Τι καθηλώνει το κόμμα λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση

 

Η είδηση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής βρήκε σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση προς τιμήν του σ. Γιάννη Μπανιά. Σε άλλες διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μέρα εκδηλώθηκαν αισθήματα χαράς και χειροκροτήματα. Όλοι κατανοούσαν ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται.

Την αρχική έκπληξη αντικατέστησε ένας πιο προσεκτικός προβληματισμός για τα αίτια και τους λόγους της επίσπευσης. Σιγά-σιγά έγινε αντιληπτό πως έχει στηθεί ένα σκηνικό όπου οι μνημονιακές δυνάμεις θα παίξουν δυνατά και θα δοκιμαστούν σκληρά όλα τα σχήματα και τα επιχειρήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πλεονεκτήματα όλες τις δημοσκοπήσεις και τον αέρα της νίκης, δηλαδή της πρωτιάς έτσι και γίνουν εκλογές. Αξιοποιεί τη φθορά των μνημονιακών δυνάμεων και προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια με μια πολιτική ανοιγμάτων, μετριοπαθούς λόγου και ρεαλιστικής πολιτικής. Ταξίδια, συναντήσεις, δηλώσεις, ήταν ενταγμένα στην προβολή ενός χαμηλού προφίλ, του «προωθητικού συμβιβασμού», όπως ονομάστηκε η τακτική μετά τις Ευρωεκλογές. Το ποντάρισμα όλων των χρονικών ορίων στις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, ώστε να προκληθούν γενικές εκλογές (το σχέδιο «179-121») είχε μετατραπεί σε κεντρικό στόχο της περιόδου και τούτο έγινε αντικείμενο έντονης πολεμικής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και όχι για τον τόπο.

 

Η νέα κατάσταση και το κύριο έλλειμμα

Η ακραία πόλωση που επέλεξε ο Σαμαράς και οι τροϊκανοί (που ουδόλως τον εγκατέλειψαν ή απέπεμψαν, αλλά τον στηρίζουν) δημιουργούν μια νέα κατάσταση που καθιστά εντελώς αναποτελεσματική την προηγούμενη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώσεις γενικής συμπάθειας προς το πρόσωπο του Στ. Δήμα δείχνουν περισσότερο αμηχανία και έλλειψη ρεφλέξ (αντανακλαστικών) στα νέα δεδομένα. Αλλά αυτό είναι μικρός πονοκέφαλος.

Το κύριο έλλειμμα της στιγμής είναι ότι ο καθησυχαστικός λόγος δεν δημιούργησε ένα αναγκαίο πολιτικό ρεύμα, δεν εξόπλισε τον λαϊκό παράγοντα με στόχους- συνθήματα-κινητοποιήσεις, κι έτσι όλα αφέθηκαν στο να έρθει ήσυχα και ομαλά η στιγμή της λαϊκής ετυμηγορίας και να ψηφίσει ο λαός τον ΣΥΡΙΖΑ. Να που, όμως, οδηγούμαστε σε μια ακραία πόλωση στα όρια της εκτροπής και στοχοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνώνυμο καταστροφής για τη χώρα, χωρίς να έχει προβληθεί από την πλευρά του ένα σχέδιο αντίστασης-συσπείρωσης-απάντησης, ένα πολιτικό κίνημα που να βάλει φραγμό στη συντονισμένη σε εσωτερικό και εξωτερικό εκτροπή – εκφοβισμό.

Δεν προβάλλονται ούτε το σύνθημα της καθαρής λύσης, της αυτοδύναμης κυβέρνησης, ούτε η κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα τεθεί υπό ομηρία ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι κι αν κάνουν. Όπως δήλωναν παράγοντες του κόμματος, δεν πρέπει να μιζάρουμε την κινδυνολογία με τέτοιους όρους. Αντίθετα, το πλησίασμα με τη ΔΗΜΑΡ προβάλλεται ως πράξη καθησυχασμού και συμβολισμού μιας μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο υπεύθυνες θέσεις.

Επίσης, δεν φαίνεται να αποφασίζεται μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τους τροϊκανούς παράγοντες σαν βασικούς ενορχηστρωτές της πρόσφατης εξέλιξης και ολόπλευρης επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, προτάσεις για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες που να δείχνουν αυτήν την αντίθεση δεν συζητούνται, δεν αποφασίζονται (π.χ. παλλαϊκή συγκέντρωση στη γερμανική πρεσβεία). Το κύριο μέτωπο κρατιέται απέναντι στον Σαμαρά, που παρουσιάζεται σαν πανικόβλητος και καταρρέων, ενώ το παιχνίδι έχει χοντρύνει και μάλλον θα δούμε πολύ χειρότερες μεθοδεύσεις.

 

Λειψή προετοιμασία

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά συνοδεύεται από την ουσιαστική νάρκωση των πολιτικών οργάνων του κόμματος, που δεν συνέρχονται ή, όταν αυτό συμβαίνει, δεν συζητούν πολιτικά και δεν τοποθετούνται με θέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι προτάσεις για έκτακτη σύγκληση της Κ.Ε. του κόμματος ή ακόμα και επίσπευση της σύγκλησής της συναντούν άρνηση από την ηγεσία, όπως κι ότι η Γραμματεία δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για τις εξελίξεις από το Παρίσι και ύστερα. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. το ζήτημα των συνεργασιών και συμμαχιών παραπέμφθηκε για το μέλλον και φαίνεται ότι δεν θα συζητηθεί ουσιαστικά. Οι εξελίξεις προκαταλαμβάνουν το κόμμα. Όλα αυτά συνεπάγονται ένα μεγάλο έλλειμμα πολιτικής συζήτησης σε όλα τα επίπεδα και λειψή προετοιμασία. Αν η εικόνα συμπληρωθεί με τις διαρροές προς τον Τύπο και τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, δημιουργείται ένα τοπίο αλαλούμ ως προς τη συγκεκριμένη πολιτική, την ετοιμότητα, την κρισιμότητα, τις επιλογές του κόμματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει μια από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις, αν δεν υπάρξει άσπρος καπνός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε η όλη τακτική του τελευταίου διαστήματος θα τεθεί σε ευθεία κριτική.

Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι πληθαίνουν οι αποφάσεις Οργανώσεων Μελών του κόμματος που διαφωνούν με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, παραγόντων που υπηρέτησαν τα μνημονιακά σχήματα – ακόμα κι αν αυτοί οι παράγοντες δεν ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις μεθοδεύσεις για σύμπλευση με τη ΔΗΜΑΡ.

Όσο πιο γρήγορα αλλάξει αυτή η στάση, τόσο πιο ευεργετικά αποτελέσματα θα έχουμε για την κινητοποίηση του κόμματος. Γιατί δεν πάμε σε μια συνηθισμένη εκλογική μάχη. Ό,τι ζήσαμε το 2012 θα είναι περίπατος σε σύγκριση με όσα φέρνει η τωρινή σύγκρουση.

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!