Ξενοδόχοι ψάχνουν πελάτες στα σχολεία και η κυβέρνηση το συζητά… Του Μάριου Διονέλλη

Ως κακόγουστη φάρσα εκλήφθηκε αρχικά η συζήτηση για την καθιέρωση της «λευκής εβδομάδας» στα σχολεία της χώρας, προκειμένου τα παιδιά και οι γονείς να γνωρίσουν τα… χειμερινά τουριστικά θέρετρα. Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για κλείσιμο των σχολείων την εβδομάδα 4 έως 7 Μαρτίου, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, κατατέθηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό και συζητήθηκε σοβαρά με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Τουρισμού. Στην επιχειρηματολογία τους οι ξενοδόχοι περιέλαβαν την ανάγκη τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ειδικά στις νεκρές περιόδους, ζητώντας να σταματούν τα μαθήματα για μια επιπλέον εβδομάδα κάθε χρόνο, στα πρότυπα των χειμερινών διακοπών των σχολείων της Βόρειας Ευρώπης…
Η αλήθεια είναι πως πήρε τουλάχιστον τρεις μέρες στα σωματεία των εκπαιδευτικών να αντιδράσουν και να πειστούν ότι δεν επρόκειτο για κακόγουστο αστείο. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, δηλώνει με ειλικρίνεια στον Δρόμο: «Δεν μπήκα καν στον κόπο να διαβάσω παρακάτω την είδηση. Τη θεώρησα ως πλάκα και ως μία από τις πλαστές ειδήσεις που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Στην πορεία διαπίστωσα πως σοβαρολογούσαν…».
Με ανακοινώσεις τους, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ καταδικάζουν την προσπάθεια να προσδεθεί η εκπαίδευση στα επιχειρηματικά συμφέροντα και αναλογίζονται τι θα γίνει αν κάθε επαγγελματική ομάδα απαιτήσει μια εβδομάδα διακοπές στα σχολεία για να αυξηθεί η πελατεία της. «Αν το υπουργείο Παιδείας θέλει να αντιγράψει ευρωπαϊκές πολιτικές, να το κάνει γι’ αυτές που είναι ουσιαστικές, που έχουν σχέση με τους οικονομικούς πόρους για την Παιδεία και όχι να διολισθαίνει σε ανούσιες και προκλητικές, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, προτάσεις», λέει η ΔΟΕ.
Για πρόταση που προσβάλλει τη στοιχειώδη νοημοσύνη μιλά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ: «Ποια παιδιά και ποιοι γονείς έχουν άραγε τη δυνατότητα για χειμερινές διακοπές και για σκι; Σήμερα έρχονται στο σχολείο παιδιά νηστικά, που δεν έχουν τα στοιχειώδη. Εξάλλου ζούμε ήδη “λευκές εβδομάδες” που διαρκούν πολλούς μήνες, σε σχολεία όπως τα ΕΠΑΛ, όπου λόγω της διαθεσιμότητας των καθηγητών έχουν σταματήσει να διδάσκονται ακόμα και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα».

Αντιδράσεις και στους ξενοδόχους
Η πρόταση δεν συνάντησε καν την πλήρη αποδοχή του τουριστικού κλάδου. Για μέτρο χωρίς αποτέλεσμα έκαναν λόγο οι ξενοδόχοι των νησιωτικών περιοχών όπως η Κρήτη που, προφανώς, δεν είχαν να ωφεληθούν από την εφαρμογή του μέτρου αλλά δεν ήταν και λίγοι εκείνοι από τον τουριστικό κλάδο που αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα δεν είναι η απουσία διακοπών αλλά η έλλειψη χρημάτων. Τελικά η πρόταση φαίνεται να μπαίνει οριστικά στο συρτάρι. Η κυβέρνηση, αφού άφησε αρχικά να διαρρεύσει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τελικά υπό το βάρος των συνεχιζόμενων αντιδράσεων και των… περιπαιχτικών σχολίων από γονείς και καθηγητές, την Πέμπτη έκλεισε ανεπίσημα την όλη συζήτηση. Με διαρροές στην Καθημερινή, «κύκλοι» του υπουργείου Παιδείας μιλούσαν για «συνθήκες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η πρόταση». Ίσως αν χιονίσει περισσότερο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!