Μια αποκαλυπτική μαρτυρία για την περίπτωση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Χαλάνδρι. Του Κώστα Στοφόρου


«… Μετά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων συμπολιτών μας, τελικά δόθηκε η άδεια για τη διανομή τροφίμων στο χώρο του 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου, στο Κάτω Χαλάνδρι. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου και σύντομα θα αναρτηθεί ο νέος κατάλογος προϊόντων. Ευχαριστούμε όλους όσοι εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο έργο του “Μαζί να τα Φάμε”. Συνεχίζουμε…».

Ο Δήμος Χαλανδρίου, ενόψει δημοτικών εκλογών, έκανε… φιλότιμες προσπάθειες να εμποδίσει τη διανομή τροφίμων της Πρωτοβουλίας «Μαζί να τα Φάμε», που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην περιοχή, όχι μόνο εξασφαλίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής χωρίς μεσάζοντες, αλλά στηρίζοντας και πολλές οικογένειες που έχουν ανάγκη…
Στον αντίποδα, ο ίδιος ο δήμος δημιούργησε με πολλές τυμπανοκρουσίες ένα «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και θεωρεί -προφανώς- τις πρωτοβουλίες των δημοτών ανταγωνιστικές. 
Η υπόθεση «Κοινωνικό Παντοπωλείο» έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στο Χαλάνδρι, τόσο για το υπέρογκο ενοίκιο που καταβάλλεται για το κτίριο (5.500 ευρώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες) όσο και για όλη τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την ίδρυσή του. Πολλές και οι καταγγελίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων, για τις οποίες αναμένεται κάποια πειστική απάντηση…
Πέρα από αυτά, έχει σημασία να δούμε πόσοι πολίτες και με ποιον τρόπο «απολαμβάνουν» την κοινωνική προστασία του Δήμου τους.

Με τη γλώσσα των αριθμών
Όπως σημειώνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Μαζί να τα Φάμε», σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κοινωνικών δομών του Δήμου Χαλανδρίου, 324 δημότες εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ωστόσο, δεν αναφέρονται αναλυτικά μηνιαία στοιχεία, ούτε και οι ποσότητες των χορηγούμενων ειδών ανά άτομο ώστε να εκτιμηθεί η επάρκεια της δράσης.
Πάντως, η «μέση ημερήσια ροή» στο παντοπωλείο είναι 40 άτομα: Μια αντιστοιχία 2,3 ατόμων την ημέρα ανά εργαζόμενο!
Ο όγκος των προσφερθέντων προϊόντων υπολογίζεται στα 28.668 τεμάχια.
Με δεδομένο ότι στα είδη αυτά περιλαμβάνονται από συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι μεταχειρισμένα ρούχα και βιβλία και από χαρτιά υγείας μέχρι ξυραφάκια, μία διαίρεση είναι απόλυτα αποκαλυπτική: αντιστοιχούν 88 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο ή αλλιώς 10 τεμάχια ανά άτομο το μήνα (αν υποθέσουμε ότι λειτουργεί 9 μήνες). Επαρκεί αυτή η ποσότητα για τους ωφελούμενους της δράσης;
Άγνωστο.
Σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας: 578.000 ευρώ για 24 μήνες ή αλλιώς 24.083 ευρώ το μήνα εκ των οποίων οι 5.500 αφορούν το ενοίκιο στον τυχερό ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Η σύγκριση με την κοινωνική δραστηριότητα της συλλογικότητας «Μαζί να τα Φάμε», είναι αναπόφευκτη:
Στον ένα χρόνο λειτουργίας τα εξυπηρετούμενα άτομα ανά μήνα είναι 216.
Τα προσφερόμενα είδη δεν καταγράφονται ανά τεμάχιο. Υπολογίζεται, όμως, ότι έχουν διατεθεί δωρεάν συνολικά 6,5 τόνοι τροφίμων που εξασφαλίστηκαν από 10 διανομές.
Μέση ποσότητα βασικών τροφίμων ανά μήνα και ανά οικογένεια, 10-15 κιλά. Προσφέρονται αλεύρι, λάδι, μέλι, όσπρια, ζυμαρικά, καθαριστικά κ.λπ. που όμως δεν επαρκούν για την πλήρη συντήρηση μιας οικογένειας.
Μεταχειρισμένα ρούχα, βιβλία, παπούτσια σε πλήρη επάρκεια ώστε το περίσσευμα να προωθείται και σε άλλες εθελοντικές κινήσεις.
Κόστος διοργάνωσης κάθε διανομής 300-500 ευρώ (κόστος ενημερωτικών φυλλαδίων, αφίσες, τηλεφωνική ενημέρωση, μικροφωνική, διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων όπως θέατρο, καραγκιόζης κ.λπ.).
Κόστος λειτουργίας που να επιβαρύνει κάποιο δημόσιο φορέα: Μηδέν. 

