Η ήττα του ISIS δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου

 

Μέσα σε κλίμα πανηγυρισμών ανακοινώθηκε το σπάσιμο της τρίχρονης περικύκλωσης της πόλης Ντέιρ Εζόρ, σημαντικού οδικού κόμβου της Συρίας και μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την παράλληλη απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ράκκα από κουρδικές δυνάμεις, σημαίνουν την αρχή του τέλους του πολέμου της Συρίας. Με εξαίρεση το Ιντίλμπ, που συνεχίζει να αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Kράτους, δεν υπάρχει κανένα άλλο σημαντικό σημείο στην επικράτεια της Συρίας που να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών. Η σχεδιαζόμενη κοινή επιχείρηση Σύρων, Ρώσων, Ιρανών και Τούρκων για την απελευθέρωση του Ιντίλμπ θα σημάνει και τυπικά τη λήξη του πολέμου, όπως τον γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα σημάνει όμως και την ειρήνευση στην περιοχή. Δύο μεγάλοι παράγοντες αστάθειας συνεχίζουν να απασχολούν τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Η εμπλοκή δυο εξαιρετικά επιθετικών δυνάμεων, της Τουρκίας και του Ισραήλ θα συνεχίσει να θέτει σε δοκιμασία την ειρήνη και τις προσωρινές συμμαχίες που συνάπτονται στην περιοχή, επιφυλάσσοντας απρόβλεπτες εξελίξεις στην πολύπαθη Συρία.

Ήδη στην Βόρεια Συρία μια ισχυρή δύναμη από Τουρκμένους αντάρτες, υποστηριζόμενοι από τουρκικό στρατό, έχουν δημιουργήσει μια σφήνα στην περιοχή του Αφρίν, δυτικά του Κομπάνι. Η Τουρκία σε πλήρη συνεννόηση με το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν, έχοντας εξασφαλίσει και το πράσινο φως από την Ρωσία, πρωταγωνιστεί στη ματαίωση των σχεδιασμών των Κούρδων, που στηρίζονται, μέχρι σήμερα, από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου κουρδικού κρατιδίου, μιας και έτσι εξασφαλίζουν την παρουσία τους στην περιοχή μετά την λήξη του πολέμου. Από την πλευρά τους, Τούρκοι, Ιρανοί και Ιρακινοί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αυτό με δέος καθώς θα άνοιγε απρόβλεπτες εξελίξεις στο εσωτερικό των χωρών τους, ιδιαίτερα στις κουρδικές περιοχές. Έτσι η έκρυθμη κατάσταση στη Β. Συρία δεν πρόκειται να κοπάσει. Αντίθετα αναμένεται να εκτραχυνθεί περισσότερο καθώς πλησιάζουμε στις 25 Σεπτέμβρη, ημέρα δημοψηφίσματος για τη συγκρότηση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Από την δική του πλευρά το Ισραήλ αξιολογεί σαν ύψιστο κίνδυνο την ενίσχυση του σιίτικου τόξου Ιράν, Συρίας, Χεζμπολάχ που μοιάζει να είναι η κατάληξη του πολέμου. Βλέπει με «καλό μάτι» την ίδρυση κουρδικού κρατιδίου καθώς εμποδίζει την αμιγή συγκρότηση του τόξου αυτού, αλλά δεν αρκείται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μόλις χθες πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά της Συρίας στοχεύοντας αποθήκες όπλων που θεωρεί ότι μπορεί να καταλήξουν στη Χεζμπολάχ. Ταυτόχρονα κάνει πρωτοφανούς έκτασης γυμνάσια, με σενάριο την επίθεση κατά του Λιβάνου και την συντριβή της Χεζμπολάχ.

Όλα δείχνουν ότι οι συγκρούσεις και ο πόλεμος στη Συρία θα συνεχιστεί με νέες μορφές και απρόβλεπτες συμμαχίες. Και οι τάσεις αυτές φέρνουν χωρίς αμφιβολία όλα και πιο κοντά τη σύγκρουση των πραγματικά μεγάλων παικτών, ΗΠΑ και Ρωσίας, που ανταγωνίζονται στην περιοχή.

 

Σ.Π

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!