Μία γιορτή για τη διατήρηση και την ελευθερία των παραδοσιακών σπόρων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Απριλίου από τις 4μ.μ. έως τις 10μ.μ. στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος (γωνία Μοναστηρίου και Τηλεφάνους). Αφορμή είναι η προσπάθεια να κατοχυρωθεί μία νομοθεσία που θα ευνοεί την αποκέντρωση του ελέγχου των σπόρων. Δυστυχώς η σημερινή νομοθεσία ευνοεί τα ολιγοπώλια, καθώς το 73% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ελέγχεται από μόλις 10 εταιρίες. Έτσι περιορίζεται η αγροτική βιοποικιλότητα που μας εξασφαλίζουν οι παραδοσιακοί σπόροι. Όμως χρειάζεται να κατοχυρωθεί η ελευθερία του μικρομεσαίου καλλιεργητή, αλλά και του κάθε αγρότη να παράγει, να διαδίδει και να βελτιώνει τους δικούς του σπόρους δημιουργώντας νέες ποικιλίες, επιτρέποντας έτσι την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα. Όταν η νομοθεσία εναρμονίζεται με τους νόμους της φύσης εξασφαλίζεται η διατροφική ασφάλεια αλλά και η βιωσιμότητα των αγροτικών καλλιεργειών.
Η γιορτή για το καραβάνι των σπόρων διοργανώνεται από τη Δρ Βαντάνα Σίβα και το Πελίτι, σε συνεργασία και υποστήριξη άλλων οργανώσεων, όπως το Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος, η Νομαδική Κουζίνα, ο Συνεταιρισμός Βλαστός, οι Δρυάδες, ο Συνεταιρισμός Συνάλλοις, η τοπική ομάδα Πελίτι Αθήνας, οι Lacandona και Νέα Γουινέα.
Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει ζωγραφική με παιδιά και μεγάλους, συζήτηση- ενημέρωση με θέμα: «Το Καραβάνι και η Νομοθεσία για τους Σπόρους», παραδοσιακή και έντεχνη μουσική και χορό, εδέσματα από τη Νομαδική κουζίνα, καθώς και μοίρασμα και ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!