«Προχειρότητα και αδιαφορία»
Τι λένε, όμως, οι ίδιοι οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο; Τι κρύβεται πίσω από την πολυτελή «βιτρίνα» των 5.500 ευρώ;
Η μαρτυρία μιας «δικαιούχου» (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), τα λέει όλα:
«… Μετά από δύο χρόνια ανεργίας δικιάς μου και του άντρα μου, έφτασε η στιγμή που έπρεπε πια να απευθυνθώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Όχι εύκολη απόφαση, γνωρίζοντας ότι η συλλογή των δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων και η προσκόμιση βεβαίωσης για μη συμμετοχή σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Δήμο (για τους ετεροδημότες), ήταν κυκεώνας. Δηλαδή ζητούσαν να πιστοποιηθεί, επίσημα, ότι δεν διανύω 300 χιλιόμετρα (με την επιστροφή) προκειμένου να ψωνίσω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ναυπλίου. Δεν είχα άλλη λύση, το αποφάσισα. Μου πήρε μια εβδομάδα να βρω όλα τα δικαιολογητικά και να τα επικυρώσω.
Πρέπει να ομολογήσω ότι η κοπέλα που ήταν υπεύθυνη ήταν πολύ εξυπηρετική και με μεγάλη κατανόηση. Πήγα τα δικαιολογητικά, αλλά δυστυχώς δεν ήταν όλα, έλειπαν δύο. Κάποια στιγμή τα κατάφερα. Όλα τα δικαιολογητικά ήταν όπως ακριβώς τα ήθελαν. Επιτέλους!
Μου είπαν ότι θα περάσουν από Επιτροπή και θα ειδοποιηθώ εάν δικαιούμαι κάρτα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Όλα καλά. Με ειδοποίησαν σε δύο εβδομάδες και έλαβα την πολυπόθητη κάρτα.
Είχα πάρει μεγάλη χαρά γιατί πίστευα ότι τουλάχιστον έλυσα το πρόβλημα της σίτισης. Φυσικά, για την πληρωμή των λογαριασμών των βασικών “αγαθών”, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, του τηλεφώνου, του νερού και την αγορά των φαρμάκων είχα από καιρό εναποθέσει τις ελπίδες μου στο “υπερπέραν”.
Όταν, όμως, πήγα για πρώτη φορά να “ψωνίσω” με περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: πληροφορήθηκα πως δικαιούμουν 40 πόντους (ως υποκατάστατο χρηματικής μονάδας) και 40 ο σύζυγος σε μηνιαία βάση, που αντιστοιχούσαν σε:2 γάλατα, 2 χαρτιά υγείας, 1 μπουκάλι λάδι (το οποίο δεν έκλεινε καλά και το πιθανότερο ήταν το περισσότερο να χυθεί στη μεταφορά), 5 πακέτα μακαρόνια, 1 πακέτο ζάχαρη, 1 πακέτο αλεύρι, 1 πακέτο ρύζι, 2 πακέτα όσπρια, 1 πολτό ντομάτας, 1 καφέ. Και αυτές οι προμήθειες ήταν για ένα μήνα. Για να φάει, δηλαδή, μια οικογένεια έναν ολόκληρο μήνα.
Φυσικά οι εκπλήξεις είχαν και συνέχεια, αφού κατάλαβα ότι δεν υπήρχαν πάντα όλα τα προϊόντα -πολλές φορές υπήρχαν λιγότερα από τα μισά, είτε σε είδος είτε σε ποσότητες- και για να συμπληρωθούν οι πόντοι μου με προέτρεπαν να πάρω προϊόντα δευτερεύουσας ανάγκης όπως μπισκότα κ.λπ. με αποτέλεσμα όταν τελικά τα προϊόντα πρώτης ανάγκης υπήρχαν στο ράφι να μην επαρκούν οι πόντοι.
Αυτή η τακτική δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, υπήρξε περιστατικό στο οποίο ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όπου κάποιος δικαιούχος διαμαρτυρόταν, με δάκρυα στα μάτια, γιατί δεν είχε το δικαίωμα πλέον να προμηθευτεί λάδι, επειδή την προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί το παντοπωλείο όχι μόνο τον παρότρυναν να καταναλώσει τους πόντους, όπως παραπάνω περιγράφεται, αλλά τον προέτρεψαν επίσης να επανέλθει για να πάρει λάδι σε ημερομηνία που του πρότειναν.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η υπόθεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και η αδιαφορία της δημοτικής Aρχής απέναντι στο δράμα των πολιτών-δικαιούχων και συνεπώς καταδεικνύονται ότι τα κίνητρα της δημοτικής Aρχής για τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου κάθε άλλο παρά στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν, αλλά περισσότερο στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βιτρίνας κοινωνικών δράσεων και εκμετάλλευσης για λόγους ψηφοθηρικούς της ανάγκης των χειμαζόμενων πολιτών!».

