Δύο εφιαλτικά σενάρια για τον Έμπολα

Η έκρηξη του ιού του Έμπολα αναδεικνύει ανάμεσα σε άλλα, δυο πράγματα. Πρώτον, πολλοί επισήμαναν την ευθύνη του ανεπτυγμένου κόσμου για την ανυπαρξία στις χώρες της δυτικής Αφρικής συστημάτων υγείας που να μπορούν στοιχειωδώς να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια κρίση. Αν η πολιτική των ανεπτυγμένων χωρών απέναντι στην υποσαχάρια Αφρική ήταν πολιτική διατήρησης της υπανάπτυξης ή και ανατίναξης κρατικών υποδομών με σκοπό την καταλήστευση, ή αδιαφορίας στην καλύτερη περίπτωση, τα συστήματα υγείας είναι τμήμα αυτών των υποδομών. Υπερβολές; Αρκεί το παράδειγμα του διαρκούς πολέμου και καταλήστευσης ορυκτών πόρων από ιδιωτικούς στρατούς στο ανατολικό Κονγκό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια: φωνάζει κανείς από τη διεθνή κοινότητα; Παίρνει μέτρα; Μάλλον το έμμεσο όφελος του δυτικού κόσμου από την καταλήστευση, συν τη σχετική όχι τυχαία «εκκωφαντική σιωπή» των ΗΠΑ, βαραίνει περισσότερο…

Παραπέρα, η κοινωνική οργάνωση και ποιότητα ζωής και εκτός Αφρικής, σε πολλές μεγα-πόλεις που περιβάλλονται από τενεκεδουπόλεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είναι τέτοια ώστε μια μετάδοση εκεί του σημερινού Έμπολα θα είχε εφιαλτικές συνέπειες. Λάγος, Κινσάσα, Ναϊρόμπι. Και πιο μακριά Καράτσι, Τζακάρτα, Πόλη του Μεξικού, Ντάκα. Πόσο απίθανη είναι μια τέτοια μετάδοση; Θα φταίει ο ιός ή αναδείχνεται η αθλιότητα της σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας; Κι αν ο Έμπολα μεταλλαχθεί και μεταδίδεται από τον αέρα όπως η γρίπη; Αυτό θα ήταν ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο, και δεν είναι ούτε αυτό απίθανο.

(Ίσως αυτά σκέφτεται και ο πλανητάρχης και αποφάσισε να δράσει: τι στέλνει πρώτα απ’ όλα στη Λιβερία; Στρατό! Φταίει ο αντιαμερικανισμός μετά αν τους χαρακτηρίσει κανείς… «αρρωστημένους»;).

 

Ο Γιάσερ ήταν τυχερός

Ο Γιάσερ, 23 χρονών, ήταν πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Γάζας. Αλλά παρέμεινε άνεργος όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοί του. Οι 50 μέρες ισραηλινών βομβαρδισμών και καταστροφής τον εξώθησαν να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Πέρασε από τη Ράφα στην Αίγυπτο όπου πλήρωσε κάπου 2.300 ευρώ «εισιτήριο» για να βρει θέση σε μια βάρκα, από την Αίγυπτο για την Ιταλία. Ανήκε στους 10 τυχερούς που σώθηκαν ανάμεσα στους 500 επιβάτες που χάθηκαν κάπου έξω από τη Μάλτα. Περίπου 100 από τους 500 ήταν Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και όλα δείχνουν ότι τους έστειλαν στο θάνατο οι λαθρέμποροι. Να προστεθούν στους λοιπούς χιλιάδες νεκρούς της τελευταίας ισραηλινής σφαγής…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!