Οι Γερμανοί εγκαινιάζουν τις «σχολές εκμετάλλευσης» του ΟΑΕΔ. Του Μάριου Διονέλλη

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την καινούργια μορφή καταναγκαστικής εργασίας για τους νέους στην Ελλάδα είχαν οι πολίτες της Κρήτης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της πειραματικής Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την υλοποίηση των υποσχέσεων Φούχτελ περί διττής εκπαίδευσης- μαθητείας που υλοποιείται μάλιστα όχι από την ελληνική αλλά από τη γερμανική κυβέρνηση. Εφόσον πλέον δεν χρειάζεται να τηρούνται ούτε και τα προσχήματα, ο Έλληνας υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου άφησε τον Γερμανό υφυπουργό Παιδείας να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον Γερμανό πρέσβη. Εικόνες… αποικίας στο πάλαι ποτέ μεγάλο Κάστρο.

Τριετής φτηνή απασχόληση
Η σχολή υπόσχεται τριετή «κατάρτιση» στην ειδικότητα του τεχνίτη/τριας Εστιατορίου- Επισιτισμού και είναι η δεύτερη του είδους της που ανοίγει στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ μετά την Αθήνα. Προβλέπει για κάθε έτος τέσσερις μήνες ενδοσχολικής φοίτησης και οκτώ μήνες «μαθητεία σε εργασιακό χώρο» κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.
Αιτήσεις για τη σχολή είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν νέοι 19 έως 21 ετών, που μέχρι το τέλος της τριετούς «μαθητείας» δεν θα έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη και συνεπώς θα δικαιούνται περίπου 307 ευρώ ως μηνιαίες αποδοχές από τους ξενοδόχους που θα τους «προσφέρουν» εκπαίδευση.
Για φτηνά εργατικά χέρια με τη βούλα του ελληνικού και του γερμανικού κράτους μίλησαν σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Νομό Ηρακλείου, καταγγέλλοντας πως θα χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας, την ώρα που τα κέρδη των ξενοδόχων αυξάνονται και οι προσδοκίες για κάθε τουριστική σαιζόν γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Το γερμανόφερτο κόλπο της «μαθητείας» είναι το τελευταίο σενάριο του τρίπτυχου από το οποίο έχει να διαλέξει σήμερα ένας νέος που θέλει να εργαστεί στην Ελλάδα. Οι άλλες δύο επιλογές είναι τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας και τα voucher απασχόλησης, που ήδη καθορίζουν ραγδαία τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα.
Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που κλείνει η κρατική σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο, για να συγχωνευθεί με του Ηρακλείου, που επίσης καταρρέει μετά τη διαθεσιμότητα στην οποία υπήχθησαν δεκάδες υπάλληλοι, καθηγητές μάγειρες κ.λπ. Εκείνοι δηλαδή που χλευάστηκαν από τον Γιάννη Πρετεντέρη (για όσους θυμούνται καλύτερα) όταν με ειρωνικό του κείμενο στο Βήμα αναρωτιόταν: «…Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς μάγειρες». Μάλλον απλά γκαρσόνια και προφανώς κακοπληρωμένα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!