Κινητοποιήσεις και πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών

 

To υπουργείο Εσωτερικών προώθησε στη Βουλή το Σχέδιο του Νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, στη θέση του υφιστάμενου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006). Σύμφωνα με το Σχέδιο του Νέου Κώδικα, οι αρμοδιότητες των Δήμων για τα απορρίμματα περιορίζονται στη συλλογή και στη μεταφορά τους. Τόσο ο ισχύων κώδικας (Ν.3463/2006, άρθρο 75 – αρμοδιότητες Δήμων), όσο και ο «Καλλικράτης» (Ν.3852/2010, άρθρο 94 – πρόσθετες αρμοδιότητες Δήμων), θεωρούσαν αρμοδιότητα των Δήμων την αποκομιδή, διαχείριση, επεξεργασία, ανακύκλωση και διάθεση των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο «Καλλικράτης» παρείχε στους δήμους και τη δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων διαχείρισης.

Έτσι, λοιπόν:

1. Η προωθούμενη αλλαγή αφαιρεί από τους δήμους την ζωτικής σημασίας δυνατότητα εκπόνησης και υλοποίησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων.

2. Η αλλαγή αυτή στερεί οριστικά από τους δήμους τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, αντλώντας πολύτιμους πόρους από τη διαχείριση τμήματος των απορριμμάτων τους.

3. Η επιχειρούμενη ρύθμιση αποσκοπεί να αφαιρέσει από τη νέα περιφερειακή Διοίκηση κάθε δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων της Αττικής, με την εφαρμογή πολιτικών αποκέντρωσης της διαχείρισής τους.

4. Η ρύθμιση όχι μόνο καταδικάζει σε οριστικό θάνατο την πολύπαθη Φυλή, αλλά ταυτόχρονα καθιστά αναγκαία την κατασκευή και λειτουργία των νέων αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε Γραμματικό και Κερατέα, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτά θα έχουν.

Το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου (www.dipoxo.gr) σε συνεννόηση με την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ πήρε την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών και κινητοποίηση (ήδη έχουν προσυπογράψει το κείμενο πολλές συλλογικότητες και πολίτες), προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του Νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι:

1. Η απόπειρα αυτή της συγκυβέρνησης στοχεύει να διασφαλίσει αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που λυμαίνονται τα δημόσια έργα της χώρας, εις βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού συμφέροντος.

2. Με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών εις βάρος κάθε έννοιας δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, προετοιμάζοντας παράλληλα και την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, ενόψει των μαζικών απολύσεων του προσωπικού καθαριότητας των Δήμων που αναμένονται.

Πληροφορίες σχετικά με τις κινητοποιήσεις και δράσεις στο prosynat.blogspot.gr και για υπογραφές στο e-mail: [email protected]

 

Λόλα Σκαλτσά

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!