Βαρβαρότητα με κράνος και στολή

 

Του Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Δεν έχει ακόμα στεγνώσει η μελάνη από τα πρώτα δημοκρατικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Αριστεράς στο ζήτημα της προστασίας των διαδηλωτών από τις φασίζουσες συμπεριφορές των δυνάμεων καταστολής, και αρχίζουν να πυκνώνουν επικίνδυνα τα κρούσματα αστυνομικής βίας. Ευλόγως, διανοίγονται και παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, μήπως η κυβέρνηση εγκατέλειψε «με την πρώτη αφορμή» αυτού του είδους τις… ευαισθησίες ή μήπως ο υπουργός στον οποίο εμπιστεύτηκε αυτήν τη λεπτή αποστολή, τη μεταχειρίζεται προβοκατόρικα, ώστε να κάνει δηλαδή αισθητή στο… σβέρκο των πολιτών την εγνωσμένη αντιπαλότητά του με το κυβερνών κόμμα και δη με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης του «όχι» στο Σύνταγμα, ο Πανούσης και οι δυνάμεις του έδιναν ένα δικό τους νόημα στα παραπάνω «μήπως». Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο μιλούν από μόνα τους. Οκτώ άντρες της Δύναμης Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (ΔΕΛΤΑ) με κρυμμένα τα πρόσωπά τους ξυλοκοπούν βάναυσα έναν άντρα. Στη συνέχεια τον σέρνουν στο οδόστρωμα, υπό την προστασία δύο διμοιριών ΜΑΤ. Τον σηκώνουν άλλοτε από τα πόδια, άλλοτε από τα χέρια και τη ζώνη, τον τραβολογούν βίαια και τον αφήνουν κάθε τόσο να σκάσει σαν σακί στο έδαφος. Του δένουν, τέλος, τα χέρια πισθάγκωνα και μοστράρουν σαν τα κτήνη πάνω από το θήραμά τους.

Το ίδιο βράδυ σε δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, εξαπολύθηκαν κατά διμοιρίες, προκάλεσαν περαστικούς, τρομοκράτησαν παρέες και παρενόχλησαν με χυδαία σεξιστικά σχόλια νεαρά κορίτσια που περνούσαν από κοντά τους. Απάντησαν στις πρώτες διαμαρτυρίες με βίαιες προσαγωγές στην Ασφάλεια. Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες ενός μισόγυμνου νεαρού σωριασμένου στο πεζοδρόμιο, δεμένου πισθάγκωνα με χειροπέδες, και μιας νεαρής που την τραβολογούσαν με βαναυσότητα που παρέπεμπε σε άλλες εποχές.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν ΕΔΕ, σαν να τους είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους ή σαν να μπορούσε κάτω από ορισμένες (ποιες άραγε;) συνθήκες να δικαιολογηθεί ή να αποκτήσει ελαφρυντικά η φασιστική βαναυσότητα!

Την περασμένη Τρίτη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά την αθώωση των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ που ενέχονταν στη δολοφονική επίθεση εναντίον μιας διαδηλώτριας κατά της διάρκεια πορείας εναντίον του ΔΝΤ, το 2010, οι συνάδελφοι τους γιόρτασαν την ετυμηγορία κάνοντας προκλητικές βόλτες θριάμβου γύρω από την Ευελπίδων και μαρσάροντας τις μηχανές τους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι ομάδες ΔΕΛΤΑ δημιουργήθηκαν το 2009, επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου, με αφορμή ορισμένες «μυστήριες» εξορμήσεις συμμοριών σε καταστήματα της οδού Σκουφά, αλλά χρησίμευσαν για να επεμβαίνουν δυναμικά και κατασταλτικά μετά τη μαθητική εξέγερση του Δεκέμβρη ’08, -κάτι ανάμεσα σε «ντόμπερμαν» και «ταύρους εν υαλοπωλείω»-, γνώρισαν στιγμές λαμπρής δόξας επί υπουργίας Δένδια, ο δε Πανούσης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι προτίθεται να τις συγχωνεύσει με τις μονάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ). Κι ο Θεός βοηθός…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!