Υπόμνημα της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τη νέα κυβέρνηση

Επιστολή-υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με αίτημα την εκπόνηση και εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους. Πρόκειται για ένα 8σελιδο υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Ότι τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, αφενός αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια τους και αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό της Πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της. Στη βάση αυτής της δικαιωματικής προσέγγισης, η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, και των οικογενειών τους. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η επικύρωση της Σύμβασης αυτής των Ηνωμένων Εθνών και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της ενισχύει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, αντιμετώπιζαν με βάση ξεπερασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα.

«Προσδοκούμε από εσάς και την Κυβέρνησή σας ότι θα υιοθετήσετε την πρότασή μας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία, αφού το σημαντικό αυτό εγχείρημα αποτελεί αποκλειστικό εγγυητή για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι», δηλώνει η Συνομοσπονδία στο υπόμνημά της και παραθέτει αναλυτικά τις προτάσεις της, οι οποίες, βάσει της υπάρχουσας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, ταξινομούνται σε δύο βασικούς πυλώνες: Ο πρώτος αφορά την εφαρμογή άμεσων μέτρων για την ανακούφισή τους από την οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης λόγω αναπηρίας, το οποίο χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας έχει γονατίσει τα άτομα αυτά. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων αυτών και τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία. Η επιστολή καταλήγει με το αίτημα για άμεση συνάντηση των εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις τους, «η υλοποίηση των οποίων θα αποτελέσει το έναυσμα για μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την υπάρχουσα βαθιά ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων».

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!