Συλλαλητήριο την Τρίτη, 4 μ.μ. στην Πλ. Κοραή

Με κινητοποιήσεις την περασμένη Τετάρτη, όταν βρισκόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή (και τελικώς ψηφίστηκε επί της αρχής), αλλά και με συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσαν στοιχεία για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που επιχειρεί η κυβέρνηση, σύσσωμα τα σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ αντιτάσσονται στους σχεδιασμούς αποβιομηχάνισης της χώρας.
Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Δευτέρας 12 φορείς-ενώσεις-σωματεία επισήμαναν πως η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και θα την υπερασπιστούν. Με αδιάσειστα στοιχεία, μελέτες και στατιστικά, οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του Ομίλου της ΔΕΗ κατέθεσαν ενημερωτικό σημείωμα προς τους βουλευτές, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι μόνο προς όφελος της χώρας δεν είναι το σχέδιο νόμου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Παρ’ όλα αυτά, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησαν την κομματική πειθαρχία αδιαφορώντας για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας. Αγνόησαν ότι ο ΑΔΜΗΕ και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι βασικές υποδομές για ένα οργανωμένο κράτος, ώστε να είναι απαγορευτική η παραχώρησή τους σε ιδιώτη».
Ωστόσο, η σημαντική συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων του Ομίλου της ΔΕΗ στον κοινό αγώνα, κατάφερε να εμποδίσει την ολοκλήρωση, την ίδια ημέρα τουλάχιστον, της ψήφισης του νομοσχεδίου και πέτυχαν έτσι να αποσυρθεί η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ήθελε να απαλείψει την ασφαλιστική σχέση που έχουν οι εργαζόμενοι δημιουργήσει με τον όμιλο ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, συντονισμένα, θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες προκειμένου να χαράξουν κοινή στρατηγική για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου στο σύνολό του.
Όπως δήλωσε στον Δρόμο η Γιώτα Σταθά, εκ μέρους του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών, «είμαστε σε ετοιμότητα και συνεχίζουμε τον αγώνα, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί. Μετά τον ΑΔΜΗΕ η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και την πώληση του Ομίλου κατά 17%. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες σε επαγρύπνηση και εγρήγορση, καθώς το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι μόνο δικό μας, των εργαζόμενων, είναι ένα έγκλημα κατά της κοινωνίας που πρέπει να αποτρέψουμε όλοι μαζί».

Μ.Ε.


 

 

Έγκλημα κατά της κοινωνίας η πώληση του ΑΔΜΗΕ

Από τις πιο τρανταχτές αποδείξεις για τα ψέματα που χρησιμοποιεί η συγκυβέρνηση για να πείσει την κοινή γνώμη για την πώληση της ενέργειας, και που παρουσιάστηκαν στο πόρισμα των σωματείων προς τους βουλευτές ήταν τα παρακάτω σημεία:
–   Αποτελεί ψέμα το επιχείρημα ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα ελαφρύνει τους πολίτες από το κόστος των αναγκαίων επενδύσεων σε ορίζοντα δεκαετίας, αφού τα έξοδα που καταβάλλει ο ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση των επενδύσεών του αντανακλώνται αποκλειστικά μέσω των αποδείξεων στους καταναλωτές, οπότε ανεξαρτήτως αν θα διατηρηθεί το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς ή αυτό αλλάξει, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τις επενδύσεις.
–   Στο ν.σχ. καθορίζεται η συμμετοχή του ιδιώτη αγοραστή σε ποσοστό 66% που κατέχει η ΔΕΗ και η συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 34%. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβληθεί με συμψηφισμό, έναντι μελλοντικών απαιτήσεων του αγοραστή από τη ΔΕΗ. Δηλαδή, η ΔΕΗ θα χάσει ένα τεράστιας σημασίας περιουσιακό της στοιχείο, έναντι μικρού τιμήματος για το τμήμα που θα αγοράσει ο ιδιώτης, ενώ ο εκάστοτε υπουργός θα προσθέτει φόρους ή θα αυξάνει τους υπάρχοντες για να καλύψει την υποχρέωση του κράτους έναντι της ΔΕΗ!
–  Θεσμοθετείται εγγυημένο κέρδος για τον αγοραστή που προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος και καθορίζεται από τη ΡΑΕ, χωρίς μάλιστα κανένα επενδυτικό ρίσκο, το οποίο θα εισπράττεται από τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτές, η βιομηχανία και η χώρα ολόκληρη θα βρίσκεται ουσιαστικά σε ομηρία από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!