνθρωποι της χώρας μου και εγώ προσωπικά, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον της Ηπείρου, ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, με βάση την δική μας εμπειρία, εδώ στο Ισραήλ.

Λυπάμαι πολύ να ομολογήσω ότι αν τα σχέδια αυτά δεν αποσυρθούν, πριν τα ισχυρά εμπορικά σήματα «Ήπειρος», «Ζαγόρι» και «Δωδώνη» πληγούν ακόμη περισσότερο από την αρνητική δημοσιότητα που ήδη δημιούργησε η απλή ανακοίνωση (των ερευνών), θα πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο να αποκλείσω το αγαπημένο μου κόσμημα των ελληνικών τουριστικών προορισμών από τις καμπάνιες μου.
Ελπίζοντας σε σοφές αποφάσεις σας και στην άμεση σας διαμεσολάβηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, να προστατεύσετε την Ήπειρο για τα επόμενα χρόνια από τέτοια σχέδια, αντίθετα σε όλα τα είδη βιώσιμης ανάπτυξης που αξίζουν σ’ αυτή την εξαιρετική περιοχή και τους θαυμάσιους ανθρώπους της.

Ειλικρινά δικός σας,
Σίβαν Ζαμίρ
Ιδιοκτήτης & Διευθύνων Σύμβουλος
Τελ Αβίβ, Ισραήλ»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!