Ξεκινά αύριο το διεθνές ταξίδι του το Καραβάνι Αλληλεγγύης

 

Φέτος το Μεγάλο Φεστιβάλ Ανταλλαγής, Διάδοσης και Διάσωσης Σπόρων της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, στο Μεσοχώρι Δράμας, η μεγάλη αυτή γιορτή της άνοιξης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και μικροπαραγωγούς, πρόκειται να εξελιχθεί σε Διεθνές Καραβάνι. Αύριο, Κυριακή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ και αφού φορτωθεί σε αυτοκίνητα το υλικό, θα διασχίσει τη Βόρεια Ελλάδα, από την Ηγουμενίτσα θα περάσει στην Ιταλία και θα καταλήξει στον τελικό προορισμό του, τη Νότια Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκεί Διεθνείς Ημέρες Σπόρων, 1-4 Μαΐου.

Το καραβάνι αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι της Κυριακής στο Πάρκο Καρατάσιου, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα το υποδεχθεί η Ομάδα Περιαστικών Καλλιεργειών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες μαζί με τους Πολύχρωμους Ποδηλάτες θα μεταβούν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση υποδοχής του καραβανιού. «Όλοι εμείς οι πολίτες της γης, αγρότες, μουσικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής που γίνεται μέσα από τον έλεγχο του σπόρου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Κεντρικό σύνθημα του καραβανιού είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ελευθερίας των πολιτών-καλλιεργητών να διασώζουν διαδίδοντας τον πολύτιμο εθνικό τους πλούτο, τις τοπικές ποικιλίες (που αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας έχουν περιοριστεί σε 14.500 σπόρους ράτσας), ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι επιχειρούν να καταστήσουν τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής μοναδικό προνόμιο ορισμένων πολυεθνικών. Ήδη οι τελευταίοι προσέκρουσαν στην έξαρση των κινημάτων διαμαρτυρίας και τελικά στην ομόφωνη αντίρρηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με την τροπολογία του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη που κατέρριψε την πατεντοποίηση των σπόρων από τις ιδιωτικές εταιρίες και αυτό αποδεικνύει -αν μη τι άλλο- τη σπουδαιότητα του αγώνα και της συνεχούς επαγρύπνησης. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που πιστεύουν ότι το «όχι» αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προσωρινό και ότι το αίτημα των πολυεθνικών θα επανέλθει στη νέα του σύνθεση μετά τις ευρωεκλογές.

Στο κείμενο του καλέσματος για προσέλευση των πολιτών στα σημεία διέλευσης και στάσεων του καραβανιού, είναι εμφανής και η οικουμενική διάσταση αυτής της υπόθεσης: «Όταν ένας Ευρωπαίος αγρότης χάνει τη δυνατότητα να κρατά, να βελτιώνει, να ανταλλάσσει και να πουλάει τους σπόρους του, όλοι οι αγρότες του κόσμου χάνουν την ελευθερία τους. Οι καταναλωτές χάνουν την ελευθερία να επιλέγουν υγιή και ασφαλή τροφή. Η ίδια η δημοκρατία απειλείται … Αντιστεκόμαστε στην καταπίεση αυτή, εορτάζοντας την αφθονία και τη γονιμότητα που μας δίνει η Μητέρα Γη μέσω των παραδοσιακών σπόρων».

 

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!