Τα μέτρα που αρνήθηκε με το δημοψήφισμα του επιβάλλονται πλέον ως πρόταση της κυβέρνησης

 

Του Παύλου Δερμενάκη

 

Ο λαός με το νέο «όχι» που βροντοφώναξε, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, την Κυριακή 5/7 πρόσθεσε μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην Ιστορία που ο ίδιος γράφει. Όμως, μετά την έκφραση της απόφασης του λαού, η κυβέρνηση ανέλαβε να το «ερμηνεύσει» όπως θα βόλευε προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία «πάση θυσία συμφωνία». Και έτσι το «όχι» διά της διολίσθησης έγινε σε λίγες μέρες «ναι» και τα μέτρα που ο λαός αρνήθηκε με το δημοψήφισμα (ως πρόταση των δανειστών-εκβιαστών) του επιβάλλονται πλέον ως πρόταση της κυβέρνησης.

Ας προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά βασικά σημεία αυτής της «πρότασης».

 

Φορολογικό:

 • Για ακόμα φορά αυξάνονται οι φόροι στα λαϊκά εισοδήματα, ενώ η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στους έχοντες είναι ελάχιστη συγκριτικά με το λαό. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: α) απόσυρση της πρότασης για τον έκτακτο ειδικό φόρος επί των εταιρικών κερδών πάνω από 500εκατ. ευρώ που θα απέφερε 945εκ. € το 2015 και 405εκ. € το 2016, β) η αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το 2016 από 26% στο 28% και όχι στο 29% που προέβλεπε προηγούμενα η κυβέρνηση.
 • Μόνο από τις αυξήσεις-μετατάξεις στο ΦΠΑ προβλέπεται να συγκεντρωθούν 1.850εκ. € κατ’ έτος (1% του ΑΕΠ). Ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων μετατάσσεται στον «κανονικό» συντελεστή ΦΠΑ του 23%. Το μέτρο αυτό θα έχει άμεση επίπτωση αύξησης κατά 8,5% στα συγκεκριμένα προϊόντα πολλά από τα οποία είναι ευρείας λαϊκής κατανάλωσης (π.χ. ζυμαρικά) και θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή-κατανάλωση, με ότι σημαίνει αυτό σε όρους επιδείνωσης των πάσης φύσεως δεικτών (ΑΕΠ, ανεργία, χρέος προς ΑΕΠ).
 • Σταδιακή έως το 2017 αύξηση της προκαταβολής φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών από το 55% στο 100% και των επιχειρήσεων από το 80% στο 100% καθώς και την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών. Δηλαδή η φορολόγηση αγροτών θα γίνεται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, μαζί με προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%, όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών.
 • Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης και μονιμοποιείται από το 2016, αφού θα ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
 • Καταργείται η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου και μειώνεται κατά 50% το ποσό που επιστρέφει το κράτος στους δικαιούμενους επίδομα θέρμανσης.
 • Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αυξάνεται από το 26% στο 28% με πρόβλεψη για αύξηση στο 29% αν δεν επαληθευτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
 • Συνεχίζει να εφαρμόζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, με τη δέσμευση ότι ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στους συντελεστές φορολόγησης ώστε να εισπραχθεί τελικά το ίδιο ποσό με το 2014 δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 • Εάν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αυξηθούν υπάρχοντες φορολογικοί συντελεστές. Ειδικότερα ο συντελεστής φορολόγησης των ενοικίων θα αυξηθεί από 11% στο 15% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Από αυτές τις αυξήσεις προβλέπονται πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν μια τεράστια φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα και στη μεσαία τάξη, όταν είναι διαπιστωμένο από τα προηγούμενα μνημόνια ότι η φοροδοτική τους ικανότητα όχι μόνο έχει εξαντληθεί, αλλά λόγω της συνεχούς μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας δεν υπάρχει πλέον ικανότητα να ανταποκριθούν στους προηγούμενους φόρους. Πόσο μάλλον σε αυτή την καινούργια καταιγίδα και στις ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να τηρηθούν χωρίς να υπάρξουν νέες οφειλές.

 

Ασφαλιστικό:

Με 4 λέξεις. «Δεν μένει τίποτα όρθιο» από το μνημονιακό ασφαλιστικό όπως είναι σήμερα.

Για το 2015 θα υπάρξει «εξοικονόμηση» (έτσι λέγονται πλέον οι άμεσες ή έμμεσες μειώσεις συντάξεων και μισθών) 460-925εκ. € για το 2015 και κατά 1.850εκ. € από το 2016.

Το σύνολο των μέτρων που θα παρθούν (δεν υπάρχει εδώ χώρος για σχετική αναλυτική παρουσίαση) θα έχουν ως συνέπεια τη δραστική μείωση των πάσης φύσεως συντάξεων σήμερα και τον εκμηδενισμό των επικουρικών. Στην πράξη, όσοι έπαιρναν μια αξιοπρεπή σύνταξη θα καταλήξουν και αυτοί σε βοηθήματα ενώ θα μειωθούν περαιτέρω και οι ήδη κάτω από τα όρια φτώχειας συντάξεις. Ας δούμε κάποια από τα μέτρα.

