Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι υποψήφιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει για το τέλος αυτής της σύντομης προεκλογικής περιόδου, που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας να συμβιβαστεί με τον μνημονιακό μονόδρομο. Μαζί της τελειώνει και η πλέον καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η διαφαινόμενη εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Γενάρη, δεν θα σημάνει απλά μια κυβερνητική εναλλαγή. Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ποια παράταξη θα διαχειριστεί τα ασφυκτικά πλαίσια που θέτουν οι δανειστές στη χώρα μας. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα σπάσουμε αυτά τα πλαίσια ανοίγοντας έναν άλλο δρόμο για την πατρίδα μας ή αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε ως λαός και ως χώρα στην καταστροφή.

Στην Ελλάδα της λιτότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, ως απάντηση στα οικονομικά πειράματα της τραπεζοκρατίας και των οικονομικών ελίτ, οικοδομήθηκε η δυνατότητα μιας μεγάλης αλλαγής. Μέσα στα μικρά και μεγάλα κινήματα, στις τοπικές αντιστάσεις, στις δομές αλληλεγγύης, γεννήθηκε ο σπόρος αυτής της αλλαγής. Στις πλατείες των αγανακτισμένων, που ταρακούνησαν για τα καλά την μεταπολιτευτική ηρεμία, απαίτησαν την τιμωρία του σάπιου πολιτικού συστήματος και έσπασαν το μονοπώλιο άσκησης της πολιτικής απ’ τα κόμματα, διεκδικώντας πραγματική δημοκρατία. Στα τοπικά κινήματα ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στις Σκουριές και τον ηρωικό αγώνα των Χαλκιδικιωτών για τη γη και την ελευθερία, που ανέδειξε την ανάγκη για μια άλλου τύπου ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στον αγώνα των απολυμένων καθαριστριών, των απολυμένων σχολικών φυλάκων, των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, που διδάσκουν την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη σε όλη την κοινωνία. Στο μεγάλο πείραμα δημοκρατίας του πρώτου δημοψηφίσματος στη χώρα μας, με το καθολικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη, που απέδειξε πως η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι εφικτή και μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Όλο αυτό το θετικό φορτίο των κινημάτων δεν θα πάει χαμένο, δεν πρέπει να πάει χαμένο. Αυτή είναι η δική μας απολύτως ρεαλιστική πρόταση. Η ενεργοποίηση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, η αξιοποίηση της δημιουργικότητας των πολιτών και των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου μας, είναι οι στόχοι του δικού μας κυβερνητικού προγράμματος. Για να σταθούμε σαν λαός όρθιοι, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης, για να αλλάξουμε τους θεσμούς και τη σχέση της κοινωνίας με την πολιτική, για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας σε άλλες βάσεις, για να διεκδικήσουμε να μην μας συμπεριφέρονται σαν αποικία χρέους, υπό εκποίηση.

Στις 25 Γενάρη με την ψήφο αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός μας θα βάλει ένα τέλος στα μνημόνια και τις τρόικες, στις κυβερνήσεις Σαμαροβενιζέλων και στο ξεπούλημα της πατρίδας μας. Με τους αγώνες και τη δημιουργικότητα των καθημερινών ανθρώπων, με το πρόγραμμα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα ξαναφέρουμε την Ελπίδα και τη Δημοκρατία στον τόπο μας. Ο δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε δεν θα είναι εύκολος. Μπορούμε όμως να κοιτάξουμε την κοινωνία στα μάτια, γιατί είμαστε κομμάτι της, και να υποσχεθούμε πως θα μείνουμε όρθιοι για να τον βαδίσουμε μαζί μέχρι τέλους, έχοντας στο πλευρό μας τους λαούς και τα κινήματα όλου του ευρωπαϊκού νότου που έχουν το βλέμμα και την ελπίδα στραμμένη σ’ εμάς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!