Και η Ισπανία εκτός δημοσιονομικών στόχων
Το βάρβαρο πρόγραμμα περικοπών ύψους 65 δισ. ευρώ που ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο 2 μήνες, αποδεικνύεται και αυτό… αναποτελεσματικό. Μια είδηση που δεν εκπλήσσει κανέναν, βέβαια. Κομβικό ρόλο στην «αναποτελεσματικότητα» της κοινωνιοκτόνας πολιτικής έχει η αδυναμία περαιτέρω περικοπών στις περιφέρειες της χώρας. Μελέτη του ισπανικού Ιδρύματος Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών (Fedea), προβλέπει ότι στην καλύτερη περίπτωση το έλλειμμα των περιφερειών θα παρεκκλίνει κατά 0,7% επί του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο η απόκλιση θα αγγίξει το 2,5%.
Συγκεκριμένα, η έκθεση του ισπανικού ινστιτούτου εκτιμά ότι ακόμα και αν οι περιφερειακές κυβερνήσεις εφαρμόσουν κατά γράμμα τα μέτρα λιτότητας -κάτι απίθανο-, που ζητά η Μαδρίτη τα ελλείμματά τους θα περιοριστούν στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος από την κυβέρνηση έχει προσδιοριστεί στο 1,5%. Καθώς η ανεργία κινείται μεταξύ του 25% και 30% και ο οικονομικός μαρασμός βυθίζει ακόμα βαθύτερα τα οικονομικά των αυτόνομων κυβερνήσεων, ενισχύεται το σιωπηρό «βέτο» ενάντια στα μέτρα που ζητά ο Ραχόι. Κάποιοι δήμαρχοι αρνούνται να κόψουν κοινωνικά επιδόματα στα νοικοκυριά με τα πιο χαμηλά εισοδήματα, ενώ άλλοι χορηγούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληττόμενους από τις περικοπές.

 

Αυξάνεται η λίστα των νεκρών και η… καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν
Οι συνολικές αμερικανικές απώλειες στο Αφγανιστάν ξεπέρασαν τις 2.000. Συγκεκριμένα, από το 2001 έχουν βρει το θάνατο σε αφγανικό έδαφος 2.102 Αμερικανοί, 425 Βρετανοί, 158 Καναδοί, 82 Γάλλοι, 53 Γερμανοί, 46 Ιταλοί, 42 Δανοί, 35 Πολωνοί, 30 Ισπανοί και 25 Ολλανδοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών καταγράφεται στις νότιες επαρχίες Kandahar (496) και Helmand (885). Παρά τις όποιες περιπολίες αφγανικών και δυνάμεων της ISAF, το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού έπειτα από την αμερικανική εισβολή το 2001, η καλλιέργεια του ψυχότροπου φυτού γνώρισε τεράστια έκρηξη. Σήμερα περίπου 120.000 εκτάρια αφγανικού εδάφους καλύπτονται από «παπαρούνα»

Σε δίκη 26 Γερμανοί ακροδεξιοί
Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας διεξάγεται η δίκη ομάδας 26 Γερμανών νεοναζί που κατηγορούνται για εμπρησμούς και επιθέσεις, καθώς και για ενορχήστρωση τεράστιας εκστρατείας μυστικής παρακολούθησης μελών της Αριστεράς.  Οι εισαγγελείς κατηγορούν 20 από τους νεοναζί ότι δημιούργησαν εγκληματική οργάνωση, η οποία αποκαλούνταν Γραφείο Επιχειρήσεων Μέσου Ρήνου, ενώ οι άλλοι έξι κατηγορούνται πως βοήθησαν τις δραστηριότητές της.  Η δίκη, η οποία διεξάγεται στη δυτική πόλη Κόμπλεντς, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί ώς τον ερχόμενο μήνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν θα παρακολουθήσουμε ποτέ παρόμοια δίκη, αφού στην πατρίδα μας αστυνομία και νεοναζιστές κρατιούνται χέρι-χέρι.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!