του Ηρόστρατου

Φεστιβάλ ή… πολιτισμός;

 

Το ερώτημα μοιάζει μάλλον άστοχο, αφού μοιάζει οι δυο έννοιες να έχουν ταυτιστεί. Μάλιστα, καθώς το καλοκαίρι ξεκινά, ο λογαριασμός μέιλ μου αρχίζει να κατακλύζεται από δελτία τύπου και προγράμματα για κάθε είδους φεστιβάλ. Από τα… Άνω Τζούτζουλα μέχρι την Αθήνα, και παρά την οικονομική κρίση όλοι «φεστιβαλίζονται» μετά μανίας. Επίσης υπάρχουν φεστιβάλ για κάθε είδος και γούστο. Από τη σαρδέλα μέχρι την κωμωδία κι από τα ροδάκινα μέχρι το δράμα, κάθε είδος έχει και το δικό του φεστιβάλ.

Πολλά από αυτά τα «δρώμενα» έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως π.χ. το φεστιβάλ σαρδέλας σε παραλιακή πόλη, όπου πράγματι απολαύσαμε πέρσι νοστιμότατες σαρδέλες στα κάρβουνα. Έχουμε γλεντήσει σε φεστιβάλ, έχουμε συγκινηθεί, έχουμε απολαύσει συναυλίες και παραστάσεις, έχουμε περάσει μοναδικές στιγμές.

Τότε, γιατί νιώθω πως κάτι δεν πάει καλά;

Γιατί πάντοτε με ενοχλούσε αυτή η καλοκαιρινή έκρηξη εκδηλώσεων – ειδικά τον Αύγουστο. Χωριά και πόλεις που όλο το χρόνο δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, όπου δεν υπάρχουν εργαστήρια, δράσεις, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, ξαφνικά… μεγαλουργούν. Μεγάλα ονόματα εμφανίζονται στα κακοτράχαλα βουνά, θίασοι δίνουν το παρόν σε λαγκάδια και ποτάμια, μουσικοί δίνουν συναυλίες σε βουνοκορφές. Το εφέ που καλύπτει συνήθως τις εκδηλώσεις είναι πυκνός καπνός αναθρώσκων από ψησταριές γεμάτες με αναρίθμητα σουβλάκια.

Και τα σουβλάκια μου αρέσουν. Κι οι παγωμένες μπίρες. Και τα τσιπουράκια.

Όμως ο πολιτισμός είναι κάπου αλλού.

Ο πολιτισμός θα έπρεπε να καλλιεργείται όλο τον χρόνο. Να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Να είναι βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης και όχι μαϊντανός και καρύκευμα στο άνοστο φαγητό που προσφέρεται στα σχολεία της χώρας με τη μορφή άχρηστων γνώσεων. Να δίνονται κίνητρα από συλλόγους και φορείς ώστε να χτίζονται μέρα τη μέρα οι καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Το φεστιβάλ, αν θέλει να έχει σχέση με τον πολιτισμό, πρέπει να είναι η κατάληξη, το τέλος μιας διαδρομής. Εκεί που θα συναντιούνται οι δημιουργίες των ανθρώπων. Όπου θα συνυπάρχει ο ερασιτέχνης με τον επαγγελματία σε έναν γόνιμο διάλογο.

Αλλιώς θα είναι ένα πυροτέχνημα, έτοιμο να καταναλωθεί όπως η ψητή σαρδέλα και να μην αφήσει τίποτα στο τέλος…

 

 

Καλοκαιρινή πολυχρωμία

 

Η Γκαλερί Χρυσόθεμις, στο Χαλάνδρι, μας έχει συνηθίσει σε πολλές και διαφορετικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει γνώση, αγάπη και μεράκι, μπορεί μια γκαλερί να αφήσει το αποτύπωμά της και εκτός του κέντρου των Αθηνών.

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων δουλεμένα σε λάδι, ακρυλικό και μεικτή τεχνική που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη βρίσκεται ακριβώς σε αυτό τον δρόμο.

Έργα τους παρουσιάζουν οι: Κική Βουλγαρέλη, Σπύρος Κουρσάρης, Φανή Μιχαηλίδη, Γιώργος Νικολαΐδης, Νίκος Οικονομίδης, Μαρίνα Σπυριδωνίδου-Στέφου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015.

Γκαλερί Χρυσόθεμις, 25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6811418.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!