Αυτό που μπορεί να είναι το αντίθετό του…

Είναι πολλοί όσοι επιχαίρουν για τη νέα ανακριτική πρωτοβουλία να ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας και των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που μέχρι τώρα δεν είχαν κληθεί ως κατηγορούμενοι. Ειδικότερα εντός της Αριστεράς υπάρχει μια «πτέρυγα» συναποτελούμενη από διάφορες προσεγγίσεις και αφετηρίες, που επικροτεί κάθε κίνηση που έχει ποινικό αποτέλεσμα για τους χρυσαυγίτες, ανεξάρτητα από το ποιος, πώς κ.λπ.
Χωρίς να πρέπει να αμφιβάλει κανείς για τη μικρότερη ή μεγαλύτερη συνενοχή των στελεχών της Χρυσής Αυγής στην ύπαρξη και δράση της εγκληματικής οργάνωσης, των εκατοντάδων επιθέσεων και της τρομοκρατικής της δράσης, το ζήτημα δυστυχώς δεν εξαντλείται εδώ. Δεν εξαντλείται γιατί μακροπρόθεσμα τίποτα δεν εγγυάται ότι, υπό τους όρους που εξελίσσεται όλο αυτό το σόου και η πολιτική επίθεση της κυβέρνησης στη Χρυσή Αυγή, δεν θα μπορούσε αυτή η επίθεση να γυρίσει μελλοντικά ως μπούμερανγκ, ενισχύοντας μια φασιστική Δεξιά κάθε μορφής. Αν αυτός ο κίνδυνος, αυτός ο «μηχανισμός», υπάρχει, τότε δεν δικαιούμαστε να αντιμετωπίζουμε ελαφρά ή οπαδικά τις σημερινές εξελίξεις.
Όχι, δεν έχουμε τη γνώμη ότι το να μπαίνει ένας χρυσαυγίτης στη φυλακή τον κάνει ήρωα. Κάθε άλλο! Ωστόσο, ένα σοβαρό ζήτημα -ανάμεσα σε άλλα- είναι αν η όλη πολιτική και ποινική επίθεση στη Χρυσή Αυγή από αυτούς που γίνεται και με τον τρόπο που γίνεται, πείθει τη συντριπτική πλειοψηφία ότι «και πολύ τους ήταν τόσο καιρό που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι» ή αν αντίθετα πεισμώνει αυτούς που ήταν ήδη «μακρινοί» οπαδοί τους ή και τους μεγεθύνει, στο έδαφος της ακόμη διογκούμενης απογοήτευσης και αναξιοπιστίας που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές. Τα μέχρι χθες δημοσκοπικά ευρήματα -και μακάρι αυτά να διαψευστούν στο μέλλον- δείχνουν ότι οι απαντήσεις δεν είναι τόσο θετικές υπέρ της πρώτης απάντησης, όπως ίσως θα ήθελε η «πτέρυγα» που περιγράψαμε παραπάνω.
Αν μια τέτοια τάση συνδυαστεί, στο μέλλον, με μια πιθανή στροφή (μπορεί κανείς να την αποκλείσει;), μια αλλαγή πολιτικής απ’ όσους σήμερα κινούν τα νήματα της επίθεσης στη Χρυσή Αυγή ή όσους τους αντικαταστήσουν αύριο, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ οδυνηρό.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν μια πιο ενεργητική στάση, άρα πιο επιθετική προς τη Χρυσή Αυγή και το φασισμό, αλλά και πιο κριτική ταυτόχρονα προς τις μεθοδεύσεις Σαμαρά. Ως στάση θα είναι πιο δύσκολη από τη γενική ανοχή προς τις μεθοδεύσεις αυτές, είναι, όμως, αναγκαία.

Γιώργος Τσίπρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!