 • Αύξηση των εισφορών Υγείας για τους συνταξιούχους στο 6% από το 4% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις που σήμερα είναι 0%. Με άλλα λόγια μείωση των συντάξεων 2-4%.
 • Ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή του κανόνα από 1/1/2015 ότι όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές. Δηλαδή, το κράτος που με διάφορους «κατακρεούργησε» τα επικουρικά απαλλάσσεται των υποχρεώσεων του για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Και φυσικά χωρίς πόρους δεν θα υπάρχουν και συντάξεις…
 • Σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Αυτό το μέτρο θα νομοθετηθεί άμεσα και θα αρχίσει η εφαρμογή στο 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές το Μάρτιο του 2016.
 • Μέτρα και αντικίνητρα που οδηγούν στην άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Και από το 2022 σύνταξη στα 67 ή στα 62 αλλά με 40 χρόνια καταβολής εισφορών. Και αυτά θα γίνουν σε μια χώρα με 27% επίσημη ανεργία ή 2 εκ. ανέργους και με ανεργία στους νέους γύρω στο 55%.
 • Παροχή μίας βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη. Δηλαδή, όποιοι χάνουν τη δουλειά τους δεν και είναι σε ηλικία που δεν μπορούν να βρουν νέα (οι άνω των 50) θα πρέπει να περιμένουν/παραμένουν άνεργοι μέχρι τα 67 τους για να πάρουν το τότε βοήθημα που ακούει στο βαρύγδουπο τίτλο «βασική εγγυημένη ανταποδοτική σύνταξη». Και η λέξη-κλειδί είναι το ανταποδοτική δηλαδή συνδέεται άμεσα με τις εισφορές του για όσα χρόνια δούλεψε.
 • Για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα εφαρμοστεί πλήρως ο Ν. 3863/2010 της πρώτης μνημονιακής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και επιπλέον θα νομοθετηθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν μια σειρά μέτρων που καταλήγουν σε τρία ουσιαστικά αποτελέσματα: α) αύξηση εισφορών ασφαλισμένων, β) μείωση συντάξεων και γ) κατάργηση κοινωνικών πόρων και ελάφρυνση των υποχρεώσεων του κράτους.

 

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

 • Ότι είχε στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΑΙΠΕΔ την 31/12/2014 θα ξεπουληθεί άμεσα. Στην ουσία, ξεπούλημα όλων των υποδομών της χώρας.
 • Παράδοση των ελληνικών αεροδρομίων με «μη αναστρέψιμα βήματα» στο σημερινό πλειοδότη δηλαδή στη γερμανική Fraport.
 • Διαγωνισμούς για πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ μέχρι Οκτώβριο 2015 και στη συνέχεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,
 • Πώληση ό,τι έχει μείνει από μετοχές ΟΤΕ, του Ελληνικού της Εγνατίας κ.λπ.

 

Λοιπά μέτρα

Μεταξύ πολλών άλλων αξίζει να αναφέρουμε:

 • Την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα (προφανώς μετά τη φημολογούμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα πληρώσει και πάλι ο λαός) με την «προσέλκυση» ξένων στρατηγικών επενδυτών. Δηλαδή παράδοση και των τραπεζών που θα έχουμε πληρώσει 3 φορές στους ξένους….
 • Τροποποιήσεις στους νόμους για τα «κόκκινα» δάνεια ώστε να εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποιος ορίζει τον στρατηγικό κακοπληρωτή και με ποια διαδικασία δεν χρειάζεται να το θίξουμε. Το έχει ορίσει με Πράξη ο «ανεξάρτητος» κ. Στουρνάρας….
 • Την κατάργηση του ορίου 25% κατάσχεσης από μισθό ή σύνταξη για τα χρέη προς το Δημόσιο και μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500€. Δηλαδή κατασχέσεις στα πάντα, χωρίς όριο. Προφανώς θα έχουν προβλέψει να υπάρχουν συσσίτια….
 • Την αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων δεν εκπληρώνουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και εισαγωγή επιτοκίου «αγοράς» στη ρύθμιση. Ζητούμενο ο λαός να είναι και συνεπής στη ρύθμιση και να πληρώνει όλους τους φόρους που αποδεδειγμένα προηγούμενα δεν μπορούσε και τους νέους που θεσπίζει η παρούσα κυβέρνηση.

Η κυβερνητική πρόταση έχει και άλλους τομείς «διαρθρωτικών αλλαγών» που κινούνται σε αντίστοιχα με τα παραπάνω πλαίσια και στην ίδια αν όχι χειρότερη γραμμή με τα προηγούμενα μνημόνια π.χ. αλλαγή διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης κύρια για οικονομικά θέματα κ.λπ. Στην ουσία παραδίνεται μια χώρα στους δανειστές με δεμένο το λαό της χειροπόδαρα. Και βέβαια αυτή πλέον δεν είναι Κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα την κατατάξει εκεί που πρέπει, στη συνείδησή του και τους αγώνες του, ο λαός όπως έκανε και με όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!