του Ηρόστρατου

 

 

 Παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετρό;

 

Για τις υποθέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τις υποχωρήσεις, τις απογοητεύσεις και τις παλινωδίες, άλλοι συγκάτοικοι του Δρόμου τα γράφουν με κάθε λεπτομέρεια και εγκυρότητα.

Είμαι κι εγώ από εκείνους που άκουσαν, παγωμένοι, να επιλέγεται ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος κι ένιωσαν μια πίκρα να ανεβαίνει στο στόμα τους διαβάζοντας το e-mail Βαρουφάκη.

Όμως το θέμα μου δεν είναι εκείνα τα μεγάλα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά αυτό που ζω καθημερινά στον χώρο εργασίας και στα Mέσα Mεταφοράς, μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες μου.

Εκείνος ο άνεμος που διαπερνούσε τον πρώτο καιρό, μετά τις εκλογές, τις υπόγειες σήραγγες του μετρό και ξεκλείδωνε τα στόματα, αφήνοντας την αισιοδοξία να ταξιδεύει μαζί μας, φαίνεται να πέφτει.

Τα πλοία στην Αυλίδα της καθημερινότητας μένουν ακίνητα. Ανίκανα να ταξιδέψουν και να φτάσουν στην Τροία. Και δεν ξέρω αν υπάρχουν πια Ιφιγένειες.

Παντού, όπου δίνονται μάχες, το παλιό και η συνήθεια φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από ηγεσίες που μοιάζει σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα του καθημερινού αγώνα όλων μας για επιβίωση.

Η γνώμη του λαού, αλλά και της βάσης του κόμματος δεν λαμβάνεται καν υπ’ όψιν. Οι στρατιώτες δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν μάχες την ώρα που οι στρατηγοί υπογράφουν συμφωνίες με τον αντίπαλο.

Ο ΟΠΑΠ -στην υπηρεσία του Αθλητισμού και του Πολιτισμού(!)- φαίνεται να μένει στα στιβαρά χέρια του… επιχειρηματία Μελισσανίδη.

Η ΕΡΤ θα ανοίξει(;) αλλά είναι άγνωστο με ποιους. Τι θα συμβεί με όσους σήκωσαν τα λάβαρα του αγώνα στην περιφέρεια; Θα προσληφθούν και όλοι αυτοί που προτίμησαν τα «30 αργύρια» και παρίσταναν τις γλάστρες του Σαμαρά;

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα λένε πια: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις υποσχέσεις μας – Θα τις θυμόμαστε πάντοτε με νοσταλγία»;

Πολιτισμός και πολιτική που δεν αξιοποιούν τη βάση, τις ζωντανές δυνάμεις του κάθε χώρου, που επιτρέπουν στους ίδιους και στους ίδιους να έχουν το «πάνω χέρι», δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο από το να αναπαράγουν την ίδια ιδεολογία και να πείθουν τους πάντες για το «όλοι ίδιοι είναι»…

Περιμένω κι εγώ να δω τι θα γίνει και ταυτόχρονα σκέφτομαι πόσο καλό θα ήταν αν οι νέοι υπουργοί έπαιρναν το μετρό. Θα έβλεπαν ότι το εισιτήριο παραμένει ακριβό, ότι οι έλεγχοι γίνονται σε ώρες αιχμής σε «λαϊκούς» σταθμούς, ότι τα δρομολόγια είναι μειωμένα και οι άνθρωποι στοιβάζονται ως πρόβατα επί σφαγή.

Κυρίως θα έβλεπαν το βλέμμα της ήττας να επιστρέφει.

Θα το αντιστρέψουμε το κλίμα; Θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετρό;

 

 

 

 

 

Έκθεση Ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού

 

Η Ομάδα Καλλιτεχνικό Σταυροδρόμι (ΚΑΛΛΙΣΤΑ) ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 μέσα από μια παρέα μαθητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Ενηλίκων του Δήμου Ελληνικού. Η ομάδα δεν έχει αρκεστεί στη ζωγραφική και στις τέχνες, αλλά έχει παρουσιάσει και έντονη κοινωνική δραστηριότητα και παρεμβαίνει πολιτιστικά στην περιοχή.

Η άποψή μου είναι ότι πρωτοβουλίες και ομάδες, όπως αυτή βρίσκονται στον αντίποδα «πολιτιστικών πυροτεχνημάτων» στα οποία συνήθως αρκούνται οι δήμοι.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε νέες δημιουργίες των καλλιτεχνών του ΚΑΛΛΙΣΤΑ σε μια έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Πληροφορίες: Σάββατο-Κυριακή 11.00-14.00 & 17.30-21.00, Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη Βάση).

 

 

 

 

 

Καπνός

 

Η καλλιέργεια του καπνού συνδέθηκε με την ιστορία και την κοινωνική εξέλιξη πολλών περιοχών της Ελλάδας. Ένας τέτοιος τόπος ήταν και το χωριό Καστέλλια της Φωκίδας

Ο Σύλλογος του χωριού που εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνει τον Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας», αφιέρωσε τον Γ’ Διαγωνισμό ακριβώς σε αυτό το προϊόν.

Τα διηγήματα που βραβεύθηκαν κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε e-book από την Openbook και μπορεί κανείς να τα διαβάσει ελεύθερα στο Διαδίκτυο.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Μαρτίου, στις 19:30 ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια και η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα θα παρουσιάσουν αυτό το βιβλίο σε μια βραδιά με πολλές εκπλήξεις.

Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα 33 & Δαφνομήλη).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!