Ο Ρίτσαρντ Φαλκ είναι Ειδικός Επιθεωρητής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη και ένας από τους σημαντικότερους νομικούς Διεθνούς Δικαίου.

Στην τελευταία Έκθεσή του από τη θέση του Ειδικού Επιθεωρητή τον Δεκέμβριο 2013, τονίζει ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί ορολογία πραγματική χωρίς τεχνικούς όρους και ευφημισμούς. «Είναι καταλληλότερο να περιγράφουμε αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Όχθη ως προσάρτηση και αποικιοκρατικές βλέψεις παρά ως κατοχή». Επισημαίνει ότι πρέπει να αναφερόμαστε στα κατεχόμενα ως Παλαιστίνη, καθώς μια τέτοια μακροχρόνια κατάσταση «συμβαδίζει κυρίως με τους προφανείς στόχους του Ισραήλ για προσάρτηση, αποικιοκρατία και εθνοκάθαρση».
Η Έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει συστηματική πολιτική εκτοπισμού των Παλαιστίνιων και τεκμηριώνει πολλές πρακτικές. Σε πολλές περιοχές της Δυτικής Όχθης οι κάτοικοι εκτοπίζονται και τα σπίτια τους κατεδαφίζονται. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον εκτοπισμό από την Ιερουσαλήμ. Την περίοδο 2004-1013 αφαιρέθηκαν 11.023 άδειες παραμονής Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ ενώ άλλοι 1.892 εκτοπίστηκαν μέσω της κατεδάφισης των σπιτιών τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χωριών εγκλωβισμένων ανάμεσα στο Τείχος και την πράσινη γραμμή, όπως το Νάμπι Σάμουελ. Το χωριό ξεκόπηκε από το παρακείμενο σχολείο. Όταν οι κάτοικοι έστησαν μια αίθουσα σχολείου, αυτή κατεδαφίστηκε ως παράνομο κτίσμα. Όπως και σε άλλα χωριά της Δυτικής Όχθης, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Ο αυξανόμενος κατακερματισμός της Δυτικής Όχθης βλάπτει ανεπανόρθωτα την εδαφική ενότητα της Δυτικής Όχθης και κάθε προοπτική δημιουργίας δύο κρατών.
Μόνο από τον Μάρτιο 2013 όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Νετανιάχου, έχουν κατασκευαστεί 3.472 κατοικίες σε παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και προωθούνται σχέδια για 8.943 κατοικίες. Η επέκταση των εποικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ τείνει να την αποκόψει εντελώς από τη Δυτική Όχθη. Τα κίνητρα εγκατάστασης Ισραηλινών πολιτών στους παράνομους εποικισμούς είναι κυρίως τα οικονομικά προνόμια που δίνει η κυβέρνηση. Αν αρθούν αυτά τα προνόμια οι έποικοι θα φύγουν.
Δέκα χρόνια από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία το Τείχος είναι παράνομο και πρέπει να καταστραφεί, η Έκθεση θέτει το καίριο ερώτημα: «Αν σκοπός της οικοδόμησης του Τείχους ήταν η προστασία των Ισραηλινών πολιτών, τότε γιατί το Ισραηλινό κράτος συνεχίζει να υποστηρίζει την επέκταση των εποικισμών μεταφέροντας περισσότερους Ισραηλινούς πολίτες στην περιοχή από όπου προέρχεται ο κίνδυνος;»
Όσον αφορά τη Λωρίδα της Γάζας γίνεται σαφές ότι αυτή «παραμένει “κατεχόμενη” παρά το σχέδιο “αποδέσμευσης” του 2005, λόγω του ελέγχου των συνόρων, εναέριου χώρου και παράκτιων υδάτων και τις συχνές στρατιωτικές επεμβάσεις». Η σημερινή ανθρωπιστική κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Για παράδειγμα, εξαιτίας της ανεπάρκειας καυσίμων είναι αδύνατο τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις θεραπείες καρκίνου ή αιμοκάθαρσης.

Μπορεί η κατάσταση να χαρακτηριστεί απαρτχάιντ;
Δεν είναι μόνο οι διακρίσεις, ο συστηματικός εκτοπισμός, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες, που με την ονομασία «αποτροπή της τρομοκρατίας» δεν διακρίνουν ανάμεσα σε μαχητές και μη. Το 2013 η UNICEF συμπέρανε ότι η κακομεταχείριση Παλαιστίνιων παιδιών από το Ισραήλ είναι «πολύ διαδεδομένη, συστηματική και θεσμοποιημένη». 
Ένα βασικό στοιχείο του απαρτχάιντ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι η δίωξη αγωνιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα ακτιβιστή στη Χεβρώνα ο οποίος το 2012 συνελήφθη και κρατήθηκε 20 φορές χωρίς κατηγορίες.

Η διεθνής κοινότητα;
Ενώ για τα προϊόντα που προέρχονται από τους ισραηλινούς εποικισμούς δεν προβλέπεται το καθεστώς δασμολογικής προτίμησης της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ, φρέσκα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται από τους εποικισμούς –αλλά ψευδώς αναγράφουν “made in Israel”– τα βρίσκουμε σε πολλά σουπερμάρκετ σε όλη την Ε.Ε. εξαιτίας της προαιρετικής φύσης των προδιαγραφών ετικέτας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η Ε.Ε. παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των εποικισμών, με ετήσιες εξαγωγές 300 εκ. δολαρίων, η απαγόρευση των προϊόντων από τους εποικισμούς θα είχε σημαντικό αντίκτυπο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνιέται ότι το εμπόριο με τους εποικισμούς συνδέεται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις παλαιστινιακές κοινότητες που τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε γόνιμη γη, σε νερό και σε άλλους πόρους.
Ο Φαλκ καταλήγει ζητώντας νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που θα εξετάζει τα δεδομένα που στοιχειοθετούν «αποικιοκρατία», «απαρτχάιντ» και «εθνοκάθαρση» στην Παλαιστίνη, έννοιες ασυμβίβαστες με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ακόμα και σε περιπτώσεις πολεμικής κατοχής και σταδιακά κάνουν ανεφάρμοστο το ίδιο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!