Οι δύο δρόμοι που έχει μπροστά του ο αθλητισμός

Την προηγούμενη εβδομάδα την κοινωνία των οπαδών και φίλων του ΠΑΟΚ απασχόλησε η φημολογούμενη πρόταση της καναδικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold προκειμένου να αναλάβει τη χορηγία της φανέλας της ποδοσφαιρικής ομάδας έναντι ενός πολύ σοβαρού οικονομικού αντίτιμου (τριπλάσιου όπως λέγεται από την δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά).
Είναι προφανές πως οι χρυσοθήρες προσπαθούν να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα στη Θεσσαλονίκη και γενικά τη Μακεδονία, αφού η αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής στα σχέδιά τους για εξόρυξη έναντι οποιασδήποτε περιβαλλοντικής θυσίας όχι μόνο έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τα σχέδιά τους αλλά τους έχει κάνει ιδιαίτερα αντιπαθείς στην πλειοψηφία των απλών ανθρώπων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο μας βοηθά να βρούμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της καναδικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού επιχειρούν να αναμιχθούν στον ΠΑΟΚ και να επωφεληθούν του τεράστιου λαϊκού ερείσματος που διαθέτει η ομάδα.
Από το paokmania.gr αντιγράφω: «Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε ότι τον Σεπτέμβριο του 1998, κι ενώ ο Γιώργος Μπατατούδης κόντευε να συμπληρώσει τρία χρόνια παρουσίας στην Τούμπα ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, η εταιρία με την ονομασία “ΤVX Gold” παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου ως ενδιαφερόμενη για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ, αποσυνδέοντας την εμπλοκή της στον ΠΑΟΚ με επιχειρούμενη επένδυση μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική. “Δεν είναι αυτός ο λόγος της ανάμειξης. Δεν θα κάνουμε κακό σε κανέναν και ήδη έχουμε γίνει χορηγοί της τάξεως των 200 εκατ. δραχμών ετησίως για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής. Δεν εξυπηρετείται η εταιρία μας και ο σκοπός της με την αγορά πακέτου μετοχών από τον ΠΑΟΚ. Απλά θεωρούμε τον ΠΑΟΚ το σύλλογο που έχει δυνατότητα να μετουσιώσει τα οράματα χιλιάδων κατοίκων και φιλάθλων σ’ όλο το βορειοελλαδικό χώρο για ποδοσφαιρικές διακρίσεις και ανεκπλήρωτα οράματα” είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά από τους εκπροσώπους της εταιρίας».

Οι χρυσοθήρες επιστρέφουν
Σήμερα λοιπόν οι χρυσοθήρες επιστρέφουν. Επιστρέφουν για να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα αλλά και να διχάσουν. Αν μη τι άλλο η προσπάθειά τους έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των οπαδών και φίλων της ομάδας. Συζητήσεις που μοιραία δείχνουν τους δύο διαφορετικούς δρόμους για τον αθλητισμό που τόσο καιρό προβάλλουμε απ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Από τη μία βρίσκεται ο αθλητισμός που στο όνομα των διακρίσεων και του ανταγωνισμού δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε επενδυτή που θα βοηθά να πετύχει τους σκοπούς του. Και από την άλλη βρίσκεται ο αθλητισμός που θέτει κοινωνικά κριτήρια και βάζει φραγμούς σε συνεργασίες με οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα ξένα προς το προφίλ και την ιστορία των συλλόγων.
Είναι η ίδια η ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού που καθημερινά θέτει αμείλικτα το δίλημμα: συμμετοχή των φιλάθλων στα κοινά των ομάδων με ανάληψη οικονομικών ευθυνών και ταυτόχρονη πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ή αποδοχή των συλλόγων-επιχειρήσεων που θέλουν τους φιλάθλους απλούς «πελάτες» και καταναλωτές;
Την απάντηση μπορούν να τη δώσουν οι ίδιοι οι φίλαθλοι. Γιατί μια απλή άρνηση στην πρόταση της Eldorado Gold δεν φτάνει. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη τα χρήματα που προσφέρει η εταιρία και αυτό είναι κάτι αντικειμενικό που δύσκολα μπορεί κάποιος να αρνηθεί.
Όμως πόσο ηττημένη θα μπορούσε να νιώσει αυτή η εταιρία που τώρα κουνά σαδιστικά το χρυσάφι της μπροστά στα πρόσωπα των ΠΑΟΚτσήδων, αν αυτοί, όλοι μαζί, συγκέντρωναν με πρωτοβουλίες τους το ποσό που εκείνη προσφέρει προκειμένου του χρόνου η φανέλα του ΠΑΟΚ να αναγράφει «SOS Χαλκιδική»;
Τι λέτε; Δεν θα ήταν αυτή μια εξέλιξη που θα αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια εξέλιξη που θα αρμόζει σε κάθε αθλητικό σύλλογο που θέλει να πορεύεται μέσα στο χρόνο αξιοποιώντας τη γνήσια και διαχρονική του δύναμη που δεν είναι άλλη από τους ίδιους τους φιλάθλους του;

Νίκος Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!