Ζούμε ημέρες συγκρουσιακές, το δίχως άλλο. Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Αυτά που δεν έγιναν μέσα σε χρόνια γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες και επαληθεύεται το γεγονός ότι η Ιστορία βαδίζει μονοπάτια ασυμμετρίας. Οι αστικές δυνάμεις βλέποντας ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων και κινηματικών διεργασιών, μαζί με την από καιρό εφαρμοζόμενη τακτική «καρότο και μαστίγιο» επιλέγει και το δρόμο της βίαιης καταστολής.
Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, παρά τις προσπάθειες να πειστεί η κοινή γνώμη για την κατασκευή Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),οι κάτοικοι, ο τοπικός δήμος αλλά και Δίκτυο από 50 φορείς αντιστέκεται σθεναρά. Οι καταχωρήσεις στον Τύπο της Θεσσαλονίκης για να αμβλυνθούν συναινετικά οι συνειδήσεις δεν λειτουργούν. Ήρθε η ώρα της καταστολής: MAT, άγρια επίθεση στους αντιρρησίες, ρίψη χημικών.
Στις Σκουριές Χαλκιδικής η κατασταλτική βαρβαρότητα με σύμμαχο διαστρεβλώσεις και ψεύδη προερχόμενα από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έδειξε ότι είναι έτοιμη, σαν από καιρό, να συνεισφέρει τα μέγιστα στο ξεπούλημα της χώρας με τον δικό της τρόπο: Φωτιές, δακρυγόνα, λεκτική και σωματική βία, συλλήψεις και εφαρμογή νόμων που έχουν να εφαρμοστούν από τον καιρό της χούντας. (Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκε η κατηγορία της «στάσης», της βίας κατά του Κράτους, Άρθρο 170 του Ποινικού Κώδικα).
Φλερτάρει άσχημα το σύστημα… Καταλαβαίνω ότι τελειώνουν πια τα λόγια και τα προσχήματα. Καταλαβαίνουν όμως ότι με αυτή τους τη λύσσα να σώσουν τη μεταπολίτευσή τους, γίνονται αυτουργοί στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας;
Κανένας, βέβαια, δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Με πρώτα και καλύτερα τα συστημικά ΜΜΕ. Κατά την επίσκεψη Μέρκελ, η αντικειμενική ενημέρωση έπιασε «πάτο».Το γεγονός ότι νεαρή γυναίκα χρησιμοποιήθηκε σαν ασπίδα προστασίας των ΜΑΤ όταν δέχθηκαν τη δικαιολογημένη οργή των διαδηλωτών ή η κακοποίηση που υπέστησαν οι προσαχθέντες από την Αστυνομία, συγκαλύφθηκαν. Είναι λυπηρό να μαθαίνεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ε.Ε. με 108 παραβιάσεις. Εξίσου λυπηρό είναι να αναδεικνύεται -εκτός από την εγχώρια Αριστερά- μόνο από ξένο Μέσο Ενημέρωσης (Guardian). Mε την κρατική καταστολή σε νέες στιγμές δόξης είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πρωτιά μας αυτή δεν θα κινδυνέψει.
Αυτό που σίγουρα κινδυνεύει είναι η επιβίωση των πάσης φύσεως καρτέλ και της εγχώριας ολιγαρχίας. Γι’ αυτό και η καταστολή. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Από τις λαϊκές διαθέσεις, την επιμονή και τις αντιστάσεις των κινημάτων εξαρτώνται όλα. Και η «Μεταπολίτευση του λαού».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!