Έρχεται η καταιγίδα του απόλυτου ξεπουλήματος. Του Γιάννη Καϊμακτσίδη

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν τα πράγματα στον Δήμο Καλαμαριάς. Με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων και την αδυναμία της παραπέρα λειτουργίας του απειλείται ο δήμος, μετά την αποζημίωση 55 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούν ιδιώτες για ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, στο Καραμπουρνάκι. Είναι γνωστό ότι ο χώρος του στρατοπέδου ανήκει στα Ανταλλάξιμα Ακίνητα του Δημοσίου, είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστο πράσινο, αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος.
Και ακολουθούν και άλλα… Σκληρό αγώνα δίνουν οι κάτοικοι προκειμένου να αποτραπεί η οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου στο Καραμπουρνάκι. Υπάρχει προς το παρόν διπλή αναστολή υλοποίησης των οικοδομικών αδειών. Στο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ψηφίστηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης οι επίμαχοι χώροι μετατράπηκαν από τοπικό κέντρο σε πράσινο. Εκκρεμεί η τελική υπογραφή του υπουργού. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με άμεση οικοδόμηση απειλείται και το οικοδομικό τετράγωνο 90, κάτω από την οδό Πλαστήρα, αφού και εκεί έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες. Ακριβώς δίπλα το Νοσοκομείο Παναγία που ήδη πολλές μονάδες του υπολειτουργούν, απειλείται με άμεσο κλείσιμο. Η Μαρίνα στην Αρετσού προς πώληση-«αξιοποίηση» ήδη από το 1993 με τον τότε νόμο 2160, ξεπουλιέται σήμερα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή που έγινε.

Ευθύνες σε κυβερνήσεις και τοπικές Αρχές
Με ραγδαίους ρυθμούς πληθώρα στρεμμάτων που προβλέπονται για κοινωφελείς χρήσεις αποχαρακτηρίζονται και χάνονται για τον δήμο. Πολλά ακόμη στρέμματα στην παραλία που ανήκουν στα ΕΤΑ, εκτός από τη Μαρίνα, βγάζει στο σφυρί η ΚΕΔ. Στις ίδιες λίστες και ακίνητα στην περιοχή της Μίκρας. Μετά τη συρρίκνωση των μισθών και των εισοδημάτων ως τα όρια της απόλυτης φτώχειας, την εξαθλίωση που φέρνει η ανεργία εκατομμυρίων ανθρώπων και την αποστέρηση οποιασδήποτε προοπτικής σε χιλιάδες νέους, ήρθε η ώρα του απόλυτου ξεπουλήματος ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, όπου τα όποια έσοδα προκύπτουν θα πηγαίνουν στο «χρέος».
Οι ευθύνες τεράστιες και ανήκουν κύρια και πρώτα στις κυβερνήσεις που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αλλά και στις τοπικές Αρχές αναλογούν ευθύνες στο βαθμό που όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνέδραμαν στην υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα παρακολουθούμε αμέτοχοι;
Εμείς, ως κάτοικοι αυτής της πόλης, θα παρακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις που οδηγούν στο σβήσιμο κάθε προοπτικής για τους πολλούς, για τον τόπο, για τη χώρα; Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε: Όλα αυτά τα ζητήματα μαζί με άλλα τόσα και με προμετωπίδα των διεκδικήσεων την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ που συντελεί στην αλματώδη συρρίκνωση της δημοκρατίας, πρέπει να γίνουν η σημαία ενός τεράστιου ενιαίου κινήματος πόλης που θα ανατρέψει τελικά τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης πολιτικής. Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, «δεν έχει πάτο το βαρέλι». Αυτόν πρέπει να τον βάλουμε εμείς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!