Ο κόσμος αλλάζει με ρυθμούς ταχύτητας φωτός. Η επιστήμη κάνει άλματα και η Αριστερά, πρωτοπόρα και προοδευτική διαρκώς, εκ φύσεως, εμπιστεύεται τις ανακαλύψεις της. Η ψυχολογία είναι μία από τις επιστήμες οι οποίες εξελίσσονται ραγδαία. Οπότε, η στήλη ζήτησε πληροφόρηση από έναν έμπειρο ψυχολόγο σχετικά με την ψυχική θέση της Αριστεράς στην αλλαγή του κόσμου. Για επαγγελματικούς λόγους διατηρείται η ανωνυμία του ψυχολόγου, όμως τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας.

 

Γιατί οι απόψεις της Ψυχολογίας αφορούν την Αριστερά η οποία μάχεται για το όφελος του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή για τη συλλογικότητα;

Διότι το σύνολο απαρτίζεται από άτομα τα οποία, όσο κι αν θέλουν να λειτουργήσουν συλλογικά, δεν παύουν να αποτελούνται από ατομικούς ψυχισμούς, οι οποίοι εάν δεν δρουν συνειδητά και συντονισμένα δημιουργούν εμπόδια στη συλλογικότητα.

 

Η συλλογικότητα δεν μπορεί να επιδράσει στην ατομικότητα;

Όχι, διότι αυτή η επίδραση σημαίνει επιβολή και αυτό από τη φύση του δεν είναι δημοκρατικό. Η έννοια της δημοκρατίας εμπεριέχει το σεβασμό στη μειοψηφία.

 

Ούτε εάν η επιβολή, όπως την αναφέρεις, έχει να κάνει με την έννοια του κοινού οφέλους;

Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος άνθρωπος ή μία ομάδα ανθρώπων γνωρίζουν το όφελος της συλλογικότητας και προσπαθούν να το επιβάλουν, η Κοινωνιολογία λέει ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί ποτέ. Η πορεία της Γαλλικής και της Οκτωβριανής Επανάστασης το αποδεικνύουν περίτρανα.

 

Ίσως, αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες, η συλλογικότητα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε θέματα αλτρουισμού, οπότε δεν είναι περισσότερο εφικτό να υπάρξει μία συλλογικότητα η οποία θα είχε ως στόχο το κοινό όφελος;

Δεν θα το έλεγα, διότι ο κάθε ατομικός ψυχισμός θα πρέπει, αφενός να δίνει την ίδια έννοια στον κοινό στόχο, αφετέρου να έχει την ίδια άποψη στην πρακτική εφαρμογή του τρόπου κατάκτησής του. Διαφορετικές έννοιες στον κοινό στόχο, καθώς επίσης και διαφορετικές διαστάσεις στον τρόπο κατάκτησής του, δεν συνθέτουν μία συλλογικότητα, αλλά ένα σύνολο διαφορετικών ατομικοτήτων, οι οποίες μιλάνε διαφορετική γλώσσα και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να συντονιστούν σε μία συλλογικότητα.

 

Τι εννοείς «ίδια άποψη στην πρακτική εφαρμογή του τρόπου κατάκτησής του»;

Εάν εμείς οι δύο έχουμε κοινό στόχο την κατάκτηση ενός βουνού και εσύ θέλεις να το κατακτήσουμε οδοιπορώντας, ενώ εγώ θέλω να κατασκευάσουμε ένα ελικόπτερο και να πετάξουμε, τότε δεν δημιουργούμε συλλογικότητα. Εσύ θα μιλάς για ορειβατικά εξαρτήματα, ενώ εγώ για εξαρτήματα ελικοπτέρου. Οπότε, θα μιλάμε διαφορετική γλώσσα στον τρόπο κατάκτησης.

 

Προηγουμένως είπες ότι εάν οι ατομικοί ψυχισμοί δεν δρουν συνειδητά και συντονισμένα δημιουργούν εμπόδια στη συλλογικότητα. Σε σχέση με την Αριστερά, τι εννοείς «συνειδητά»;

Η Αριστερά απαρτίζεται από άτομα τα οποία έχουν κάνει συνειδητή επιλογή τους να ακολουθούν την Αριστερή Στάση Ζωής. Εάν όλα τα μέλη της συλλογικότητας δεν αποδεικνύουν, στην καθημερινή τους πράξη, αυτήν την επιλογή τους, τότε δημιουργείται διαταραχή στη συλλογικότητα.

 

Έχουμε ανοίξει πολύ σημαντικά ζητήματα, οπότε, λόγω χώρου, θα σου ζητήσω να συνεχίσουμε τη συζήτηση μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ευχαρίστως.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!