Η πρόταση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους Συνεδριάζει η Κ.Ε. του κόμματος

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους στις 13 περιφέρειες και τον Δήμο της Αθήνας, ώστε να διαμορφωθεί η πρόταση προς την Κ.Ε., η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση το Σαββατοκύριακο.
Η Κ.Ε. που ξεκινά σήμερα το πρωί με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ασχοληθεί και με την προετοιμασία του κόμματος ενόψει Ευρωεκλογών, ενώ είναι προφανές ότι θα συζητήσει και για την εξαιρετικά πυκνή και δύσκολη πολιτική συγκυρία.
Η πρόταση της Γραμματείας για τους υποψηφίους διαμορφώθηκε ως εξής:
Στην Περιφέρεια Αττικής προτείνεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Για την Κεντρική Μακεδονία προτείνεται η βουλευτής Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Στη Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης. Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το στέλεχος του κόμματος στην περιοχή Κώστας Μορφίδης. Για την Περιφέρεια Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης. Για τη Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα Βασίλης Χατζηλάμπρου. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. Στη Θεσσαλία η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη. Στη Στερεά Ελλάδα ο βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου. Στην Περιφέρεια Ηπείρου η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη. Στο Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση και στον Νότιο Αιγαίο ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου. Τέλος, στην Περιφέρεια Ιόνιων νησιών ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Γαλιατσάτος.
Για τον Δήμο της Αθήνας προτείνεται το μέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χτες το βράδυ στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, χαρακτήρισε τις εκλογές κεντρική πολιτική αναμέτρηση η οποία πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος. Κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε πανστρατιά ώστε να δοθεί ένα σαφές στίγμα στην κοινωνία για τη σημασία που δίνει το κόμμα στις επερχόμενες εκλογές, η οποία, όπως τόνισε, σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι 9 υποψήφιοι που προτείνονται για επικεφαλής των ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες είναι κομματικά στελέχη και κυρίως βουλευτές, ενώ οι υπόλοιποι 4 αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε το κόμμα να κινηθεί προς τις εκλογές με αέρα νίκης και ανανέωσης ενάντια στο φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό, τονίζοντας ότι σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινηθεί και η Κεντρική Επιτροπή στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

Πολλές διεργασίες
Στο μεταξύ, όλες τις προηγούμενες μέρες εντάθηκαν οι ζυμώσεις για τους υποψήφιους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Η κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε η ηγεσία του κόμματος ήταν να μπουν μπροστά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες με ακρίβεια, μια  και η κυβέρνηση αδυνατεί να αναστηλώσει την εικόνα της και καταγράφει αποτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, δεν αποκλείεται να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις χωρίς να εξαιρείται και η πιθανότητα βουλευτικών εκλογών μαζί με τις κάλπες για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή ή ακόμα και πριν από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Αυτά τα δεδομένα περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο τις προτάσεις για τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων.
Μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο του Δρόμου, συνεχιζόταν η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, με κάποια μέλη της να εκφράζουν επιφυλάξεις ή διαφωνίες, τόσο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσο και για κάποιες υποψηφιότητες συνεργαζόμενων.

Συζήτηση για τις Ευρωεκλογές
Πέρα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποφασίσει και για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εσωτερικές εκλογές για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.
Για τον τρόπο εκλογής υπάρχουν περισσότερες από μία προτάσεις και η τελική απόφαση αναμένεται στο τέλος της διαδικασίας, την Κυριακή. Ήδη, εκτός από το νυν ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, αρκετά ακόμα στελέχη του κόμματος, άντρες και γυναίκες, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!