Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το πρώτο του είδους του, μπορεί να προβλέψει –με ακρίβεια σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι ένας γιατρός– εάν και πότε ένας καρδιοπαθής ασθενής μπορεί να πεθάνει από καρδιακή ανακοπή. Η τεχνολογία που αναλύει εικόνες από την καρδιά του ασθενούς και το ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη λήψη κλινικών αποφάσεων και να βοηθήσει την επιβίωση από αιφνίδιες και θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής και ιατρικής Νατάλια Τραγιάνοβα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό καρδιαγγειακής έρευνας «Nature Cardiovascular Research», χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά νευρωνικά δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύστημα εξατομικευμένης αξιολόγησης για κάθε ασθενή με καρδιοπάθεια.

Το νέο σύστημα βαθιάς μάθησης με την ονομασία SSCAR (Survival Study of Cardiac Arrhythmia Risk) διαθέτει αλγόριθμο που αξιολογεί με αξιοσημείωτη ακρίβεια την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς και το πότε είναι πιθανότερο να συμβεί μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η δρ Τραγιάνοβα δήλωσε ότι «ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος λόγω αρρυθμίας ευθύνεται για έως το 20% όλων των θανάτων παγκοσμίως και παρόλα αυτά γνωρίζουμε λίγα αναφορικά με το γιατί συμβαίνει ή πώς να διακρίνουμε ποιος κινδυνεύει. Υπάρχουν ασθενείς που ίσως έχουν μικρό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αλλά δέχονται απινιδωτές που μπορεί να μην χρειάζονται, ενώ υπάρχουν υψηλού κινδύνου ασθενείς που όμως δεν κάνουν την αναγκαία θεραπεία και μπορεί να πεθάνουν στην ακμή της ζωής τους. Αυτό που μπορεί να κάνει ο αλγόριθμός μας, είναι να διακρίνει ποιος κινδυνεύει από καρδιακό θάνατο και πότε αυτός θα συμβεί, επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να αποφασίσουν ακριβώς τι είναι ανάγκη να γίνει. Είναι η επιτομή της τάσης συγχώνευσης της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής και της ιατρικής ως το μέλλον της περίθαλψης».

Οι ερευνητές –μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Αρώνης του ίδιου πανεπιστημίου– ήδη εργάζονται για να δημιουργήσουν αλγόριθμους ικανούς να ανιχνεύουν και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Νέοι δορυφόρου Hellas SAT

Την έναρξη των σχεδίων για να κατασκευαστεί μια νέα γενιά δορυφόρων που θα χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνολογία μετάδοσης πληροφοριών με οπτική τεχνολογία laser, «κάτι πρωτοποριακό στον χώρο», παρουσίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FM» ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.

Ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως η απόφαση να εκτοξευτεί ένας νέος δορυφόρος ή δίδυμο νέων δορυφόρων έχει πλέον ληφθεί για την αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά.

Όπως εξήγησε, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης γενιάς των Hellas Sat και αναμένεται να προχωρήσει είτε η εκτόξευση ενός μεγάλου δορυφόρου είτε δύο μεσαίου μεγέθους, οι Hellas Sat 5 και 6.

«Θα είναι δορυφόροι με ένα καινοτόμο payload (“διαστημικό φορτίο”, ήτοι τα τεχνολογικά συστήματα που θα βρεθούν σε τροχιά) με οπτικές τηλεπικοινωνίες» διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και περιέγραψε πως ήδη έχει υπογραφεί και η πρώτη συμφωνία-πρωτόκολλο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία OHB System AG.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν τα θεμέλια για ένα «πάρα πολύ καινοτόμο, πρωτοφανές για τη διαστημική τεχνολογία διαστημικό φορτίο», το οποίο θα επιτρέπει «τη χρήση ακτινών laser από το διάστημα στη γεωστατική θέση των 39° για την παροχή υψηλής ταχύτητας τηλεπικοινωνιών».

Στόχος της προσπάθειας είναι μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των νέων δορυφορικών τεχνολογικών λύσεων και το αστεροσκοπείο του Χελμού στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι εγκαταστάσεις της Hellas Sat στην Κοφίνου στην Κύπρο, όπου έχουν ήδη παραληφθεί και ειδικές άδειες για «την εγκατάσταση νέων οπτικών τηλεπικοινωνιακών κόμβων για δορυφορικές τηλεπικοινωνίες που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία».

