Μια τεράστια συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ πραγματοποιείται τις τελευταίες βδομάδες στη Ν.Α. Μεσόγειο, σηματοδοτώντας ένα ακόμα επεισόδιο στον επταετή πόλεμο της Συρίας.

Η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης Ιντλίμπ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, αποτελεί την αφορμή για άλλη μια απρόβλεπτη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι Ρώσοι δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν οριστικό τέλος στον πόλεμο της Συρίας και να σταθεροποιήσουν τον έλεγχο της περιοχής και συνολικά το ρόλο τους στη Μέση Ανατολή. Έτσι, εδώ και μέρες βομβαρδίζουν εξαντλητικά τις οχυρωματικές θέσεις των τζιχαντιστών στην είσοδο της πόλης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη χερσαία επίθεση του συριακού στρατού. Ταυτόχρονα από τη βόρεια πλευρά της πόλης προελαύνουν ανενόχλητες οι τουρκικές δυνάμεις, που επιχειρούν και αυτές να πάρουν θέση, όχι μόνο στην περιοχή αλλά συνολικά στο υπό διαμόρφωση τοπίο.

Στο διπλωματικό πεδίο η Ρωσία προειδοποιεί ότι η δυτική συμμαχία ετοιμάζει προβοκάτσια με χρήση χημικών όπλων, την οποία οι Δυτικοί σχεδιάζουν να χρεώσουν, για άλλη μια φορά, στην κυβέρνηση της Συρίας. Με αυτό το πρόσχημα η δυτική συμμαχία προσπαθεί να προλάβει τα τετελεσμένα και να διασφαλίσει τις δικές της θέσεις στη Συρία.

Πράγματι, εδώ και μέρες οι Αμερικανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να επιτεθούν κατά της Δαμασκού αν «διαπιστώσουν» χημική επίθεση. Ο νέος Αμερικανός επιτετραμμένος στη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επίθεση, καθώς τη θεωρούμε ριψοκίνδυνη κλιμάκωση». Υιοθετώντας μάλιστα εκ προοιμίου τις «φήμες» για χημική επίθεση, συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι προετοιμάζονται χημικά όπλα… Είμαι πολύ σίγουρος ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς λόγους να κάνουμε αυτές τις προειδοποιήσεις».

Η απόπειρα συντριβής της απειλής που συνιστά για τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ ο άξονας Ιράν-Συρία-Χεζμπολά αποτελεί την πραγματική αιτία συνέχισης των εχθροπραξιών στην περιοχή

Ανεξάρτητα με την κατάληξη της μάχης του Ιντλίμπ, η τελευταία μάχη του συριακού πολέμου δεν σημαίνει και την οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Στην πράξη η Συρία είναι μια διχοτομημένη χώρα, με τη βόρεια πλευρά της να ελέγχεται πλήρως από τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις της στα νότια σύνορά της με πρόσχημα την απόκρουση των Κούρδων αυτονομιστών.

Την ίδια στιγμή, οι πολεμικές αναμετρήσεις δεν κοπάζουν, καθώς συνεχείς είναι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας. Το Ισραήλ, με την ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ, αμφισβητεί με τα όπλα τα σχέδια αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Συρίας και Ιράν. Η συμβιβαστική στάση της Ρωσίας έναντι του Ισραήλ και οι διαβεβαιώσεις για απομάκρυνση ιρανικών δυνάμεων από τα σύνορα με το Ισραήλ δεν κάμπτουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Η απόπειρα συντριβής της απειλής που συνιστά για τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ ο άξονας Ιράν-Συρία-Χεζμπολά αποτελεί την πραγματική αιτία συνέχισης των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Σκιές και στα πλαίσια της ρωσικής συνεργασίας

Σκιές υπάρχουν και ανάμεσα στις χώρες της ρωσικής συνεργασίας για το τέλος του πολέμου στη Συρία. Παρότι η επίθεση ανακατάληψης της επαρχίας Ιντλίμπ αποφασίστηκε από τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» της κατάπαυσης του πυρός (Ρωσία, Ιράν και Τουρκία), η τελευταία όλο και πιο πολύ προσεγγίζει τις αμερικανικές επιλογές σε αυτή την περιοχή. Θεωρεί ότι η εισβολή στο Ιντλίμπ και η συντριβή των τζιχαντιστών πρέπει να αποφευχθεί, με πρόσχημα το φόβο μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ προσφύγων και τη δημιουργία νέων κυμάτων μετανάστευσης.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει αποκλειστικά τη δική της παρουσία στη Συρία και αντιμάχεται κάθε κίνηση ισχυροποίησης του Άσαντ. Όσο και αν αυτές οι στρατηγικής σημασίας αντιθέσεις προς το παρόν συγκρατούνται και συγκαλύπτονται στα πλαίσια της ρωσικής συνεργασίας, αποτελούν τα μελλοντικά οχήματα νέων οξύνσεων και συνέχισης της αστάθειας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!