Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, γνωστοποιεί την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές που είχαν ανασταλεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Στην ίδια ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Καναδικής εταιρείας Πολ Ράιτ δηλώνει ενθουσιασμένος από την «εποικοδομητική συνεργασία, την κατανόηση και την ευθυγράμμιση» μεταξύ της εταιρείας του και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που οδήγησε στις πρόσφατες αδειοδοτήσεις για Σκουριές και Ολυμπιάδα. Η τελευταία έγκριση που δόθηκε ήταν η έγκριση του «Συμπληρωματικού – Τροποποιητικού Τεύχους Τεχνικής Μελέτης του υποέργου Σκουριών» την Παρασκευή 6/5.

Παράλληλα η Εldorado ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 4/5 ανακοίνωση των οικονομικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2016 για τις 11/5, προφανώς για να συμπεριλάβει και την πανηγυρική ανακοίνωση της επανέναρξης των εργασιών. Όλα δείχνουν ρόδινα για την εταιρεία.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν κύμα δημοσιευμάτων που μιλούσαν για «πράσινο φως» στην εξόρυξη χρυσού. Τίποτα τέτοιο δεν ισχύει. Η άδεια δόθηκε, αλλά δεν βγάζει από το αδιέξοδο την Ελληνικός Χρυσός, που δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και μπορεί να ελπίζει μόνο στο «κλείσιμο του ματιού» από το Υπουργείο.

Το antigoldgr.org ενημέρωσε τους αναγνώστες του –και εκ των υστέρων επιβεβαίωσε και το Υπουργείο– ότι η τελευταία αυτή έγκριση δεν είναι παρά μια άνευ σημασίας τροποποίηση κάποιων επιφανειακών εγκαταστάσεων στις Σκουριές, η οποία κανένα πρόβλημα της εταιρείας δεν λύνει και σε τίποτα δεν διευκολύνει την εξέλιξη του έργου.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε από την έγκριση της Παρασκευής μέχρι τη θριαμβευτική ανακοίνωση της Δευτέρας, έγινε χαμός στα μέσα ενημέρωσης – σε όσα τουλάχιστον λειτουργούσαν. Εντυπωσιακοί τίτλοι προεξοφλούσαν με απόλυτη βεβαιότητα την επανεκκίνηση των έργων στις Σκουριές, ωστόσο τα άρθρα έδειχναν παντελή άγνοια των αρθρογράφων για το περιεχόμενο της έγκρισης που δόθηκε.

Προφανώς η εταιρεία θα προχωρήσει μόνον όταν (και αν) έχει την πολιτική διαβεβαίωση ότι το ζήτημα της μεταλλουργίας θα θαφτεί οριστικά στα συρτάρια του ΥΠΕΝ και η «επένδυση» θα υλοποιηθεί κουτσουρεμένη, χωρίς το σημαντικότερο κομμάτι της και χωρίς έσοδα για το Δημόσιο. Ή όταν (και αν) λάβει διασφαλίσεις για ταχεία νέα αδειοδότηση για μεταλλουργία με διαφορετική μέθοδο (υδατική οξείδωση υπό πίεση με κυάνωση), χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση συνολικά το έργο της. Aυτό όμως είναι προβληματικό διότι η κυάνωση είχε μπλοκαριστεί από το ΣτΕ με την απόφαση της Ολομέλειας 613/2002 και αυτός ήταν ο λόγος που η Ελληνικός Χρυσός κατέφυγε στην απάτη του flash smelting.

Όσο, όμως, ο υπουργός αποφεύγει να ασχοληθεί με το πλέον κρίσιμο για την επένδυση ζήτημα, συνεχίζει να δίνει στην εταιρεία δευτερεύουσες άδειες και της επιτρέπει να συνεχίζει ανενόχλητη να παραμορφώνει τον τόπο μέρα με τη μέρα, τόσο η εκδοχή της συμφωνίας ισχυροποιείται.

 

Μ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!