«Αντί π.χ. για ταχύτητες ενός σημερινού συμβατικού δορυφόρου της τάξης ακόμη και των 100Gbs, ένας τέτοιας τεχνολογίας δορυφόρος θα έχει πια να διαχειριστεί κάποιες χιλιάδες Gbs. Με δύο ακτίνες laser θα μπορεί κάλλιστα να συνδέσει με υψηλή ταχύτητα δύο χώρες, κάτι που δεν θα γίνεται με τα γνωστά μας πιάτα-κεραίες, αλλά με οπτικά μέσα-τηλεσκόπια. Μπαίνουμε πια σε μια καινούργια γενιά τηλεπικοινωνιών, ενώ κάτι σημαντικό και για την εθνική ασφάλεια είναι πως η επικοινωνία με laser μέσα από έναν δορυφόρο στα 36.000 χιλιόμετρα δεν μπορεί σε εκείνο το σημείο να προσβληθεί με μια εχθρική ενέργεια, ούτε να χτυπηθεί με παρεμβολές» τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Στο ίδιο επιστημονικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας –«αντικείμενο-κλειδί για εξελίξεις και στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον»–, ο κ. Πρωτοπαπάς πρόσθεσε πως η Hellas Sat έχει υπογράψει και άλλη υψηλής τεχνολογίας συμφωνία, με βελγική εταιρεία, η οποία φιλοξενεί το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της ESA που αναβαθμίζει «σε στρατηγικής σημασίας στην κυβερνοασφάλεια» την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προταθεί «να εγκατασταθεί ένα Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα πια, με τη μέριμνα της Hellas Sat». Είναι μια υλοποίηση που επίσης μπορεί να αποδώσει και «έναν ακόμη αριθμό σημαντικών θέσεων εργασίας για επιστήμονες του τομέα αυτού» στη χώρα και πρόκειται για ένα κέντρο κυβερνοασφάλειας που θα μπορεί να παρέχει τις συγκεκριμένες, σε υψηλή ζήτηση, υπηρεσίες «όχι μόνο στις δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και στις επίγειες και κάθε άλλου τύπου ασφαλείς τηλεπικοινωνίες».

«Με αυτή την τεχνολογία οπτικής-laser επικοινωνίας επιδιώκουμε και κάτι νέο: την παροχή με τους Hellas Sat δορυφόρους και μιας δυνατότητας σύνδεσης γρήγορων επικοινωνιών σύνδεσης του επερχόμενου νέου διεθνούς διαστημικού σταθμού που θα βρεθεί σε τροχιά στη Σελήνη, του Gateway!» προσθέτει ο κ. Πρωτοπαπάς αναφερόμενος στις μη επίγειες πια εφαρμογές τηλεπικοινωνιών που είναι στόχος να καλυφθούν με τους νέους laser-δορυφόρους.

«Αυτό μας συναρπάζει επίσης. Είναι ένα πρότζεκτ που συζητούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος μέσα από έναν κύκλο συνεργασιών που έχουμε ξεκινήσει, για να χρησιμοποιεί αυτός ο διαστημικός σταθμός, από τον οποίο κάθε 26 μήνες θα είναι εφικτό στο μέλλον ένα πιο εύκολο ταξίδι για τον πλανήτη Άρη, και τον/τους Hellas Sat για τις επικοινωνίες του με τη Γη» καταλήγει ο κ. Πρωτοπαπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τα ψάρια αναπαράγονται – οι ωκεανοί ανανεώνονται!

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανακάλυψαν ότι τα νερά στις παράκτιες περιοχές αναμειγνύονται κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας του γαύρου, της αντζούγιας και των μικρότερων εν γένει ψαριών, γεγονός που βοηθά στην κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία της αναπαραγωγής των ψαριών είναι το κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων των ωκεανών και τη διατήρηση της ζωής.

Η ανάμειξη των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί εφικτή η μεταφορά θερμότητας, οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών και ρύπων μεταξύ διαφορετικών στρωμάτων.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς οι άνεμοι και οι παλίρροιες συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της ανάμειξης, σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι τώρα λίγα ήταν γνωστά για τη συμβολή των ζώων στην ανανέωση των ωκεανών.

Στη μελέτη τους, η ομάδα παρακολούθησε τις αναταράξεις του νερού στη Ria de Pontevedra, έναν κόλπο στη βορειοδυτική ακτή της Ιβηρικής Χερσονήσου, για 15 ημέρες.

Χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται microstructure profiler, οι ερευνητές μπόρεσαν παρακολουθήσουν τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις στον κυματισμό και τη θερμοκρασία.

Η ανάλυσή τους απέδειξε ότι παρά το γεγονός ότι και για τις 15 μέρες αυτές επικρατούσε άπνοια στην περιοχή, οι αναταράξεις στο νερό αυξάνονταν κάθε βράδυ καθώς μαζεύονταν ψάρια στον κόλπο για να αναπαραχθούν.

Πηγή: Daily Mail

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!