Ο απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος, η αποτελεσματική και ενωτική δράση της Αριστεράς στην τρέχουσα συγκυρία και η προοπτική του σχήματος είναι τα βασικά θέμα που θα συζητηθούν στην παναττική συνέλευση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Σνατροπής σήμερα στις 12.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Με την παναττική συνέλευση ολοκληρώνεται η διαδικασία των συζητήσεων της Ελεύθερης Αττικής στους περιφερειακούς τομείς που άρχισε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα
Οι συσκέψεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες χαρακτηρίστηκαν από την μαζική συμμετοχή των ανθρώπων που έδωσαν την εκλογική μάχη μαζί με το Μέτωπο και την Ελεύθερη Αττική. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, κοινή συνισταμένη ήταν ότι αν και στενοχώρησε, ωστόσο, δεν εξέπληξε.  Πιο συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός ή ακόμα και η πολεμική εναντίον του Μετώπου από τα μέσα ενημέρωσης -ηλεκτρονικά και έντυπα- άφησε μικρά περιθώρια διείσδυσης στον πλατύ κόσμο και στον κόσμο της αποχής. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια κατάσταση που δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν οι περιορισμένες δυνάμεις του σχήματος.
Από εκεί και πέρα, το εκλογικό στίγμα του Μετώπου ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της παραγραφής του χρέους δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και να εμπνεύσει. Σημαντικό ρόλο, όμως έπαιξε και η αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου με «φιλικά» άρθρα, που δεν διακρίθηκαν για την καθαρότητα των μεθόδων τους. Για πολλούς οι ενέργειες αυτές αποπροσανατόλισαν και μετατόπισαν το κέντρο βάρους από το πολιτικό στίγμα της Ελεύθερης Αττικής σε διάφορες προσεγγίσεις άλλου τύπου, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια ενός σημαντικού αριθμού αριστερών ψηφοφόρων.

Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα του Μετώπου αποτέλεσε έναν από τους βασικούς προβληματισμούς στις τοπικές συσκέψεις και θα απασχολήσει τη σημερινή παναττική συνέλευση. Ο τρόπος συγκρότησης του Μετώπου, η σχέση του με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και η κοινή δράση σε συνδικάτα και τοπικές κοινωνίες είναι μερικά ακόμα θέματα που βρέθηκαν και θα βρεθούν και σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Πάντως, κοινή παραδοχή είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού είναι αποτέλεσμα πολιτικοποιημένης ψήφου και με αυτήν την έννοια είναι ελπιδοφόρο. Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, η συντριπτική πλειοψηφία των 32.000 ψήφων προέρχεται από ανθρώπους που γνώριζαν το εγχείρημα και ψήφισαν συνειδητά, αποτελώντας έτσι τη βάση για την παραπέρα εδραίωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Παρά τον απολογιστικό -κατά κύριο λόγο- χαρακτήρα της διαδικασίας, η συζήτηση των προηγούμενων ημερών επεκτάθηκε στην παρουσία της Ελεύθερης Αττικής στο περιφερειακό συμβούλιο και στη σύνδεσή της με μαζικά κινήματα. Στις συσκέψεις τονίστηκε η αγωνιστική διάθεση ενάντια στο Μνημόνιο, την τρόικα και την κυβέρνηση, αλλά και στα προβλήματα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!