του Ηρόστρατου

 

«…Πριν όμως από την οικονομική εξυγίανση, στα άτομα είναι η τιμή. Και η τιμή μιας χώρας είναι η ελευθερία. Κι όταν ένα κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες του την ελευθερία, δεν έχει λόγο να υπάρχει. Πάντα είχα την εντύπωση πως μια χώρα που χάνει την ελευθερία της για να εξυγιανθεί οικονομικά, μοιάζει με μια γυναίκα που εκπορνεύεται για να φτιάξει προίκα. Όσοι οικονομολόγοι πιστεύουν το αντίθετο είναι γομάρια. Τώρα κι εμείς χάσαμε την ηθική μας υπόσταση και μαζεύουμε κατοστάρικα…».

Αυτά γράφει ο Ασημάκης Πανσέληνος στο βιβλίο του Τότε που ζούσαμε που επανακυκλοφόρησε φέτος από τις Eκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει σε πρώτη έκδοση το 1974 και το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στη δικτατορία του Μεταξά.

Φαντάζομαι πως όταν θα μαγειρέψουν το νόμο για την «προσβολή του πολιτεύματος» κάτι τέτοια… εξτρεμιστικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά! Άκου γομάρια οι οικονομολόγοι και πόρνη η χώρα! Ανήκουστο!

Όταν πέφτουν τέτοια βιβλία στα χέρια σου, τα διαβάζεις σαν να πίνεις δροσερό νεράκι από την πηγή. Καταπληκτική γλώσσα, από εκείνη που σήμερα δεν χρησιμοποιείται πια, σχόλια αιχμηρά και σκέψεις τόσο επίκαιρες και φρέσκες που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι εδώ και τριάντα χρόνια ο συγγραφέας δεν είναι πια κοντά μας…

Η Μυτιλήνη της «Λεσβιακής Άνοιξης», η Ελλάδα του Μεσοπολέμου, η δικτατορία του Μεταξά, ο πόλεμος, η Κατοχή. Οι περιπέτειες της Αριστεράς, χωρίς λαθολογίες και αναθεωρήσεις της ιστορίας. Η κριτική πάντοτε παρούσα, με άλλο ήθος και ύφος… Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα πορτρέτα του Μυριβήλη, του Ψυχάρη, του Βενέζη και του Βάρναλη που φιλοτεχνεί ο συγγραφέας και νομίζω ότι είναι οι τέσσερις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες ανάμεσα σε τόσους άλλους σημαντικούς ανθρώπους που παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου…

Θα ήθελα να το είχα διαβάσει παλιότερα. Ίσως να είχα προλάβει να δω με άλλα μάτια όσα συνέβαιναν. Από την άλλη, είναι όμορφο να ανακαλύπτεις τέτοιους ξεχασμένους θησαυρούς. Την ώρα, μάλιστα, που φαίνεται πως όλοι τους χρειαζόμαστε πιο πολύ…

 

 

 28_XALANDRI

Ορκωμοσία στο Χαλάνδρι

 

Από τη μέρα της ορκωμοσίας η νέα δημοτική Αρχή του Χαλανδρίου έδωσε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής. Το μεγάλο ενδιαφέρον φάνηκε από την πρώτη στιγμή όπου η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου γέμισε ασφυκτικά. Αντί των συνηθισμένων γραβατωμένων πολιτικάντηδων, τα έδρανα είχαν γεμίσει με συντρόφους που συναντήσαμε όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε είδους αγώνες στην πόλη…

…Και μετά ακολούθησε ένα ξέφρενο γλέντι-ρεφενέ στην πλατεία. Με εθελοντική προσφορά όλων – της ορχήστρας από τη Φιλαρμονική του Δήμου συμπεριλαμβανομένης. Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι σέρβιραν στους πάγκους, συζητούσαν χόρευαν. Ανακατεμένοι πολίτες κάθε ηλικίας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Όσο κι αν τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας, φαίνεται πως είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο χορό!

 

 

28_CAMPING

 

Ελεύθερο κάμπινγκ στη Κάρυστο με το Μετά-Δεύτερο

Μόλις διαβάσετε αυτές τις γραμμές, διπλώστε την εφημερίδα, ετοιμάστε σκηνή και υπνόσακο και γραμμή για το Ποτάμι Καρύστου-Πλατανιστό. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, από χθες και μέχρι αύριο λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο τόπο (5-6-7 Σεπτέμβρη 2014) το ελεύθερο camping μετα-Δεύτερο.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «αντιστεκόμαστε στην απαγόρευση του ελεύθερου camping, στην ιδιωτικοποίηση των ακτών, εκπέμπουμε από κει, διοργανώνουμε δρώμενα…».

Οι διοργανωτές στέκονται «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού και απέναντι στη νέα οικονομία της κοινωνικής αμνησίας». Δίνοντας, λοιπόν, τη δική τους απάντηση στο μαύρο της ΕΡΤ δημιούργησαν το Αυτοδιαχειριζόμενο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: Το Μετα-Δεύτερο.

Περισσότερα για το εγχείρημα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.metadeftero.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!