Διοργανώνεται για πρώτη φορά με συμμετοχή διεθνών κινημάτων

του Νίκου Γεωργίαδη

 

Τον περασμένο Οκτώβρη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης των πολιτών, που διοργανώθηκε στη Χάγη με πρωτοβουλία του «Navdanya» (Εννέα Σπόροι – Κίνημα για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ινδία) και του παγκόσμιου δικτύου για την ελευθερία των σπόρων «Seed Freedom», έπεσε η ιδέα για τη διοργάνωση μιας παγκόσμιας γιορτής σπόρων. Μια γιορτής που θα μεταφέρει την ανάγκη ανάπτυξης των σπόρων, αλλά βασισμένη σε μια άλλη αντίληψη. Μια αντίληψη που θα ενισχύει τη συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος και θα διαπερνιέται από τη λογική της διατήρησης της γης και των παραδοσιακών ποικιλιών, που μέσα από την παραγωγή των αγροτών μετρούν χιλιάδες χρόνια ζωής.

Το Πελίτι που κατέθεσε την ιδέα για μια τέτοια συνάντηση, ανέλαβε και την ευθύνη της διοργάνωσης. Έτσι η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, αφού μεγάλωσε και έφτασε τα 17 της χρόνια, αναλαμβάνει να φιλοξενήσει και την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Παρανέστι Δράμας από την Πέμπτη 20 μέχρι το Σάββατο 22 Απριλίου.

Για τους διοργανωτές η Ολυμπιακή Γιορτή αποτελεί έναν εορτασμό για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη γη, το νερό, το σπόρο και τους άλλου ανθρώπους. Το όνομα της γιορτής έχει σαφή και στοχευμένη αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες για δύο λόγους. Πρώτον, για να τονίσει την οικουμενικότητα που έχει ανάγκη η συγκεκριμένη προσπάθεια συνεργασίας με το περιβάλλον. Δεύτερον, επειδή υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η λογική της εκεχειρίας με τη φύση, όπως σταματούσαν οι πολεμικές συρράξεις κατά την περίοδο των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων.

Ακριβώς για αυτό το λόγο υπάρχουν και προκρίνονται από τους διοργανωτές συνεργασίες με άλλες διεθνείς και εθνικές δράσεις. Έτσι, στην 1η Ολυμπιακή Γιορτή θα έχει παρουσία αντιπροσωπία της οργανωτικής επιτροπής της Διεθνούς Συνάντησης Αντίστασης στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετάνη της Γαλλίας στις 28-30 Απριλίου 2017 (International Meetings of Resistances to GMOs – IFA GMO 2017). Ταυτόχρονα, θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επόμενο στάδιο θα είναι η διοργάνωση της 1ης Γιορτής Σπόρων στη Χάλκη τον προσεχή Ιούνιο.

Την πρώτη μέρα της Γιορτής πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κινημάτων και κινήσεων που συμμετέχουν, στην οποία συντάχθηκε και η διακήρυξη της Ολυμπιακής Γιορτής. Μεταξύ άλλων αναφέρεται «ενώνουμε τις καρδιές και τα χέρια μας με όλους τους αδερφούς και τις αδερφές που αγωνίζονται για την ελευθερία των σπόρων, του νερού, της γης, της τροφής, των δασών την ακεραιότητα του πλανήτη και στέλνουμε ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού στη μάνα γη και σε όλες τις μορφές ζωής που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη».

Στη διακήρυξη ακόμη τίθενται οι αρχές και οι βασικές αντιλήψεις των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Σεβόμαστε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Σεβόμαστε την διαφορετικότητα των φυτών, των ζώων και την διαφορετικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών. Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τη συνεργασία με τη γη και τις άλλες μορφές ζωής πάνω στη γη. Προάγουμε τεχνικές που προωθούν τη συνεργασία με τη φύση. Υποστηρίζουμε το ελεύθερο ταξίδι του σπόρου όπως γινόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά».

Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Γιορτής περιλαμβάνει πολλές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη σπόρων και τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, την κυριαρχία των ΓΤΟ στην τροφή και την κατάσταση των κινημάτων ενάντια στους ΓΤΟ, την προστασία της βιοποικιλότητας και ανταλλαγές σπόρων καθώς και προβολές, εκθέσεις κ.λπ.

Στις συζητήσεις και τα εργαστήρια συμμετέχουν πολλές και σημαντικές αντιπροσωπίες από κινήματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι: Ruchi Shroff, συντονίστρια του Παγκόσμιου Κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, Tapsoba Ali De Goamma, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωπος του συλλόγου πολιτών για την αγρο-οικολογία (CCAE), πρόεδρο της οργάνωσης: TERRE A VIE από τη Μπουρκίνα Φάσο, Shannon McCabe (Baker Creek Heirloom Seed Co), από τις ΗΠΑ, Noufou Koussoube εκπρόσωπος αγροτικής οργάνωσης με 76.000 μέλη από την Μπουρκίνα Φάσο και Matthieu Le Βreton ,αγρότης και μη βίαιος ακτιβισής εκ μέρους της Διεθνούς Συνάντησης Ενάντια στους ΓΤΟ.

Ο Δρόμος συμμετέχει στην 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στο επόμενο φύλλο θα παρουσιάσει ένα εκτενές αφιέρωμα με συνεντεύξεις από τους Tapsoba Ali De Goamma, Shannon McCabe, Noufou Koussoube, Matthieu Le Βreton και Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!