Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Μεγάλο «Όχι» στα χαράτσια

Μεγάλο «Όχι» στα χαράτσια

Του Λευτέρη Αρβανίτη. O ένας μετά τον άλλο, οι δήμοι της Θεσσαλονίκης ακολουθώντας το παράδειγμα δήμων της Αθήνας και υπό την πίεση των δεκάδων επιτροπών κατοίκων που έχουν σχηματιστεί, καλούνται να πάρουν αποφάσεις άρνησης πληρωμής των χαρατσιών και να διευκολύνουν την επανασύνδεση του ρεύματος.

Παράλληλα στις γειτονιές ξεπηδούν συνεχώς επιτροπές κατοίκων ενάντια στο χαράτσι, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.
Την περασμένη εβδομάδα, στα Δημοτικά Συμβούλια Θεσσαλονίκης και Ευόσμου, παραβρέθηκαν κάτοικοι και οι διαδικασίες των δήμων μετατράπηκαν σε μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις. Στο δήμο Θέρμης, παρά το τσουχτερό κρύο εκατοντάδες κάτοικοι συναντήθηκαν και οργάνωσαν τις δράσεις τους ενάντια στα χαράτσια.

Μπουτάρης: Η υπογραφή των χαρατσιών είναι σύννομη
Την Τετάρτη 16 Νοέμβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε το θέμα της επιβολής των χαρατσιών της ΔΕΗ και της στάσης που θα όφειλε να κρατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα μπήκε εκτός ημερησίας διάταξης, λόγω της πίεσης 200 και περισσότερων συμπολιτών οι οποίοι απαίτησαν να πάρει συγκεκριμένη θέση ο δήμος. Να χαρακτηρίσει σαν άδικο το χαράτσι και να απαιτήσει την ανάκλησή του. Να θέσει τη νομική ομάδα του δήμου για τη νομική στήριξη των δημοτών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν και το συνεργείο των ηλεκτρολόγων στη διάθεση των δημοτών για τις επανασυνδέσεις. Την πρωτοβουλία της διαμαρτυρίας την πήρε η Συνέλευση κατοίκων Μπότσαρη, και συμμετείχαν επίσης η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Κοινωνικός Χώρος Σχολειό, η Λαϊκή Επιτροπή Ε’ Διαμερίσματος κ.ά.
Ο δήμαρχος ήταν σαφής. Η επιβολή των χαρατσιών είναι σύννομη, επομένως θα ήταν παράνομο από πλευράς του δήμου να καλέσει τους δημότες σε άρνηση πληρωμών και πολύ περισσότερο να θέσει στη διάθεση των δημοτών νομικούς και ηλεκτρολόγους. Ουσιαστικά αρκέστηκε σε μία γενικόλογη καταγγελία της επιβολής των χαρατσιών. Χαρακτηριστική ήταν η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία υπερψήφισε την πρόταση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, βασισμένη στις τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν εμφανής η αγανάκτηση του συνόλου των πολιτών και το αγωνιστικό τους φρόνημα. Η κοινή δράση των συλλογικοτήτων αποτελεί μία πολύ καλή παρακαταθήκη για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Ο Εύοσμος στον δρόμο του αγώνα
Στις 16/11 παραστήκαν όπως είχαν αποφασίσει πολίτες της περιοχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου, για να απαιτήσουν να πάρουν θέση όλοι απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ. Μαζεύτηκε κόσμος απ’ όλες τις κινήσεις (Λαϊκή Επιτροπή, Πρωτοβουλία Αντίστασης, Κάτοικοι Ευόσμου-Κορδελιού). Ήταν περίπου 300 πολίτες. Πήραν το λόγο και απαίτησαν να ζητήσει ο Δήμος από τους δημότες του να μην πληρώσει κανείς το άδικο και παράνομο χαράτσι, να διαθέσει τους δημοτικούς ηλεκτρολόγους σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, να παρέχει νομική κάλυψη στους δημότες, για όποιον θέλει να κάνει προσφυγή στα δικαστήρια και να καλεί να πληρώνεται μόνο το ρεύμα μέσω ΑΤΜ και μετά να συλλέγει αυτά τα χαρτιά ένας υπάλληλος, για να γίνει μαζική προσφυγή. Ο δήμαρχος έκανε μια γενικόλογη τοποθέτηση, ότι «ναι, είναι άδικο», χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση – πάγια τακτική Πασόκων δημάρχων. Όταν απαίτησε ο κόσμος να πάρει θέση είπε ότι ήθελε να ακούσει πρώτα τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, και τον γενικό γραμματέα του, που τον είχε βάλει να ασχοληθεί με το θέμα. Ω, ποία ξεφτίλα. Ο κόσμος το’ χει τούμπανο… Σύσσωμη η αντιπολίτευση τοποθετήθηκε καθαρά και ξάστερα κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ. Στο τέλος και ο δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα το ψήφισμα της Λαϊκής Επιτροπής, που ήταν παρόμοιο με αυτά που είπαμε και οι υπόλοιπες κινήσεις. Χωρίς όμως να διαθέσει υπάλληλο να μαζεύει τα χαρτιά και είπε ότι δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους υπαλλήλους να επανασυνδέουν το ρεύμα. Βέβαια, επειδή στην αίθουσα ήταν υπάλληλοι του δήμου, γιατί μετά θα συζητιόταν το ζήτημα της εφεδρείας, σηκώθηκε κάποιος και είπε ότι όλοι οι υπάλληλοι του δήμου θα βοηθήσουν. Ο κόσμος στις γενικόλογες τοποθετήσεις και στις νομικίστικες αναλύσεις, απαιτούσε φωνάζοντας να μιλάνε συγκεκριμένα και απλά, να παίρνουν θέση με ποιόν είναι. Φωνάχτηκε κι ένα σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ πάλι κόντρα στο λαό», όταν τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι.

Και στη Θέρμη επιτροπή κατοίκων ενάντια στα χαράτσια
Τη Δευτέρα έγινε στην πλατεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης η δεύτερη συγκέντρωση των κατοίκων του Δήμου Θέρμης κατά του κεφαλικού φόρου που επιχειρείται να εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ. Στην πρώτη είχαν εκλεγεί τα μέλη της επιτροπής πολιτών. Στην δέυτερη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 500 πολίτες.
Έγινε μια γρήγορη εισαγωγή και στη συνέχεια χωρίς να «κουράσουν» πήραν το λόγο τέσσερις ομιλητές. Ένας εκπρόσωπος του δήμου, δύο δικηγορίνες και ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ. Στο τέλος έγιναν σύντομες εισηγήσεις από κάποιους εκ των συγκεντρωμένων. Εντυπωσιακή ήταν η αυτοπειθαρχία των συγκεντρωμένων και η παραμονή τους στο χώρο για πάνω από μία ώρα, παρά το τσουχτερό κρύο.
Μαζεύτηκαν υπογραφές σε ένα κείμενο άρνησης του «τέλους». Οι συγκεντρωμένοι ενημερώθηκαν ότι καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης βρίσκονται άτομα της επιτροπής όπου μπορούν να πηγαίνουν οι πολίτες, αφού πληρώσουν σε ΑΤΜ το λογαριασμό του ρεύματος, για να συνυπογράψουν το κοινό εξώδικο προς τη ΔΕΗ. Δεν ορίστηκε ημερομηνία για νέα συνέλευση, παρά μόνο έγινε μνεία για συγκέντρωση στις 2/12 (ημέρα εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ) στα γραφεία της ΔΕΗ.

 

Σχόλια

Exit mobile version