Την Πέμπτη 18/5 κάθονται στο εδώλιο 8 μέλη της ομάδας Δέλτα

 της Αθηνάς Τεσκου

 

Μετά από πολλές αναβολές και έχοντας πλέον περάσει εφτά ολόκληρα χρόνια, έρχεται η ώρα να εκδικάστεί μια διαφορετική υπόθεση. Όχι ως προς το περιεχόμενο της, είμαστε συνηθισμένοι σε επιθέσεις αστυνομικής βίας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων. Διαφορετική γιατί αυτή τη φορά, οι βαλλόμενοι κάνουν το αυτονόητο. Βρίσκουν τον κουράγιο και την θέληση να διεκδικήσουν το δίκαιο, στέλνοντας στην δικαστική αίθουσα 8 μέλη της ομάδας Δέλτα.

Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός, δύσκολα κανείς ξεχνά αυτήν την υπόθεση, καθώς αποτελεί ένα από τα παραδείγματα που φανερώνουν στο ευρύ κοινό τις πρακτικές των Ομάδων Δέλτα και Δίας. Πρακτικές που έχουν νιώσει στο πετσί τους όσοι έχουν πάρει μέρος σε διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Είναι Κίνησης Εργαζομένων «Δικαίωμα» και από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου έχουν περάσει επτά μήνες, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο ΔΝΤ και την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Τη μέρα εκείνη πραγματοποιείται μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα, η οποία θα χτυπηθεί βίαια από την αστυνομία στην πλατεία Συντάγματος. Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές θα κατευθυνθούν, στο τέλος, προς τα γραφεία της ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για την παντελή απουσία του κατεστημένου συνδικαλισμού από τις κινητοποιήσεις.

Ανάμεσα στις ομάδες διαδηλωτών, και ένα μπλοκ της Κίνησης Εργαζομένων «Δικαίωμα». Λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, θα δεχτεί στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου την απρόκλητη επίθεση περίπου δέκα μηχανών της Ομάδας Δέλτα. Λίγο αργότερα, ένας από τους διαδηλωτές και μέλος της Κίνησης, ο Γιώργος Μ., θα οδηγηθεί στην Ασφάλεια και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί σε δίκη, κατηγορούμενος ότι δήθεν επιτέθηκε στους αστυνομικούς, ρίχνοντας δύο από αυτούς κάτω μαζί με το μηχανάκι τους και ξυλοκοπώντας τους! Η δίκη αυτή πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2016 και κατέληξε σε μια πρωτοφανή και προκλητική απόφαση, καταδίκης σε τρία χρόνια χωρίς καν αναστολή. Η υπόθεση αυτή θα κριθεί τους επόμενους μήνες στο Εφετείο.

Σε απάντηση της αστυνομικής βίας, των συκοφαντιών και των ψευδών καταθέσεων των αστυνομικών, διαδηλωτές και μέλη της κίνησης «Δικαίωμα», προχώρησαν σε μηνύσεις κατά των δύο αστυνομικών που επώνυμα κατηγόρησαν τον διαδηλωτή, αλλά και κάθε άλλου υπεύθυνου για τα γεγονότα.

Έτσι, την Πέμπτη 18 Μαΐου, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης μηχανοκίνητης αστυνομικής δύναμης και επτά ακόμα αστυνομικοί που ως οδηγοί ή συνοδηγοί συμμετείχαν στην επίθεση κατά των διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για παράνομη βία, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, αλλά και παρακώλυση άσκησης του νόμιμου δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση, που όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να ασκούν ανεμπόδιστα.

Η υπόθεση της Πέμπτης είναι σημαντική γιατί η αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχει σταθερή παρουσία και αποτελεί όπλο κάθε κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία, σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών. Θα αποτελέσει άραγε αυτη η δίκη μια από τις ελάχιστες φορές που θα τιμωρηθεί από τη Δικαιοσύνη η βία ή θα ακολουθηθεί η γνώριμη συνταγή του χαϊδέματος και της συγκάλυψης; Το σίγουρο είναι οτι η μάχη θα δοθεί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!