* Ο Κώστας Στοφόρος είναι μέλος
της Δημοτικής Κίνησης Αντίσταση
με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

 

Σας κάνουμε φτωχούς και μετά σας… ελεούμε!
Πέρα από όλα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, η υπόθεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενέχει στην πραγματικότητα μια θεμελιώδη αντίφαση. Έναν ευφημισμό: Οι δήμαρχοι των τελευταίων ετών στο Χαλάνδρι, αλλά και οι συμπορευόμενοι -δήθεν αντιπολιτευόμενοι- στηρίχτηκαν και στήριξαν τα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα ως εντολοδόχοι και ανδρείκελα ξένων συμφερόντων.
Είναι εκείνοι που και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα ζητήσουν την ψήφο μας με στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. (Συν)υπεύθυνοι συνεπώς για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση… Δημόσια Υγεία δεν υπάρχει πια. Όλες οι δομές κοινωνικής προστασίας διαλύονται. Κι αφού έχουμε φτάσει τον κόσμο όλο στα όρια -ή πέρα από τα όρια- της απόγνωσης, τότε υποκριτικά δείχνουμε τη… φιλανθρωπία μας, ανοίγοντας ένα «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Και μάλιστα με το αζημίωτο, καθώς φαίνεται.
Πρώτα στηρίζεις την πολιτική και τα κόμματα που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα και μετά στα θύματα της πολιτικής που υπηρετείς μοιράζεις απορρυπαντικά και μακαρόνια. Και καμαρώνεις γι’ αυτό. Το διαφημίζεις. Να δείξεις πως έχεις κοινωνικό πρόσωπο. Μήπως καταφέρεις και μείνεις στην εξουσία για να στηρίξεις ακόμη πιο δυνατά την πολιτική που κλείνει νοσοκομεία και σχολεία, που καταργεί τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Που παραχωρεί γη και ύδωρ σε ιδιώτες. Που κατακλέβει με χαράτσια και ανελέητη φορολογία…  
Στη δική τους «αλληλεγγύη» απαντάμε με αλληλεγγύη και ανατροπή. Μια νέα σελίδα στο Χαλάνδρι ήρθε ο καιρός να γυρίσει…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!