Πρόωρες βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο στο ισπανικό κράτος. Ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που συγκυβερνά με τους Podemos, προσφεύγει στις κάλπες επειδή η κεντροαριστερή συμμαχία υπέστη βαριά ήττα από τη Δεξιά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως οι κακές γλώσσες λένε ότι ο πραγματικός λόγος είναι το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο της ευρωκρατίας για επιστροφή στην παλιά καλή «δημοσιονομική πειθαρχία». Μ’ αυτό θα καρατομηθούν και τα κολοβά έστω μέτρα που υιοθέτησε η κεντροαριστερή συγκυβέρνηση για αναστολή των μαζικών εξώσεων οικογενειών από τα σπίτια τους, για την ελάφρυνση της ακρίβειας κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο Σάντσεθ προτιμά να αφήσει τη Δεξιά να υλοποιήσει τη νέα στροφή προς μια ακόμη σκληρότερη λιτότητα, ώστε να επιστρέψει θριαμβευτής σε μια τετραετία – ή και νωρίτερα.

Πράγματι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το PSOE του Σάντσεθ, αν και δεν χάνει δυνάμεις (το 2019 είχε λάβει 28%), θα βρεθεί στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη σκαρφαλώνει η κάποτε απαξιωμένη Δεξιά (ΡΡ), που από το 21% του 2019 αναμένεται να εκτιναχθεί στο 33-34%. Για την τρίτη θέση κονταροχτυπιούνται το ακροδεξιό Vox και η εκλογική ομπρέλα Sumar – στην οποία συμμετέχουν οι Podemos, η Ενωμένη Αριστερά, τα πράσινα κόμματα (Verdes Equo, Alianza Verde κ.λπ.), περιφερειακοί σχηματισμοί και άλλοι. Τόσο για το Vox όσο και για το Sumar οι δημοσκόποι προβλέπουν ποσοστά της τάξης του 12-14%. Αν αυτά επιβεβαιωθούν, οι επικεφαλής του ΡΡ και του Vox θα αποκτήσουν κοινοβουλευτικές ομάδες που, εφόσον οι δύο σχηματισμοί συνεννοηθούν, αποσπούν ή πλησιάζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ό,τι περισσεύει το μοιράζονται κυρίως τα έξι μεγαλύτερα αυτονομιστικά κόμματα, δηλαδή αυτά της Καταλονίας (ERC, Junts, CUP), της Χώρας των Βάσκων (Bildu, PNV) και της Γαλικίας (BNG) – τα οποία, παρά την κρίση στρατηγικής που τα διαπερνά, αναμένεται να κυριαρχήσουν εκλογικά στις «επαρχίες» του ισπανικού Στέμματος. Σύμφωνα με συστημικούς αναλυτές, το γεγονός ότι τα αυτονομιστικά κινήματα παρείχαν ανοχή στην κεντροαριστερή συγκυβέρνηση Σάντσεθ έπαιξε ρόλο στη δυναμική επιστροφή της Δεξιάς – καθώς πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι, που είχαν εγκαταλείψει το ΡΡ αγανακτισμένοι από την ακραία διαφθορά του, τώρα επανακάμπτουν φοβούμενοι ότι θα ξανατεθεί εμφατικά το αίτημα της αυτοδιάθεσης τουλάχιστον στην Καταλονία. Δεν αποκλείεται όμως, αν ΡΡ και Vox δεν συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία, το ισπανικό κράτος να ξαναμπεί σε περίοδο αστάθειας. Πάντως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για «διακριτικές» συνεννοήσεις μεταξύ του Σάντσεθ και του επικεφαλής του ΡΡ, Πέδρο Νούνιεθ, υποδεικνύουν ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!