Οι εργολάβοι-συνεργάτες του πρώην νομάρχη θυμήθηκαν προφορικές… αναθέσεις 2,35 εκατομμυρίων

Ομοβροντία αγωγών και πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων από εργολάβους-συνεργάτες του πρώην νομάρχη Κιλκίς, Ευάγγελου Μπαλάσκα, φέρνει σε πλήρη αμηχανία την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), για τον «αδικαιολόγητο πλουτισμό της» μεταξύ των ετών 2007-2010, καθώς καλείται τώρα να καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2.354.701 ευρώ. Οι 24 αγωγές αφορούν έργα που τους «ανέθεσε» ή τους… ανάγκασε προφορικά να πραγματοποιήσουν ο πρώην νομάρχης Κιλκίς, όπως αναφέρουν όλοι οι εργολάβοι χαρακτηριστικά, «με προφορική του εντολή και παρά τις ισχυρές τους αντιρρήσεις», χωρίς διαγωνισμούς, πιστώσεις, απαραίτητες μελέτες και στοιχειώδη τήρηση της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων! Οι αγωγές αυτές, ενώ υπογράφονται όλες από τον ίδιο δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Δανιήλ, επιδόθηκαν σταδιακά και προσδιορίστηκαν σε διάσπαρτες δικασίμους, προκειμένου να περάσει απαρατήρητη μέσα στο πλήθος των υποθέσεων η σκανδαλώδης ομοιότητά τους.

Η νομική υπηρεσία της ΠΚΜ ζητά να ασκηθούν εφέσεις κατά των αποφάσεων αυτών του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και να αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με αίτημα τη διενέργεια έρευνας και την αναζήτηση ευθυνών σε βάρος αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς.

«Λεπτομέρειες» που… μυρίζουν

Η μελέτη των υποθέσεων ανέδειξε «λεπτομέρειες» ικανές να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και του πλέον ανυποψίαστου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΠΚΜ: Όλοι σχεδόν οι ενάγοντες επικαλούνται επιμετρήσεις που διενήργησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων (ΔΤΕ) Κιλκίς. Οι «επιμετρήσεις» αυτές πραγματοποιήθηκαν πολλά έτη μετά την υποτιθέμενη παράδοση των έργων, η δε ΔΤΕ δεν διαθέτει επιμετρητικά στοιχεία. Σε αρκετές υποθέσεις οι επιμετρήσεις διενεργήθηκαν το έτος 2009 από τον Εμμανουήλ Κορνήλιο, ο οποίος όμως είχε ήδη… συνταξιοδοτηθεί από το 2005 και στη συνέχεια τις προσυπέγραψε ο πρώην προϊστάμενος της υπηρεσίας, Κ. Τεκίρδαλης, το καλοκαίρι του 2013, λίγες ημέρες προτού υποβάλει την παραίτησή του (από δημόσιος υπάλληλος).

Κανένας από τους ενάγοντες δεν εξέδωσε φορολογικό στοιχείο με λήπτη την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς και κανείς τους δεν επιδεικνύει φορολογικά στοιχεία προμηθευτών του ή καταστάσεις ασφάλισης του απασχοληθέντος εργατοτεχνικού προσωπικού.

Σε μία μάλιστα περίπτωση, η Αφροδίτη Καραπαναγιωτίδου ανέλαβε δημόσιο έργο στο Κιλκίς αν και διατηρεί επιχείρηση απόφραξης αποχετεύσεων με έδρα την Καλαμαριά… Σε δύο άλλες υποθέσεις, τα έργα δεν ενέπιπταν καν στις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς.

Σημειώνουμε ότι οι σοβαρότατες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων, όπως παράνομες αναθέσεις, κατατμήσεις έργων και έγκριση επιμετρήσεων χωρίς προηγούμενη μελέτη και συμβατικά τεύχη δημοπράτησης, δεν περνούν από το «δόκανο» της Δικαιοσύνης, διότι οι ενάγοντες εργολάβοι αυτοπαρουσιάζονται ως… εξαναγκασμένοι από τον πρώην νομάρχη να προκαλέσουν «αδικαιολόγητο πλουτισμό» στην περιφέρεια. Από τις αγωγές των εργολάβων μαθαίνουμε, επιτέλους, ότι μπορεί να πάρει τον χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στον αυλόγυρο μιας εκκλησίας στις Μουριές Κιλκίς που έκανε την περιφέρεια «αδικαιολογήτως πλουσιότερη» κατά 291.104,74 ευρώ και ότι κοστίζει τόσο πολύ αυτή η τσιμεντένια παράγκα που μας δείχνει μια επίμονη αναζήτηση στο Google. Από την τεχνική εταιρία του Χρ. Κυριακού μαθαίνουμε ότι μπορεί να κοστίσουν 117.744 ευρώ οι συμπληρωματικές εργασίες στο 1ο ΣΕΚ Κιλκίς, για το οποίο έγιναν έργα από την ίδια εταιρία, προϋπολογισμού 293.470 ευρώ στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Και επίσης ότι μπορεί να κοστολογηθεί 193.000 ευρώ η συντήρηση επτά μεταλλικών υποστυλωμάτων στο ίδιο ΤΕΕ μαζί με τις «εργασίες κατασκευής στεγάστρου στο γήπεδο Γουμένισσας», το οποίο δεν διαθέτει καν κερκίδες.

Ευλόγως γεννάται το ερώτημα, σήμερα, αν όντως εκτελέσθηκαν όλα τα παραπάνω έργα και (σε καταφατική περίπτωση) αν ζημιώθηκε και πόσο η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς και κατ’ επέκταση η ΠΚΜ. Οι δικαστές, προφανώς, στις υποθέσεις τουλάχιστον που συζητήθηκαν και έγιναν δεκτές οι αγωγές, είδαν απλώς τις «θεωρημένες επιμετρήσεις» που τους παρουσιάστηκαν, χωρίς να έχουν την πολυτέλεια της αυτοψίας ή ακόμα και ενός απλού… γκουγκλαρίσματος.

Έργα και ημέρες Μπαλάσκα

Για την ιστορία, ο πρώην νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, που σκόρπισε τόσον αδικαιολόγητο προφορικό… πλουτισμό κατά τη θητεία του στη νομαρχία, ανέλαβε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 τη δημαρχία του Κιλκίς. Τον καταδίωκαν όμως τα έργα και οι ημέρες του στη νομαρχία και έτσι δικάστηκε και τιμωρήθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή και τέθηκε σε αργία ως δήμαρχος, καθώς κρίθηκε ένοχος για τη χορήγηση κατά τη διετία 2007/2008 δελτίων αναπηρίας σε 10.211 ΑμΕΑ, τη στιγμή που ο αριθμός των αναπήρων στον νομό ήταν πέντε φορές μικρότερος. Το ΚΤΕΛ Κιλκίς είχε χρηματοδοτηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ για αυτά τα μειωμένα εισιτήρια και έτσι καταδικάστηκε ως συνεργός και ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ Κιλκίς σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ευάγγελος Μπαλάσκας επιβεβαίωσε την κομματική του «συνέπεια» από το 1974 και εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Κιλκίς κατά τις μελλοντικές βουλευτικές εκλογές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!