«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο 2016 ήταν 5,4 δισ. € έναντι στόχου 1,9 δισ. €, δηλαδή σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 3,5 δισ. €. Συγκριτικά δε με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 η θετική διαφορά είναι 2,4 δισ €.

Η «επιτυχία» της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της τρομακτικής υπερφορολόγησης του λαού και της δραματικής μείωσης των δαπανών που αφορούν μισθούς, συντάξεις και λοιπές κοινωνικές δαπάνες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, ραγδαία φτωχοποίηση του λαού και βύθιση της οικονομίας. Οι νέοι φόροι, σε ετήσια βάση, που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα με το τρίτο μνημόνιο ανέρχονται σε 4,2 δισ. € για το 2016, ενώ η αντίστοιχη μείωση των δαπανών είναι 3,1 δισ. €. Δηλαδή ο λαός επιβαρύνθηκε με πρόσθετα ετήσια μέτρα 7,3 δισ. € για να πετύχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, μία βελτίωση 2,4 δισ. € συγκριτικά με το 2015.

Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα επιμέρους στοιχεία που πρέπει να συν-αξιολογηθούν, τα οποία δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά θα πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα:

α) Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μικρότερες από το στόχο κατά 629 εκατ. € (-19%), με ότι αυτό σημαίνει για την διαφημιζόμενη ανάπτυξη που «έρχεται»…

β) Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι επίσης μικρότερες από το στόχο κατά 2,5 δισ. € (-6,8%).

γ) Δηλαδή ένα ποσό συνολικά 3,1 δισ. € των δαπανών, που έχουν προϋπολογιστεί, δεν έχει εκτελεστεί. Έτσι εμφανίζεται αντίστοιχα βελτιωμένο το τελικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού. Όμως αυτή η υστέρηση των δαπανών έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση σε μία οικονομία που συνεχίζει να είναι σε ύφεση καθώς αυτά τα χρήματα της λείπουν. Με διαφορετικά λόγια τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού συμβάλλουν στην ύφεση («υφεσιακός χαρακτήρας» προϋπολογισμού), όπως λέει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

δ) Στο σύνολο των φορολογικών εσόδων σημειώνεται υπέρβαση 1,1 δισ. € (3,3%), όμως αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι πλασματικό καθώς i) αρκετοί πολίτες, κάνοντας χρήση της διευκόλυνσης των άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικής κάρτας, εξόφλησαν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μέσα στο Σεπτέμβριο ii) υπήρξε ο εκβιασμός των φορολογουμένων που είχαν επιστροφή φόρου εισοδήματος και το υπουργείο Οικονομικών τους υποχρέωσε να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής ΕΝΦΙΑ για να μπορούν να την λάβουν. Σημειώνεται ότι με τα παραπάνω μέτρα οι εισπράξεις λόγω ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε 1 δισ. € τον Σεπτέμβριο.

ε) Οι εισπραχθέντες φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών είναι αυξημένοι έναντι του στόχου κατά 500 εκατ. € (32,5%), σαν αποτέλεσμα του φοροκυνηγητού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, από την αρχή του 2016, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες απειλητικά ειδοποιητήρια και κατασχετήρια, κύρια σε μικρο-οφειλέτες. Όμως και αυτό το φοροκυνηγητό δεν αποδίδει επί της ουσίας. Το σύνολο των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών που εισπράχτηκαν σε εννέα μήνες ανέρχεται σε 2 δισ. € όταν οι οφειλές που συσσωρεύονται από την αδυναμία του λαού να ανταποκριθεί στην αβάσταχτη φορολογία είναι κατά μέσο όρο 1,1 δισ. € το μήνα.

Συνεπώς οι αριθμοί του Κρατικού Προϋπολογισμού μπορεί, κατά την κυβέρνηση, να ευημερούν όμως η οποιαδήποτε τέτοια βελτίωση σημαίνει μεγαλύτερο υφεσιακό πρόβλημα στην οικονομία. Άρα ο φαύλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας και μαζί ο μύθος του Σίσυφου για τον ελληνικό λαό συνεχίζονται…

 

Π.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!