Νίκη για τον πολέμιο των συνδικάτων Scott Walker

Φεβρουάριος 2011. Πάνω από 100.00 άνθρωποι διαδηλώνουν στο κατειλημμένο Καπιτώλιο του Madison, την πρωτεύουσα του Wisconsin. Διαμαρτύρονταν ενάντια στο νομοσχέδιο 2011 Wisconsin Act 10, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, παγώνει τους μισθούς και περιορίζει σημαντικά το ύψος των συντάξεων, της υγειονομικής ασφάλισης και τις άδειές τους. Αν εξετάσουμε το νομοσχέδιο, πραγματικά δεν αφήνει… όρθια καμία πτυχή των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλα αυτά φυσικά, προωθημένα ως «αναγκαίο κακό» με τη συνήθη δικαιολογία της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Κύριος πολέμιος των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας του Wisconsin, Scott Walker, απέναντι από τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα της περιοχής.
Η αναμέτρηση πήρε τιτάνιες διαστάσεις, με όλον τον κόσμο να παρακολουθεί, καθώς μια τέτοια υπόθεση παρά την τοπικότητά της, κατέχει το είδος του πολιτικού επίδικου που την κάνει κομβική. Όλα κατέληξαν σε επαναληπτικές εκλογές, καθώς ο κόσμος και η κινητοποίηση των συνδικάτων κατόρθωσε να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές ώστε να ανακαλέσει τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη από τη θέση του και να οδηγήσει την πολιτεία σε επαναληπτικές εκλογές. Αντιμέτωπος στον εκλεκτό του Tea Party, τέθηκε ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Milwaukee, Tom Barret.

Εκλογές με το βλέμμα στις… επόμενες!
Όλοι οι παίκτες παραδέχθηκαν ότι αυτή η αναμέτρηση δεν αφορά μόνο το Wisconsin. Για αυτό και τα δύο στρατόπεδα κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχουν. Δημοκρατικοί και συνδικάτα, παρά τα πολλά χρήματα που δαπάνησαν, δεν μπόρεσα να ανταγωνιστούν τα μυθώδη ποσά που δώρησαν Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές από όλη τη χώρα. Εν τέλει, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης διατήρησε τη θέση του (ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά μετά από ανάκληση), με το συντηρητικό στρατόπεδο να πανηγυρίζει και να ερμηνεύει τη νίκη ως προάγγελο της νίκης του Mit Romney εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ένα μεγάλο κίνημα που έχασε τη μάχη. Ένα εκλεκτορικό σώμα που «ψηφίζει ενάντια στα συμφέροντά του» και όλα αυτά αναμεμειγμένα με το αντιφατικό μείγμα και τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής κοινωνίας.

Hλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!