της Ματίνας Παπαχρηστούδη

 

Η είδηση από τη συνδικαλιστική Ένωση Συντακτών της Θεσσαλονίκης αιφνιδίασε αλλά δεν εξέπληξε. Αμέσως μετά τις εκλογές εκεί, το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ έδωσε τα διαπιστευτήρια ενσωμάτωσης των συνδικαλιστών στην πολιτική εξουσία. Το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ το οποίο ανέλαβαν «συνδικαλιστές» της παράταξης με τις περισσότερους ψήφους στις πρόσφατες εκλογές, αποφάσισε πως θα εκλεγεί εργασιακός αντιπρόσωπος και από τη ΝΕΡΙΤ.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη, ούτε καν προσωπικό της Κεντρικής Εταιρίας Αθηνών στην πόλη, δεν πτοεί τους ενσωματωμένους συνδικαλιστές. Θα ψηφίσουν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Οικονομικών που έχουν σύμβαση με τη Δ.Τ. Η ενέργεια της ΕΣΗΕΜΘ προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία δημοσιογράφων, της ΕΡΤ καταρχήν, αλλά και της διοίκησης της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων που ενημέρωσε το μέλος της, υποτιθέμενο σωματείο, πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ΝΕΡΙΤ, ώστε να εκλέξουν εργασιακό εκπρόσωπο.

Ούτε που σιάχτηκε η παρέα των πρόθυμων της ΕΣΗΕΜΘ από την απειλούμενη ρήξη με την Ομοσπονδία. Κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους και το μεθοδεύουν με απίστευτη επιμονή.

Γιατί όλες οι επιλογές και ενέργειες έχουν την εξήγησή τους.

Η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΕΣΗΕΜΘ με πρώην πρόεδρο τον Γ. Βοϊτσίδη και νυν τον Τ. Φωκιανίδη, επί ένα χρόνο τώρα από το λουκέτο στην ΕΡΤ έχει διακριθεί για το συνδικαλισμό των επικύψεων. Πίσω από τις ηχηρές διαμαρτυρίες για το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν και προωθούσαν με τη βοήθεια στελεχών κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. στην πόλη, τον ημέτερο κατάλογο προσλήψεων στο νέο τηλεοπτικό φορέα που τους υποσχέθηκαν. Αντί για αγώνες και κινητοποιήσεις, οι «ρεαλιστές» συνδικαλιστές έκλειναν και ξανάκλειναν συναντήσεις με τους υπουργούς και διαφόρους αρμόδιους και αναρμόδιους για να υποσχεθούν, με τη σειρά τους, στους πελάτες τους στη Θεσσαλονίκη πως θα έχουν θέση στο νέο τηλεοπτικό μαγαζί.

Ξεσήκωσαν τον κόσμο με λάβρες ανακοινώσεις όταν βγήκε στη φόρα πως τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει έδρα καναλιού στη Θεσσαλονίκη. Για να κρυφτούν πάλι στα παρασκήνια, να συν-μαγειρέψουν μαζί με τους ηγήτορες των δυο πολιτικών κομμάτων, τη μορφή που θα έχει η ΝΕΡΙΤ στην εκλογική τους έδρα.

Γιατί επ’ αυτού πρόκειται. Για την ικανοποίηση της στενής εκλογικής τους πελατείας. Μπροστά, μάλιστα, στις εκλογές για νέο Δ.Σ. στην ΕΣΗΕΜΘ, η πλειοψηφούσα παράταξη εκμεταλλεύτηκε όσο ήταν δυνατόν την απελπισία και την απογοήτευση εκατοντάδων ανέργων δημοσιογράφων. Δεν υπάρχει πια ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη και έτσι οι συνδικαλιστές των υπουργικών γραφείων έπαιξαν με τις ζωές ανθρώπων. Η αλήθεια είναι πως δεν τους χρειάζονταν και πολλοί. Η λογική είναι απλή, ρεαλισμό το ονομάζουν. Φροντίζουν για τη στενή εκλογική τους πελατεία, να τους εξασφαλίσουν μια 6μηνη σύμβαση, να τους υποσχεθούν ένα διορισμό και… να η νίκη στις εκλογές.

Το μέλημά τους τώρα είναι να εμφανίσουν ως κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη τη ΝΕΡΙΤ2. Και επειδή, σαφώς, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, προωθείται ένα σχέδιο-κοροϊδία. Θα παράγεται, λένε, στη Θεσσαλονίκη μεγάλο ποσοστό του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ2 για την περιφέρεια, άρα θα έχει μερίδιο στη Διοίκηση και τις προσλήψεις και η ΕΣΗΕΜΘ.

Για τους άλλους, τους απολυμένους των ιδιωτικών ΜΜΕ, των εφημερίδων, της ΕΡΤ3 που επιμένει ηρωικά και αγωνιστικά να διατηρεί τηλεοπτικό πρόγραμμα πραγματικής ενημέρωσης στον αέρα, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ ουδόλως ενδιαφέρεται. Με τις επιλογές της κάνει πράξη την αρχή του κανιβαλισμού στο δημοσιογραφικό κλάδο. Λίγοι μόνο θα σωθούν κι αυτοί θα είναι οι εκλογικοί πελάτες τους. Αρχή που, δυστυχώς, άρχισε να κυριαρχεί και στα συνδικαλιστικά του κλάδου στην Αθήνα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!