Τα δύο πρώτα φιλέτα βγαίνουν στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

του Μάριου Διονέλλη

 

Κύμα αντιδράσεων φέρνει στο Ηράκλειο η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα δύο οικοπέδων-φιλέτων της πρώην Aμερικανικής Bάσης στις Γούρνες. Οι δύο εφαπτόμενες εκτάσεις που βαίνουν προς εκποίηση βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και… διαφημίζονται ως προνομιακοί τόποι για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, εμπορικών κέντρων αλλά πιθανώς και γηπέδων γκολφ ή καζίνων. Το πρώτο οικόπεδο έχει έκταση 316.000τ.μ. και έχει μέτωπο προς τη θάλασσα, ενώ το δεύτερο είναι έκτασης 30.000τ.μ. και έχει μέτωπο τον παραλιακό δρόμο.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε την αντίδραση των τοπικών φορέων και παρατάξεων που ετοιμάζονται για δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην περιοχή, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου, με τον νέο δήμαρχο, Γιάννη Μαστοράκη, να δηλώνει επισήμως πως κρατά στάση αναμονής μέχρι να δει την τελική πρόταση του ΥΠΕΚΑ.

 

Καταστροφικό και παράλογο σχέδιο

Ωστόσο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σήκωσαν τους τόνους και κάλεσαν τον λαό της περιοχής να αντιδράσει δυναμικά. Για «καταστροφικό και παράλογο σχεδιασμό» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο επικεφαλής της τοπικής δημοτικής παράταξης Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον στη Χερσόνησο, Γιώργος Χαλκιαδάκης, τονίζοντας πως «το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στην άκρη τον ήδη εγκεκριμένο σχεδιασμό για την περιοχή, που έχει προκύψει μετά από μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία» ενώ εκφράζει και τον προβληματισμό του για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών υπηρεσιών με το σύστημα all inclusive, από τα οποία έχει κορεστεί η περιοχή και έχει πληγεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συνέστησε Επιτροπή Αγώνα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης η οποία ανέφερε πως η εκποίηση της περιοχής, όχι μόνο δε θα φέρει ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά θα προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες του. «Οι άνεργοι θα παραμείνουν. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με μισθούς πείνας. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι θα κλείσουν τα μαγαζιά τους. Η παραλία θα αποκλειστεί. Θα οξυνθούν τα λαϊκά προβλήματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Να γίνει σεβαστό το ΣΧΟΟΑΠ

Οι φορείς της περιοχής, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, με παλαιότερη απόφασή του, ζητούν να γίνει σεβαστό το εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Γουβών, με βάση το οποίο η περιοχή ορίζεται ως «πολιτιστικός-παιδαγωγικός πνεύμονας υπερτοπικής σημασίας, με αντίστοιχα συμβατές χρήσεις ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης, ώστε να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κενό γράμμα για το ΤΑΙΠΕΔ, αφού στην προκήρυξη δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν καμία αντίστοιχη παράμετρος, αλλά και για τους τοπικούς βουλευτές της συμπολίτευσης που σιγοντάρουν το έργο του ξεπουλήματος. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει «λαϊκισμό» και «τσάμπα μαγκιές» τις αντιδράσεις των πολιτών, περίπου χρεώνοντάς τους μάλιστα την «απραξία τόσων ετών», ως προς την τεράστια έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

 

Σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα

Για τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Αγώνα έχει προγραμματίσει ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέσα στο χώρο της πρώην Βάσης, στην οποία έχουν κληθεί συνδικάτα, αγροτικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, αλλά και απλοί κάτοικοι της περιοχής. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί και η μορφή δυναμικότερων κινητοποιήσεων κατά της εκποίησης της περιοχής, ενώ προγραμματίζονται και επαφές με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον περιφερειάρχη, το δήμαρχο Χερσονήσου, αλλά και σωματεία, συλλόγους, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!