Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη*

 

Ανθρώπινες τραγωδίες ξετυλίγονται κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας. Συστηματικά μαθαίνουμε για άνδρες, γυναίκες, νέους, γέρους και παιδιά που πνίγονται καταμεσής στο πέλαγος στην προσπάθειά τους να βρουν μια στέρεη γη.

Πλοία που έχουν πάνω τους ένα ολόκληρο χωριό ψυχών βυθίζονται και παίρνουν μαζί τους 700 και 800 και 900 ανθρώπινες ζωές.

Είναι οι «λαθρομετανάστες», τα απόβλητα για πολλούς της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι άνθρωποι όπως όλοι, με υπόσταση, αξίωση και διάθεση για μια καλύτερη ζωή.

Σπρωγμένοι από τον πόλεμο, τη βία, τη φτώχεια, αφήνουν πίσω τους ενέχυρο τα παιδιά τους, τις περιουσίες τους, τη γη τους, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο.

Πληρώνουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας για να κάνουν το ταξίδι της ελπίδας.

Πάρα πολλοί απ’ αυτούς γνωρίζουν, όταν ξεκινάνε, ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο ταξίδι τους και συχνά οι φόβοι τους αυτοί επιβεβαιώνονται.

Εδώ και χρόνια, μελέτες και βιβλία γράφουν ότι επίκειται τεράστια ροή μεταναστευτική από τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και από τις Αραβικές χώρες προς την Ευρώπη κυρίως, αλλά και την Αμερική.

Όσοι παριστάνουν ότι το φαινόμενο τους εκπλήσσει είναι είτε «αγράμματοι» είτε ψεύτες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι γεωπολιτικές στρατηγικές της υπερδύναμης και των μεγάλων δυνάμεων σπέρνουν τον πόλεμο και τις εμφύλιες συρράξεις παντού, για να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το πετρέλαιο και τα μέταλλα.

Γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή σπρώχνει τους ανθρώπους στο φόβο, στον πανικό και στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας άλλης πατρίδας.

Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου για τους μετανάστες. Είναι μία υπόθεση περίπλοκη, εξαιρετικά δύσκολη. Είναι μια υπόθεση που σχετίζεται πρωτίστως με γεωστρατηγικές επιδιώξεις. Είναι όμως και μια μεγάλη μπίζνα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα χρήματα που διακινούνται μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία είναι τεράστια. Από μελέτες προκύπτει ότι είναι εξίσου μεγάλα ποσά με αυτά του λαθρεμπορίου ανθρώπων, καυσίμων και ναρκωτικών.

Όσοι στη χώρα μας βιάζονται να μιλήσουν πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και να τονίσουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι απλά η αυστηροποίηση του πλαισίου και η στυγνή στάση απέναντι στους μετανάστες, δεν γνωρίζουν τις αιτίες και την ουσία του προβλήματος.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πρέπει να αναληφθούν ακόμα και στρατιωτικά μέσα εναντίον τους.

Είναι οδυνηρή μια τέτοια στάση. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ποτέ η αυστηροποίηση του πλαισίου δεν αποτέλεσε εμπόδιο στη ροή των μεταναστών και την αύξησή της.

Η πραγματική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα είναι η παγκόσμια ειρήνη, η ύφεση, ο αφοπλισμός, η μεταφορά πόρων από τις πλούσιες προς τιςφτωχότερες χώρες, το σταμάτημα της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους και η αξιοποίησή τους προς όφελος των λαών.

Η πραγματική, μόνιμη και πλήρηςλύση σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι η επικράτηση του σοσιαλισμού παγκόσμια.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, μόνες αποδεκτές λύσεις είναι αυτές που έχουν στο κέντρο τους την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον ουμανισμό.

Η βύθιση του Τιτανικού υπήρξε μια τραγική ιστορία, η οποία έγινε ακόμα και ταινία.

Στις μέρες μας, βιώνουμε διαρκείς Τιτανικούς, για τους οποίους υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν ποτέ θα υπάρξει αναφορά στην Ιστορία που γράφεται.

 

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!