Εκδήλωση το επόμενο Σάββατο στο Χώρο Ιδεών, Συναντήσεων και Πολιτισμού, Δρόμος. Ξαναδιαβάζοντας το Matrix στην Ελλάδα της Κρίσης

Το Σάββατο, 15 Μαρτίου στις 19.30, στο Χώρο Ιδεών, Συναντήσεων και Πολιτισμού Δρόμος (Ανδρονίκου 18 & Κωνσταντινουπόλεως –στάση μετρό Κεραμεικός), ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Δημήτρης Ουλής, θα επιχειρήσει μια ανθρωπολογική, θρησκειολογική, φιλοσοφική και πολιτική ανάλυση της ταινίας των αδελφών Lana και Andy Wachowski The Matrix. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι: Καλώς ήρθατε στην Έρημο του Πραγματικού: Ξαναδιαβάζοντας το Matrix στην Ελλάδα της Κρίσης.
Η ομιλία θα προσπαθήσει να υπερβεί τους στερεοτυπικούς τρόπους με τους οποίους η ταινία των Wachowski φαίνεται να κατανοήθηκε στη χώρα μας και να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση, όσον αφορά τη σχέση της εικόνας με την πραγματικότητα, τη διαπλοκή της πολιτικής με τη θρησκεία, τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας, του έρωτα και της ελπίδας. Παράλληλα, η ομιλία θα αποπειραθεί να υπογραμμίσει τα σημεία συνάρθρωσης της ταινίας με τη σύγχρονη «μνημονιακή» πραγματικότητα και να αναδείξει τη σπουδαιότητά της ως αναλυτικού εργαλείου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση (και πιθανώς στην ανατροπή) της πραγματικότητας αυτής. Υπ’ αυτήν την έννοια, έσχατη φιλοδοξία της ομιλίας είναι να υπαινιχθεί ότι ακόμα και μία χολιγουντιανή «περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας» όπως είναι το Matrix, μπορεί να κρύβει σημασίες και νοήματα πολύ πιο απαιτητικά από αυτά που έχουν συνηθίσει να συλλαμβάνουν οι «κεραίες» της τρέχουσας νεοελληνικής κινηματογραφικής κριτικής.
Για την αμεσότερη συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση, συνιστάται η προηγούμενη παρακολούθηση της ταινίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!