Η αναζήτηση του «χαμένου» βασιλιά στην Αμφίπολη, οι υπογραφές υπέρ του Μουσείου Σύγχρονης τέχνης στο ΦΙΞ που πρέπει, οπωσδήποτε, ν’ ανοίξει τώρα(!), η χωρίς πάτο υποκρισία της εξουσίας γύρω από τη λειτουργία νέου «Οργανισμού» στο υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος διαλύει ό,τι έχει απομείνει απ’ τις «παλιές» υπηρεσίες του, μα προπαντός η κυρία Περιστέρη, η κυρία Λίνα Μενδώνη, η κυρία Άννα Παναγιωταρέα, μονοπώλησαν, κι αυτήν την εβδομάδα, την τηλεοπτική εικόνα της ζωής μας… Κάποιοι διασωληνωμένοι δημοσιογράφοι, στο ύψος τους πάντα, απηύθυναν κρίσιμες ερωτήσεις όπως π.χ. «Το μνημείο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Μήπως είναι θαμμένος κάποιος βασιλιάς;».

Υψιπετείς και οι απαντήσεις, φυσικά, απ’ την πολιτική γοργόνα της Αμφίπολης κυρία Μενδώνη: «Το ποιος είναι θαμμένος», είπε, «δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Όμως, τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο»!

Πόρος με την οικονομική σημασία του όρου που θα προκύψει -εννοείται- από την τουριστική εκμετάλλευση. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη του νεοφιλελεύθερου «πολιτισμού» Η πιο χυδαία, δηλαδή, ματιά απέναντι στην ιερότητα του ταφικού μνημείου, του ιστορικού και πολιτισμικού παρελθόντος της χώρας, απέναντι στο οποίο, δήθεν, υποκλίνονται οι τυχάρπαστοι τυμβωρύχοι του κυβερνητικού παρόντος.

Το κρίσιμο ερώτημα, κατά συνέπεια, δεν είναι ο θαμμένος «βασιλιάς», αφού θα χρειαστούν χρόνια για την πιστοποίησή του, όσο το πότε εμείς θα αποτινάξουμε την ταφόπλακα που μεθοδικά μπαζώνει τη συνείδησή μας.

Σ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!