Μέσα από τη σειρά συζητήσεων «Rethinking Religion», θα εστιάσουμε στην ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική διάσταση της θρησκείας. Θα αναμετρηθούμε κριτικά με το στερεότυπο που ισχυρίζεται ότι η θρησκεία απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους πιστούς της – και θα αποπειραθούμε να αναδείξουμε τη σημασία μιας κριτικής και αναστοχαστικής προσέγγισης της θρησκείας για μια βαθύτερη κατανόηση του πνεύματος της εποχής (Zeitgeist), του Εαυτού και του ΄Αλλου. Τις συναντήσεις θα συντονίσει ο Δημήτρης Ουλής, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο (www.grbc.gr) και επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς Theory Playtime των εκδόσεων Α/συνεχεια. Οι συναντήσεις θα αρθρωθούν γύρω από τις παρακάτω θεματικές:

 

Πέμπτη 30/11, Κτίριο 11δ (Ρεθύμνου 11, Πεδίον του Άρεως): Συνάντηση πρώτη: «Μιλώντας για τη Θρησκεία σήμερα: αναχρονισμός ή αναγκαιότητα;»
Στην παρούσα συνάντηση, θα επιχειρήσουμε να θέσουμε ορισμένους θεμελιώδεις άξονες, που αφορούν στη δυνατότητα μίας, κοινωνιολογικά «γειωμένης», αναστοχαστικής και θεωρητικά ενημερωμένης προσέγγισης του θρησκευτικού φαινομένου. Θα συζητήσουμε κατά πόσον η ενασχόληση με τη θρησκεία στις αρχές του 21ου αιώνα συνιστά μορφή «αναχρονισμού», «ανορθολογισμού» ή «δογματισμού», όπως κατανοείται συχνά. Τέλος, θα διακινδεύσουμε –κατά ένα «πρωθύστερο» σχήμα– έναν «προσωρινό» και πάντως ενδεικτικό ορισμό της θρησκείας.

 

Συνάντηση δεύτερη: «Σχεδίασμα μίας Κοινωνιολογίας της Εκκοσμίκευσης»
Κατά πόσο οι σύγχρονες (μετα)νεωτερικές κοινωνίες μπορούν να θεωρηθούν «εκκοσμικευμένες»; Ποιες είναι οι θεμελιώδεις πτυχές ή διαστάσεις της εκκοσμίκευσής τους; Η έκλειψη της θρησκείας και η απώλεια της αξιοπιστίας της, συνεπάγεται επίσης την έκλειψη του Ιερού; Κι αν όχι, σε ποιους τόπους και ποια πεδία εξακολουθεί σήμερα το Ιερό να επιβιώνει; Ποια είναι τα όρια της κριτικής του κινήματος του «Νέου Αθεϊσμού;» Ποιο είναι το μέλλον της θρησκείας;

 

Συνάντηση τρίτη: «Το Hollywood συναντάει τη Θρησκεία – Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών του J.R. Tolkien»
Στη συνάντηση αυτή, θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην κινηματογραφική μεταφορά της τριλογίας του J.R. Tolkien The Lord of the Rings από τον Peter Jackson. Θα μεταχειριστούμε τη συγκεκριμένη κινηματογραφική μεταφορά ως «μελέτη περίπτωσης» (case study), προκειμένου να μελετήσουμε τη συνάρθρωση της θρησκείας με τη δημοφιλή κουλτούρα (pop culture) και την κοινωνία του θεάματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!