Το άρθρο δημοσιεύτηκε εν μέσω των κινητοποιήσεων στο Φέργκιουσον για τη δολοφονία του νεαρού Μπράουν από την αστυνομία

Του Μουμία Αμπού Τζαμάλ

 

Καθώς μαίνονται οι ημέρες και νύχτες της οργισμένης αντίστασης στο Φέργκιουσον του Μισούρι, τα μεγάλα ΜΜΕ ξεκινούν μια νέα εκστρατεία: την πρόταση για απαγόρευση των «εξωτερικών υποκινητών».

Είναι εξωφρενικά κωμικοτραγικό να ακούς μαύρους ρεπόρτερ και μαύρους αστυνομικούς –ακόμη και μαύρους ακτιβιστές– να επιτίθενται φραστικά ενάντια στους «εξωτερικούς υποκινητές», τη στιγμή που αν δεν υπήρχαν αυτοί την εποχή των πιο καυτών ημερών και νυχτών του κινήματος για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, οι ίδιοι δεν θα υπήρχαν!

Γιατί ο όρος «εξωτερικοί υποκινητές» γεννήθηκε στα μυαλά και το στόμα των λευκών ρατσιστών του Νότου, που κατάγγελλαν τότε τον ερχομό λευκών και μαύρων σπουδαστών από το Βορρά, που μοχθούσαν να εγγράψουν ψηφοφόρους, να ιδρύσουν ελεύθερα από το ρατσισμό σχολεία, και συμμετείχαν στο κίνημα Freedom Riders (Επιβάτες της Ελευθερίας) στα λεωφορεία για να σπάσουν στην πράξη τους πολιτειακούς ρατσιστικούς νόμους φυλετικού διαχωρισμού.

Θυμάστε τη SCLC (Southern Christian Leadership Conference); Ήταν η οργάνωση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Όταν η SCLC διαδήλωνε στην Αλαμπάμα, ο τότε κυβερνήτης George Wallace αποκαλούσε τη SCLC «επαγγελματίες υποκινητές με φιλοκομμουνιστικές επιρροές». Σας θυμίζει κάτι; Πόσο μοιάζει με το «εξωτερικοί υποκινητές»! Ο όρος προκαλεί το ερώτημα: εξωτερικοί ως προς τι; Έξω από τη χώρα; Έξω από την Αμερική;

Αυτή η χώρα λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ιδρύθηκε πάνω σε ένα Σύνταγμα. Έχουν όλοι οι πολίτες δικαίωμα να διαμαρτύρονται, ή μόνο κάποιοι κάτοικοι; Αυτό που συνέβη στο Μάικ Μπράουν είναι ένα τοπικό ζήτημα, ή αποτελεί πραγματικά ένα εθνικό ζήτημα;

Δεν είναι δουλειά των ΜΜΕ να αστυνομεύουν τις διαδηλώσεις – ξεχωρίζοντας τους «καλούς» διαδηλωτές από τους «κακούς» διαδηλωτές. Δουλειά τους είναι να κάνουν ρεπορτάζ γι’ αυτό που συμβαίνει. Αν δεν υπήρχαν οι διαδηλώσεις αυτές –ας είμαστε ειλικρινείς– τα ΜΜΕ θα είχαν αποσιωπήσει την υπόθεση. Αν τα ΜΜΕ έκαναν τη δουλειά τους, ενημερώνοντας για την ειδεχθή βία που ασκείται ενάντια στη μαύρη νεολαία σε όλη τη χώρα, ίσως ο Μάικ Μπράουν να ήταν ζωντανός σήμερα.

Ας ρίξουμε, αντίθετα, μια ματιά στους αστυνομικούς. Σχεδόν το 98% προέρχονται εκτός Φέργκιουσον. Απλώς εργάζονται εκεί. Σκοτώνουν εκεί. Αλλά δεν ζουν εκεί. Διαβιούν σε γειτονικές, «λευκότερες» κομητείες και πόλεις.

Ποιοι είναι λοιπόν οι πραγματικοί εξωτερικοί υποκινητές;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!